Dinamica datoriei Greciei s-a înrăutăţit uşor, iar ţara încă este dependentă de creditorii săi internaţionali ca să rămână finanţată pe deplin, potrivit Comisiei Europene.
"Această deteriorare este cauzată de mai mulţi factori: o prognoză redusă privind PIB-ul nominal, care reflectă în principal o ajustare mai profundă a preţurilor, şi o prognoză ceva mai mică pentru veniturile din privatizare, ca urmare a întârzierilor în vânzarea activelor de stat", conform unui raport al Executivului european.
Raportul Comisiei Europene arată că veniturile pe care le va obţine Grecia din privatizare sunt prevăzute la 22,3 miliarde euro la finele lui 2020, sumă cu 1,9 miliarde euro mai mică decât cea anticipată anterior.
Acum, Comisia Europeană aşteaptă ca datoria Greciei să fie de circa 125% din PIB în 2020, respectiv de aproximativ 112% din PIB în 2022. Anterior, autorităţile de la Bruxelles preconizau, în analiza sustenabilităţii debitelor Greciei, o datorie de 124% din PIB în 2020, respectiv de sub 110% din PIB în 2022.
Comisia Europeană susţine că Grecia se confruntă cu un deficit de finanţare de 5,5 miliarde euro până la finele lunii mai 2015. Oficialii de la Atena declară că ţara nu are nevoie de un al treilea pachet de salvare după cele două pe care le-a primit din 2010. UE şi FMI au plătit către Atena peste 215 miliarde euro de la lansarea bailout-ului.