Comisia Europeană şi CERN sprijină o instalaţie majoră de cercetare în Orientul Mijlociu

F.A.
Internaţional / 28 mai 2013

Comisia Europeană (CE) şi CERN au convenit să sprijine construcţia uneia dintre cele mai ambiţioase instalaţii de cercetare din Orientul Mijlociu, denumită SESAME, conform unui comunicat remis redacţiei.

SESAME reprezintă o aşa-numită sursă luminoasă sincrotron, funcţionând în mod concret ca un microscop gigantic. Aceasta va permite cercetătorilor din regiune să investigheze proprietăţile materialelor avansate, proceselor biologice şi artefactelor culturale. SESAME reprezintă o întreprindere comună unică, cu sediul în Iordania, care reuneşte oameni de ştiinţă din ţările sale membre: Bahrain, Cipru, Egipt, Iran, Israel, Iordania, Pakistan, Autoritatea Palestiniană şi Turcia.

Comisarul european pentru cercetare, inovare şi ştiinţă, Máire Geoghegan-Quinn, a declarat: "Suntem foarte fericiţi să ne unim forţele cu CERN pentru a sprijini unul dintre cele mai pasionante proiecte ştiinţifice din Orientul Mijlociu. Instalaţia SESAME va oferi cercetătorilor din regiune nu numai instalaţii de ultimă generaţie, aceasta va atrage atenţia asupra progreselor importante care pot fi realizate în regiune prin intermediul cooperării paşnice."

Directorul general al CERN, Rolf Heuer, a precizat: "SESAME constituie unul dintre cele mai importante proiecte din lume în prezent. Având în vedere dezvoltarea sa, strâns legată de originile CERN şi în paralel cu acesta, sunt deosebit de bucuros că putem aduce această contribuţie importantă la succesul acestui nou laborator".

Prin acordul anunţat, CE va contribui cu suma de 5 milioane de euro, care va permite CERN, în colaborare cu SESAME, să furnizeze magneţi pentru un nou inel de stocare a electronilor - centrul instalaţiei. Aceasta va deschide calea pentru punerea în funcţiune a instalaţiei SESAME în 2015.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb