Comisia Europeană lansează strategia pentru accelerarea descoperii vaccinului anti-Covid-19

A.B.
Miscellanea / 17 iunie 2020

Comisia Europeană lansează strategia pentru accelerarea descoperii vaccinului anti-Covid-19

Comisia va finanţa o parte din costurile iniţiale pe care trebuie să le suporte producătorii de vaccinuri

Comisia Europeană a lansat, astăzi, o strategie care să accelereze dezvoltarea, fabricarea şi punerea la dispoziţia populaţiei a vaccinurilor împotriva COVID-19, potrivit unui comunicat al instituţiei.

"Un vaccin eficace şi sigur împotriva virusului este atuul nostru principal pentru a găsi o soluţie definitivă la criza provocată de pandemie. Timpul este un factor esenţial. Fiecare lună câştigată pentru găsirea unui astfel de vaccin permite salvarea de vieţi omeneşti, protejarea de mijloace de subzistenţă şi economisirea de miliarde de euro. Strategia de astăzi propune o abordare comună a UE şi se bazează pe mandatul primit de la miniştrii sănătăţii din UE", notează instituţia Europeană.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: "Este un moment important pentru ştiinţă şi solidaritate. Nimic nu este sigur, dar am convingerea că putem mobiliza resursele necesare pentru a găsi un vaccin care va învinge acest virus o dată pentru totdeauna. Trebuie să fim gata să producem şi să punem la dispoziţia populaţiei acest vaccin pe întreg teritoriul Europei şi în întreaga lume. Acest vaccin va constitui un progres major în lupta împotriva coronavirusului şi o mărturie a ceea ce noi, în calitate de parteneri, putem obţine atunci când ne punem laolaltă ideile, lucrările de cercetare şi resursele. Uniunea Europeană va face tot posibilul pentru a se asigura că toţi cetăţenii, indiferent de locul în care trăiesc, au acces la un vaccin."

Totodată, Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară, a precizat că o colaborare va spori şansele de a asigura accesul la un vaccin sigur şi eficace, la scară necesară şi în cel mai scurt timp posibil.

Domnia sa a adăugat: "Vaccinul va fi astfel accesibil în mod just şi echitabil pentru toţi în întreaga UE şi la nivel mondial, ceea ce constituie cea mai bună ocazie de a găsi o strategie de ieşire definitivă din criza provocată de COVID-19. Este ceea ce UE face cel mai bine: punerea în comun a resurselor, unirea eforturilor, obţinerea de rezultate concrete pentru cetăţeni în viaţa lor de zi cu zi. Nimeni nu va fi în siguranţă până când nu vom fi cu toţii în siguranţă şi vom depune toate eforturile pentru a-i proteja pe cetăţenii UE şi pe cei din întreaga lume."

Prin strategia de astăzi, Comisia va sprijini eforturile ce vizează accelerarea dezvoltării şi a punerii la dispoziţie a unor vaccinuri sigure şi eficace într-un interval de timp cuprins între 12 şi 18 luni, sau chiar mai devreme. Realizarea acestui demers complex necesită efectuarea de studii clinice, în paralel cu investiţii în capacitatea de producţie pentru a putea produce milioane sau chiar miliarde de doze de vaccin viabil. Comisia este pe deplin mobilizată pentru a sprijini eforturile dezvoltatorilor de vaccinuri.

Comunicatul instituţiei mai informează: "Aceasta nu este doar o provocare europeană, ci şi una mondială. Uniunea Europeană nu va fi în siguranţă până când întreaga lume nu va avea acces la un vaccin şi, ca atare, UE şi statele sale membre au atât responsabilitatea, cât şi interesul ca acest vaccin să devină universal disponibil. Un pas important către o acţiune comună a statelor membre a fost deja făcut prin constituirea, de către Franţa, Germania, Italia şi Ţările de Jos, a unei alianţe incluzive pentru un vaccin împotriva coronavirusului. Strategia UE privind vaccinurile va pune în aplicare o abordare comună pentru viitor".

Conform Comisiei Europene, strategia are drept obiective asigurarea calităţii, siguranţei şi eficacităţii vaccinurilor; asigurarea accesului rapid la vaccinuri pentru statele membre şi cetăţenii acestora, fiind, în acelaşi timp, vârful de lance al solidarităţii la nivel mondial; asigurarea unui acces echitabil la un vaccin abordabil ca preţ cât mai curând posibil.

În plus, această strategie UE se bazează pe doi piloni: asigurarea producţiei de vaccinuri în UE şi a unor rezerve suficiente pentru statele membre prin încheierea de angajamente prealabile de achiziţie cu producătorii de vaccinuri prin intermediul Instrumentului pentru sprijin de urgenţă. Pe lângă aceste angajamente, producătorii pot avea acces la fonduri suplimentare şi la alte forme de sprijin;adaptarea cadrului de reglementare al UE pentru a ţine seama de situaţia de urgenţă actuală şi recurgerea la mecanismele de flexibilitate normativă existente pentru a accelera dezvoltarea, autorizarea şi punerea la dispoziţie a vaccinurilor, menţinând în acelaşi timp standarde adecvate în materie de calitate, siguranţă şi eficacitate a vaccinurilor.

Pentru a sprijini întreprinderile în dezvoltarea şi producerea rapidă a unui vaccin, Comisia va încheia contracte cu producătorii individuali de vaccinuri în numele statelor membre. În schimbul dreptului de a cumpăra un anumit număr de doze de vaccin într-un interval de timp dat, Comisia va finanţa o parte din costurile iniţiale pe care trebuie să le suporte producătorii de vaccinuri. Acest demers va lua forma unor angajamente prealabile de achiziţie. Finanţarea acordată va fi considerată acont pentru vaccinurile care vor fi achiziţionate efectiv de către statele membre.

Potrivit instituţiei, finanţarea aferentă va proveni în mare parte din bugetul de 2,7 miliarde euro al Instrumentului pentru sprijin de urgenţă. Un sprijin suplimentar va fi disponibil sub formă de împrumuturi de la Banca Europeană de Investiţii.

Comisia Europeană precizează că decizia privind vaccinurile care vor beneficia de finanţare va avea în vedere următoarele criterii neexhaustive: rigoarea abordării ştiinţifice şi a tehnologiei utilizate, rapiditatea punerii la dispoziţie la scară largă, costurile, partajarea riscurilor, răspunderea, acoperirea diferitelor tehnologii, implicarea timpurie a autorităţilor de reglementare din UE, solidaritatea la nivel mondial şi capacitatea de aprovizionare prin dezvoltarea capacităţilor de producţie în interiorul UE.

Totodată, nu este exclus riscul ca vaccinurile candidate care beneficiază de sprijin să eşueze la studiile clinice. Prin urmare, această strategie este similară cu o poliţă de asigurare: transferă o parte din riscuri de la industrie către autorităţile publice, în schimbul garantării unui acces echitabil şi la preţuri abordabile pentru statele membre la un vaccin, în cazul în care acesta devine disponibil.

Comisia Europeană a mai anunţat că împreună cu statele membre şi cu Agenţia Europeană pentru Medicamente va valorifica la maximum mecanismele de flexibilitate existente în cadrul UE de reglementare pentru a accelera procesul de autorizare şi de punere la dispoziţia populaţiei a vaccinurilor viabile împotriva COVID-19. Aceasta include o procedură accelerată pentru autorizare, flexibilitate în ceea ce priveşte etichetarea şi ambalarea, precum şi o propunere de acordare a unor derogări temporare de la anumite dispoziţii ale legislaţiei referitoare la OMG, pentru a accelera studiile clinice privind vaccinurile şi medicamentele împotriva COVID-19 care conţin organisme modificate genetic.

Comisia Europeană a invitat, totodată, companiile care lucrează la dezvoltarea unui vaccin "candidat" promiţător, pentru care au început deja studiile clinice sau care sunt aproape de acest stadiu, să contacteze Comisia.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cam tarziu...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb