Comisia Europeană (CE) a prezentat astăzi o propunere de îmbunătăţire a transparenţei studiilor ştiinţifice în domeniul siguranţei alimentare, răspunzând astfel preocupărilor exprimate de cetăţeni în cadrul unei iniţiative cetăţeneşti europene de succes, se arată într-un comunicat al forului comunitar.
Propunerea se bazează, de asemenea, pe verificarea de către CE a adecvării legislaţiei alimentare generale care, deoarece datează din 2002, necesită o actualizare. Aceasta va oferi cetăţenilor un acces mai bun la informaţiile referitoare la aprobările privind lanţul agroalimentar transmise Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), va oferi posibilitatea solicitării de către Comisie a unor studii suplimentare şi îi va implica mai mult pe oamenii de ştiinţă din statele membre în procedurile de aprobare.
"În prezent, abordăm preocupările cetăţenilor de a îmbunătăţi transparenţa luării deciziilor, de a oferi un acces mai bun la informaţiile relevante şi de a asigura faptul că la baza deciziilor în acest domeniu sensibil rămâne o evaluare de încredere a riscurilor, bazată pe ştiinţă", a declarat prim-vicepreşedintele Frans Timmermans.
La rândul său, Vytenis Andriukaitis, comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, a afirmat: "Evaluarea riscurilor privind siguranţa alimentară în UE este una dintre cele mai stricte din lume. Ea va deveni de acum înainte şi mai solidă prin adoptarea unor norme mai clare privind transparenţa şi printr-o comunicare mai eficientă a riscurilor pe parcursul întregului proces. Datorită acestei reforme, cetăţenii vor avea un acces imediat la studiile ştiinţifice care vin în sprijinul cererilor de autorizare. Fac apel la statele membre şi la Parlamentul European să transforme cât mai rapid această propunere într-un act legislativ, astfel încât să putem oferi cetăţenilor rezultate concrete înainte de alegerile europene de anul viitor".
Comisia propune o revizuire ţintită a regulamentului privind legislaţia alimentară generală, combinată cu o revizuire a opt acte legislative sectoriale, pentru a le aduce în conformitate cu normele generale şi pentru a consolida transparenţa în ceea ce priveşte OMG-urile, aditivii pentru hrana animalelor, aromele de fum, materialele care intră în contact cu alimentele, aditivii alimentari, enzimele şi aromele alimentare, produsele de protecţie a plantelor şi alimentele noi.