Comisia Europeană, fără comisar român?

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 8 octombrie 2019

Scandalul privind nominalizarea guvernului Dăncilă pentru funcţia de comisar european continuă. Deşi comisiile Parlamentului European continuă audierile privind viitorii comisari de la Bruxelles, proces care se va încheia joi, 10 octombrie, audierea lui Dan Nica sau a Melaniei Ciot nu se află pe ordinea de zi. Nici comisia juridică a Parlamentului European, nici comisia de transporturi din cadrul aceleiaşi instituţii nu au programat, până la închiderea ediţiei, nicio şedinţă pentru săptămâna în curs. Se pare că propunerile făcute de guvernul Dăncilă nu au fost trimise încă la Parlament de preşedintele desemnat al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Acest fapt l-a determinat pe Cristian Preda, deputat european din partea PLUS, să scrie pe pagina oficială de Facebook: "Peste 3 zile se încheie audierile comisarilor propuşi de statele-membre în comisiile din Parlamentul European. Peste două săptămâni e programat votul în plen pentru Ursula von der Leyen şi întreaga sa echipă. Din pricina propunerilor catastrofale făcute de Viorica Dăncilă, în acest moment nu există, de fapt, vreun candidat din partea României. Plumb a fost respinsă, iar propunerile trimise de la Bucureşti - Nica şi rezerva sa Ciot - nu au fost luate în seamă de şefa Comisiei Europene, aşa că nu există un nume din România trimis spre audiere în Parlamentul European. Politica de cadre a PSD a blocat formarea unei instituţii europene. Există riscul ca reacţia de la Bruxelles să fie dură şi să rămânem fără portofoliu.

Tratatele o îngăduie. Cutuma e cea care a impus principiul «o ţară-un comisar», dar Dăncilă & co. le pot oferi ocazia celor care visează la diminuarea numărului de comisari să-şi vadă visul devenind realitate".

Ulterior, preşedintele grupului Renew Europe, Dacian Cioloş, a declarat că la Parlamentul European nu a fost primită nicio altă nominalizare pentru postul de comisar european din partea României. Cioloş a spus: "Nu am primit la Parlamentul European nicio altă nominalizare decât Rovana Plumb, care a fost respinsă, aşteptăm şi noi să vedem, am văzut doar ce s-a vehiculat în presă. Aşteptăm să vedem ce acceptă preşedinta comisiei, nu e vorba doar de ce vrea doamna Dăncilă al cărei Guvern e pe cale să cadă. Nu ştim câtă legitimitate mai are Dăncilă să insiste acum pentru un candidat din partea PSD. Dar, oricine ar fi, trebuie acceptat întâi de preşedinta Comisiei, şi ea ne va prezenta noua candidatură din partea României. Trebuie să fie o persoană demnă de acest portofoliu".

Amintim că starea actuală a fost cauzată de propunerea iniţială pentru funcţia de comisar european al transporturilor făcută de guvernul Dăncilă. Rovana Plumb nu a îndeplinit criteriul de integritate cerut de Codul etic al Comisiei Europene. Acest lucru a fost stabilit, în două şedinţe consecutive, prin vot, de membrii comisiei juridice a Parlamentului European care au decis că Plumb nu poate îndeplini în bune condiţii mandatul de comisar european pentru transporturi. De vină pentru respingerea candidaturii lui Plumb au fost două împrumuturi contractate de fostul ministru al fondurilor europene, unul de 800.000 de euro, de la o bancă privată, şi altul de 800.000 de lei, de la o persoană fizică. Se pare că ultimul împrumut, luat la începutul primăverii acestui an a fost folosit pentru sponsorizarea, cu aceeaşi sumă, de către Rovana Plumb, a campaniei electorale a PSD pentru alegerile europarlamentare. Ulterior, Plumb nu a putut să îşi recupereze suma de la PSD, deoarece Autoritatea Electorală Permanentă a refuzat, din motive legale, să restituie către formaţiunea social-democrată cheltuielile efectuate în timpul campaniei pentru alegerile europarlamentare. Pentru a ieşi din acest risc de integritate, Rovana Plumb i-ar fi dat, conform scrisorii trimisă comisiei juridice a Parlamentului European, două apartamente, care, conform declaraţiei sale de avere, nu îi aparţineau în totalitate. Prin prisma acestor motive, membrii comisiei au refuzat, cu 13 voturi la 7, numirea Rovanei Plumb în funcţia de comisar european al transporturilor.

După respingerea lui Plumb, în urma unei şedinţe fulger a Comitetului Executiv Naţional al PSD, Viorica Dăncilă a anunţat că Dan Nica este următoarea persoană nominalizată, iar ca variantă de rezervă a fost aleasă Melania-Gabriela Ciot, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe.

Din păcate pentru guvernul Dăncilă, nominalizarea lui Dan Nica este controversată, dacă ţinem cont de implicarea acestuia în dosarul Microsoft. Din cauza tergiversării acestui dosar şi a respingerii, în 2015, pe motiv de necompetenţă, de către Parlamentul European, a unei cereri trimisă de Direcţia Naţională Anticorupţie, cu privire la punerea sub urmărire penală a deputatului european, Dan Nica a scăpat de incriminare datorită intervenirii prescripţiei răspunderii penale.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, ieri, că nu i-a mai trimis preşedintelui desemnat al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, o nouă propunere de comisar european referitoare la tandemul votat de CEX-ul PSD format din Dan Nica şi Gabriela Ciot (rezervă). Dăncilă a spus că a rămas valabilă vechea sa propunere, tandemul Rovana Plumb - Dan Nica, în condiţiile în care Plumb a fost deja respinsă.

"Pe masa Comisiei se află adresa trimisă cu cele două nominalizări; prima a căzut, a rămas cea de-a doua. Am spus că a rămas valabilă a doua", a spus, ieri, Dăncilă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb