Comisia Europeană a adoptat, ieri, un plan drastic de reformă a industriei zahărului, respectiv reducerea exporturilor subvenţionate şi limitarea producţiei. Planul a fost propus de comisarul european pentru agricultură, Franz Fischler, şi presupune reducerea progresivă, cu o treime, a preţului garantat al zahărului în Uniunea Europeană, în vederea alinierii acestuia la preţurile de pe piaţa internaţională, precum şi diminuarea cu 2,8 milioane de tone/an (16%) a producţiei de zahăr a blocului european. Potrivit planului prezentat oficialilor de la Bruxelles, preţul garantat al zahărului va fi redus în două etape, pînă în anul 2008, mai întîi de la nivelul actual de 632 euro/tonă la 506 euro/tonă, şi ulterior la 421 euro/tonă.
Preţul garantat la sfecla de zahăr va suferi, la rîndul său, o reducere importantă, de la 43,6 euro/tonă la 32,8 euro/tonă şi, ulterior, la 27,4 euro/tonă. În ceea ce priveşte diminuarea producţiei, cota anuală de 17,4 milioane de tone va fi redusă cu 1,4 milioane tone în 2005/2006, respectiv cu 500.000 tone în următorii trei ani, astfel încît să ajungă la 14,6 milioane tone în 2008/2009. În UE, 70% din utilizatorii de zahăr sînt din sectorul industrial.
"Această reformă dă sectorului agricol european şi ţărilor în curs de dezvoltare o perspectivă realistă", a declarat Franz Fischler, adăugînd: "Consumatorii vor avea o altă orientare pe piaţă, iar ţările dezvoltate nu se vor mai lovi de atîtea distorsiuni comerciale".
Planul trebuie aprobat de cele 25 de guverne ale ţărilor din UE şi de Parlamentul European. Dacă acest lucru se va întîmpla, producătorii de zahăr îşi vor diminua semnificativ profiturile, iar disponibilizările din domeniu nu vor înceta să apară. Analiştii spun că beneficiile companiilor de profil se vor reduce cu pînă la 30% în următorii trei ani, iar zeci de mii de locuri de muncă ar putea fi desfiinţate.
"Afacerile din sectorul producţiei de zahăr vor muri, dacă miniştrii agriculturii din UE vor aproba acest plan", afirmă Hans-Jörg Gebhard, preşedintele consiliului de administraţie al "Suedzucker". Gebhard spune că, şi în situaţia în care producătorii de sfeclă de zahăr ar da gratis materia primă procesatorilor, aceştia din urmă nu vor mai putea fi competitivi.
Propunerea lui Franz Fischler nu a fost bine primită nici de cultivatorii de sfeclă din regiune, astfel că sînt aşteptate acţiuni de protest.
Uniunea Europeană este un actor cheie pe piaţa mondială a zahărului, cea mai mare parte a producţiei fiind realizată în Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie şi Spania. La ora actuală, producătorii europeni de zahăr sînt încurajaţi să realizeze cantităţi cît mai mari din acest produs, întrucît, în situaţia în care nu-l vînd pe piaţa internă, pot să-l exporte în afara UE. Producătorii sînt compensaţi pentru diferenţa dintre preţul practicat în UE şi cel obţinut pe piaţa internaţională, care este mai mic. Această practică a nemulţumit mari producători de profil din lume, care au cerut Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) să evalueze regimul zahărului din UE, întrucît creează distorsiuni pe piaţă. Anul acesta, Comisia anticipează că va aloca 1,2-1,7 miliarde de euro industriei zahărului, iar trei sferturi din suma menţionată sînt bani acordaţi pentru diferenţele de preţ la export.