Comisia Europeană prezintă un Cadru UE pentru strategiile naţionale de integrare a romilor. Acest cadru va contribui la orientarea politicilor naţionale privind romii şi la mobilizarea fondurilor disponibile la nivelul UE pentru a sprijini eforturile de integrare, arată un comunicat remis redacţiei.
Cadrul se axează pe patru piloni: accesul la educaţie, locuri de muncă, îngrijiri medicale şi locuinţe. Statele membre ar trebui să stabilească obiective naţionale specifice în ceea ce priveşte integrarea romilor, în funcţie de dimensiunile populaţiei rome care trăieşte pe teritoriile lor şi de situaţia iniţială a acesteia.
"În ciuda bunelor intenţii exprimate de unii politicieni naţionali, s-au schimbat foarte puţine lucruri în viaţa de zi cu zi a majorităţii romilor în ultimii ani", a afirmat vicepreşedintele Comisiei, doamna Viviane Reding, comisarul UE pentru justiţie.
"Statele membre au responsabilitatea comună de a pune capăt excluderii romilor de la şcolarizare, locuri de muncă, îngrijiri medicale şi locuinţe. Aceasta reprezintă o provocare importantă. De aceea stabilim obiective pentru integrarea romilor şi avem nevoie de un angajament ferm din partea tuturor capitalelor, regiunilor şi oraşelor europene pentru a transpune în practică aceste obiective. Este timpul să depăşim bunele intenţii şi să trecem la acţiuni concrete. Din punctul meu de vedere, cel mai important lucru este ca statele membre să contribuie la garantarea faptului că toţi copiii romi termină cel puţin şcoala primară."