Comisia Europeană: Preluarea "Rompetrol" de către KMG nu afectează competiţia

C.P.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 noiembrie 2007

Comisia Europeană a arătat că tranzacţia Rompetrol-KazMunaiGas (KMG) nu va afecta competiţia în spaţiul economic european, iar activităţile celor două companii sunt complementare pe piaţa din UE, se arată într-un comunicat al Comisiei. Comisia Europeană (CE) a anunţat ieri că a avizat favorabil preluarea a 75% din acţiunile Rompetrol de către KazMunaiGas. Investigaţia Comisiei Europene a concluzionat că această tranzacţie nu va afecta competiţia în spaţiul economic european, se arată în comunicatul forului european.

KMG desfăşoară activităţi de producere a ţiţeiului şi a gazelor naturale în Kazahstan, Rusia şi Azerbaidjan, deţine o rafinărie în Kazahstan şi vinde produse petroliere în Kazahstan, Rusia şi China. Compania nu desfăşoară activităţi de vânzare a produselor petroliere rafinate în UE, mai arată reprezentanţii CE. De asemenea, KMG desfăşoară activităţi de transport al ţiţeiului şi gazelor prin conducte şi pe cale maritimă.

De cealaltă parte, Rompetrol este activă pe piaţa de rafinare şi pe cea de vânzare a produselor petroliere rafinate în Europa de Sud-Est, în Franţa şi în Spania.

Activităţile celor două parţi în Europa sunt complementare, mai arată reprezentanţii Comisiei Europene. "KMG nu vinde ţiţei sau produse petroliere în UE, iar Rompetrol vinde produse rafinate, dar nu produce ţiţei sau gaze naturale", se mai arată în comunicatul Comisiei.

Investigaţia declanşată de CE arată că această tranzacţie nu va ridica probleme legate de competiţie, întrucât cota de piaţă a KMG pe segmentul de upstream este redusă. De asemenea, pe piaţa de downstream, Rompetrol deţine cote reduse, cu excepţia României, pentru vânzările non-retail de motorină şi GPL. Pe această piaţă, Rompetrol are competitori puternici, cum ar fi Petrom, LukOil şi Rafo, arată Comisia Europeană.

KazMunaiGas a anunţat, în luna august a acestui an, că a încheiat un acord de preluare a pachetului majoritar din Rompetrol Group de la Rompetrol Holding, iar valoarea de piaţă a The Rompetrol Group NV a fost calculată la 3,616 miliarde dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb