Comisia Europeană propune sancţiuni penale pentru manipularea dobânzilor

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 iulie 2012

Executivul de la Bruxelles intenţionează să ceară fiecărui stat din UE să prevadă în legislaţia internă aplicarea de sancţiuni penale în cazurile de manipulare a dobânzilor interbancare.

Executivul de la Bruxelles intenţionează să ceară fiecărui stat din UE să prevadă în legislaţia internă aplicarea de sancţiuni penale în cazurile de manipulare a dobânzilor interbancare.

Comisia Europeană a propus, ieri, introducerea de sancţiuni penale, în viitor, pentru angajaţii instituţiilor de credit vinovaţi de manipularea ratelor interbancare, ca urmare a scandalului LIBOR, care a generat temeri serioase privind declaraţiile false emise de bănci în privinţa stabilirii acestor rate.

Potrivit unui comunicat al Executivului de la Bruxelles, modificările propuse prevăd interzicerea clară a manipulării dobânzilor, inclusiv a indicilor LIBOR şi EURIBOR, şi calificarea acestui tip de manipulare drept infracţiune.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, comisar pentru Justiţie, a declarat: "Scandalurile recente legate de manipulările grave ale ratelor dobânzilor de către bănci au determinat scăderea drastică a încrederii publicului. Sunt necesare măsuri la nivelul UE pentru stoparea activităţii infracţionale din sectorul bancar. De aceea, propunem norme la nivelul UE pentru combaterea acestui tip de abuz de piaţă şi pentru eliminarea eventualelor lacune de reglementare".

La rândul său, comisarul pentru piaţă internă şi servicii, Michel Barnier, a afirmat: "Anchetele internaţionale în curs, cu privire la manipularea indicelui LIBOR, au scos la iveală încă un exemplu de comportament scandalos al băncilor".

Propunerile Comisiei Europene prevăd următoarele: modificarea domeniului de aplicare a regulamentului propus în sensul includerii indicatorilor mai sus menţionaţi; modificarea definiţiilor în materie; modificarea definiţiei de "instigare, complicitate şi tentativă" în vederea includerii acestor comportamente în cazul manipulării indicatorilor.

Amintim că autorităţile din SUA, Europa şi Japonia anchetează mai multe zece bănci majore suspectate de manipularea dobânzilor interbancare LIBOR, EURIBOR şi TIBOR.

Grupul britanic "Barclays" este singurul care a recunoscut că a încălcat regulile şi a acceptat să plătească o amendă de circa 360 de milioane de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb