Comisia Europeană solicită Ungariei reforme judiciare pentru a aproba PNRR-ul

G.B
Internaţional / 20 iulie 2021

Comisia Europeană solicită Ungariei reforme judiciare pentru a aproba PNRR-ul

Comisia Europeană nu va aproba planul naţional de redresare şi rezilienţă (PNRR) al Ungariei atât timp cât această ţară nu implementează reforme judiciare şi nu garantează investigarea cazurilor de corupţie, a declarat într-un interviu publicat astăzi comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Există probleme sistemice cu statul de drept în Ungaria şi Comisia Europeană este pregătită să folosească toate instrumentele pentru a proteja democraţia, inclusiv suspendarea fondurilor europene, a declarat comisarul european website-ului ungar hvg.hu.

El a mai spus că va cere din nou Ungariei şi Poloniei să se alăture Biroului Procurorului Public European (EPPO) (condus de Laura Codruţa Kövesi n.red), motivând că ''fără aceasta nu putem fi siguri că există suficientă protecţie împotriva fraudei şi corupţiei''.

Independenţa justiţiei şi libertatea presei continuă să fie ameninţate în Ungaria şi Polonia, consideră Comisia Europeană în reportul ei privind statul de drept în ţările UE publicat în aceeaşi zi şi pe care doreşte să-l transforme într-un prim instrument pentru aplicarea mecanismului care-i permite să le suspende unor state membre accesarea fondurilor europene.

Acest raport este ''un instrument în primul rând preventiv'', dar şi ''una dintre sursele importante de informaţii pentru a declanşa'' noul mecanism ce permite Comisiei Europene să suspende fondurile europene în cazul încălcării statului de drept, a indicat apoi comisarul Reynders, precizând că executivul comunitar va examina activarea acestui mecanism după vacanţă.

Raportul ''plin de pretenţii absurde care nu au nicio legătură cu realitatea'' prezentat marţi de Comisia Europeană ''nu este o surpriză'', a declarat Balazs Hidveghi, europarlamentar al partidului Fidesz, condus de premierul Viktor Orban, relatează agenţia MTI.

Guvernul de la Budapesta ''nu-şi făcea iluzii în legătură cu aşa-zisul raport privind statul de drept al Comisiei Europene după evenimentele din ultimele săptămâni'', a adăugat Hidveghi, făcând referire la noua lege ungară care interzice promovarea homosexualităţii în şcoli, lege criticată la Bruxelles şi de lideri vest-europeni.

''Acest raport dezamăgitor nu este altceva decât o încercare de a ne şantaja (...) Toată aceasta pentru că mergem împotriva curentului general de la Bruxelles, pentru că spunem ''nu'' migraţiei, pentru că ne protejăm copiii şi nu lăsăm activiştii LGBTQ să intre în şcoli şi grădiniţe'', a mai spus eurodeputatul Fidesz.

Ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga, a reacţionat şi ea după declaraţiile comisarului Reynders, menţionând într-o postare pe Facebook că executivul comunitar ''şantajează'' Ungaria din cauza respectivei legi.

Ungaria şi Polonia, ţări conduse de guverne conservatoare criticate de Bruxelles că încalcă valorile europene prin limitarea drepturilor comunităţii LGBT sau, în cazul Ungariei, prin politica ostilă faţă de migranţi, sunt vizate de o serie de proceduri de infringement declanşate împotriva lor de Comisia Europeană pentru astfel de chestiuni şi pentru altele, care privesc în special justiţia.

Disputele Budapestei şi Varşoviei cu Bruxellesul au cunoscut recent o nouă escaladare după ce Ungaria a stârnit indignarea unor lideri vest-europeni prin adoptarea acelei legi anti-LGBT, iar în Polonia Tribunal Constituţional a declarat neconstituţională o hotărâre a Curţii Europene de Justiţie (CJUE) prin care aceasta dispunea suspendarea unei componente a contestatelor reforme judiciare poloneze.

Prin decizia sa, Tribunalul Constituţional polonez a pus sub semnul întrebării preeminenţa dreptului european în faţa celui naţional, ceea ce îngrijorează în mod special Comisia Europeană, mai ales că şi Germania a creat un astfel de precedent cu o hotărâre a Curţii Constituţionale prin care contestă întâietatea dreptului european asupra celui naţional.

Prin urmare, odată cu publicarea raportului privind statul de drept, Comisia Europeană a trimis marţi Varşoviei o scrisoare prin care îi cere să se conformeze deciziilor CJUE, ameninţând că în caz contrar se va adresa acestei instanţe europene pentru a putea impune sancţiuni financiare Poloniei.

''Ceea ce se întâmplă (în Polonia) în privinţa întâietăţii dreptului UE ne va determina să privim de două ori planul de relansare polonez'', a mai spus comisarul Reynders, sugerând astfel o posibilă intenţie a Comisiei Europene de a pune condiţii şi pentru aprobarea PNRR-ului Poloniei.

Toate căile de dialog cu Polonia şi Ungaria au fost epuizate, prin urmare Comisia Europeană vrea să ia măsuri împotriva lor, a indicat el.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ce șantajiști nenorociți bai nene...de parcă totul pe lumea asta s-ar rezuma la bani și atât.

    Poporul ungar a arătat că are demnitate națională și luptă deschis împotriva imperialismului totalitar cu iz fascist care a încălecat planeta. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb