Comisia Europeană tolerează nepermis violarea tratatelor europene

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 mai 2016

Comisia Europeană tolerează nepermis violarea tratatelor europene
CĂLIN RECHEA

De 165 de ori au violat statele membre ale UE pragul de 3% al deficitului bugetar prevăzut în tratatele europene. Această ţintă reprezintă un pilon fundamental al Pactului de Stabilitate şi un criteriu major de admitere în zona euro.

Institutul IFO din Germania a agregat datele Eurostat din perioada 1999 - 2015 şi a constatat că doar în 51 de cazuri depăşirea pragului de deficit a fost permisibilă, deoarece ţările respective se aflau în recesiune.

"Numărul violărilor este uimitor" a declarat Clemens Fuest, preşedintele IFO, în comunicatul de presă de pe site-ul instituţiei, şi "se pare că regulile nu funcţionează". Mai mult, "în niciunul dintre aceste cazuri (n.a. depăşiri nepermise ale pragului de deficit) nu s-au impus sancţiuni fiscale", a mai precizat Fuest.

"Campioana" depăşirilor nepermise este Franţa, cu 11 "realizări" la activ, urmată de Grecia, Portugalia şi Polonia, cu 10 depăşiri nepermise fiecare, şi de Marea Britanie (9 depăşiri), Italia (8 depăşiri) şi Ungaria (7 depăşiri). Între primele 10 ţări din clasamentul depăşirilor nepermise se mai află Germania (5 depăşiri), Irlanda (5 depăşiri) şi Belgia (4 depăşiri) (vezi graficul).

Cazul Franţei merită o atenţie deosebită, în condiţiile în care pragul deficitului bugetar nu a fost respectat decât întâmplător de la intrarea în zona euro, pe fondul înregistrării unor deficite bugetare permanente începând din 1975.

În clasamentul numărului total al depăşirilor ţintei de deficit bugetar, pe primul loc se află Grecia, cu 17 depăşiri, urmată de Portugalia (15), Franţa (12), Marea Britanie (11) şi Polonia (10).

Numărul mare al depăşirilor nepermisibile ale Poloniei pune sub semnul întrebării calitatea şi sustenabilitatea performanţelor sale economice, în condiţiile în care este singura ţară europeană care nu a intrat în recesiune la sfârşitul deceniului trecut.

Doar Estonia, Luxemburg şi Suedia nu au înregistrat depăşiri ale ţintei de deficit bugetar, în timp ce Danemarca şi Finlanda au înregistrat o singură depăşire permisibilă.

De la intrarea în UE, deficitul bugetar al României a depăşit de 5 ori ţinta europeană de deficit bugetar, dintre care două depăşiri au fost permisibile.

Datele prezentate de institutul IFO arată că violarea nepermisă şi fără sancţiuni a tratatelor europene are loc chiar sub "atenta supraveghere" a Comisiei Europene, care este gata de orice pentru a menţine iluzia creşterii economice.

Crezul lui Jean-Claude Juncker, preşedintele CE, conform căruia "când situaţia devine serioasă trebuie să minţi", s-a generalizat, se pare, la nivel continental.

Lansarea procedurii de deficit excesiv pentru Spania şi Portugalia a fost amânată recent de CE, iar comisarul economic Pierre Moscovici, fostul ministru de finanţe al Franţei, a declarat că, în cazul Spaniei, "nu este momentul politic adecvat pentru a face acest pas".

Este vorba, bineînţeles, de noile alegeri parlamentare din Spania, necesare pe fondul crizei guvernamentale din ultimele luni.

Deşi a încercat să stimuleze economia prin intermediul unui deficit de 5,1% din PIB în 2015, astfel încât să fie reales, premierului Mariano Rajoy nu i-a ieşit "jocul".

Acelaşi Rajoy a promis spaniolilor reduceri de taxe şi stoparea procesului de reducere a cheltuielilor guvernamentale, dar, în acelaşi timp, i-a trimis o scrisoare lui Juncker în care promite reducerea cheltuielilor bugetare, dacă este ales luna viitoare, conform unei scrisori publicate de cotidianul El Pais.

Nici pentru Franţa nu este momentul potrivit pentru îndeplinirea obligaţiilor bugetare. Înainte să devină comisar european, Pierre Moscovici a "negociat" extinderea perioadei de conformare cu ţinta de deficit bugetar până după alegerile generale de anul viitor.

Oare cât vor mai tolera europenii minciuna şi incompetenţa propriilor conducători şi a "iubiţilor" conducători de la Bruxelles?

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Superb articol !!!

    1. un articol corolar al functionarii UE..Senzational

    Daca sunt atatea incalcari inseamna ca pragul e prost ales; sa-l mute mai sus, la 5%...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb