Comisia Europeană transferă 13 miliarde de euro către şase state membre UE

S.B.
Internaţional / 30 martie 2021

Comisia Europeană transferă 13 miliarde de euro către şase state membre UE

Comisia Europeană a transferat marţi 13 miliarde de euro unui număr de şase state membre ale UE în cadrul celei de-a şasea tranşe a sprijinului financiar acordat prin intermediul Instrumentului SURE, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, informează Agerpres.

Aceasta este a treia operaţiune de acest fel din 2021. În urma operaţiunilor de marţi, Cehia a primit un miliard de euro, Belgia - 2,2 miliarde de euro, Spania - 4,06 miliarde de euro, Irlanda - 2,47 miliarde de euro, Italia - 1,87 miliarde de euro şi Polonia - 1,4 miliarde de euro. Este prima dată când Irlanda a primit finanţare în cadrul instrumentului SURE.

Aceste împrumuturi vor ajuta statele membre să facă faţă creşterii bruşte a cheltuielilor publice pentru menţinerea locurilor de muncă. Mai exact, vor ajuta statele membre să acopere costurile legate direct de finanţarea schemelor naţionale de şomaj tehnic şi de alte măsuri similare adoptate ca răspuns la pandemia de COVID-19 şi destinate inclusiv lucrătorilor independenţi. Sumele plătite astăzi urmează celei de-a şasea serii de obligaţiuni cu impact social emise în cadrul Instrumentului SURE al UE, care a suscitat un interes considerabil din partea investitorilor.

Până în prezent, în cadrul Instrumentului SURE, 17 state membre ale UE au primit în total 75,50 miliarde de euro sub formă de împrumuturi "back-to-back".

În ansamblu, Comisia a propus ca 19 ţări din UE să primească sprijin financiar în valoare de 94,3 miliarde de euro în cadrul SURE.

Statele membre pot depune în continuare solicitări pentru a beneficia de sprijinul financiar acordat în cadrul SURE, resursele totale disponibile în cadrul instrumentului fiind de până la 100 de miliarde de euro.

Pentru a răspunde cererilor statelor membre aferente anului 2021, Comisia va solicita de pe piaţă o sumă suplimentară de 13-15 miliarde de euro în al doilea trimestru al anului 2021.

În cursul acestui an, Comisia urmează să lanseze şi operaţiunile de împrumut în cadrul NextGenerationEU, instrumentul de redresare, în valoare de 750 de miliarde de euro, pentru a contribui la construirea unei Europe mai verzi, mai digitale şi mai reziliente.

"Criza îi pune la grea încercare pe mulţi lucrători, care se tem că îşi vor pierde locurile de muncă. De aceea am creat Instrumentul SURE, menit să mobilizeze 100 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi, pentru a finanţa schemele de şomaj tehnic în întreaga UE. O nouă tranşă de 13 miliarde de euro este transferată marţi în cadrul Instrumentului SURE, sprijinind astfel lucrătorii şi întreprinderile din şase state membre. Graţie acestui demers, locurile de muncă sunt protejate, iar economiile vor putea să se redreseze mai repede în urma crizei", a declarat preşedintele CE, Ursula von der Leyen.

La rândul său, comisarul Paolo Gentiloni, responsabil pentru economie, a declarat: "Întrucât economiile noastre continuă să sufere sub povara efectelor pandemiei, Comisia acordă astăzi un sprijin financiar suplimentar semnificativ unui număr de şase ţări, printre care se numără, pentru prima dată, şi Irlanda. Aceasta reprezintă o contribuţie esenţială la eforturile naţionale de sprijinire a lucrătorilor în aceste vremuri grele. Sunt mândru de povestea europeană de succes care este SURE".

Obligaţiunile emise de UE în cadrul SURE beneficiază de eticheta "obligaţiuni cu impact social". Acest lucru le oferă investitorilor în aceste obligaţiuni încrederea că fondurile mobilizate vor servi unui obiectiv eminamente social, potrivit Agerpres.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Romania pe unde se afla?

    1. România ia ciu-ciu, numai vorbe și promisiuni

      The EU financial assistance has been disbursed in 5 instalments

      €1.5 billion released 27 July 2009 

      €1 billion released 11 March 2010 

      €1.15 billion released 22 September 2010 

      €1.2 billion released 24 March 2011 

      €150 million released 22 June 2011 

      Romania was under post-programme surveillance due to disbursements under the first balance of payments financial assistance programme (2009-2011). PPS ended in April 2018, as Romania had repaid more than 70% of its EU loan 

      Pai Romania a primit pe vremea falitilor boc si basescu 5 miliarde euro + cresterea datoriei cu 20 miliarde euro. Din cele 5 miliarde am platit deja 70%...ca asa stiu astia "da dreapta" sa fie "responsabili" cu economia si finantele Romaniei. Si daca inca mai respiram a venit anul trecut ciuma PNL-ista si a mai tras un tun de 34 miliarde de euro..."ca sa ne saturam" :-) 

      mincinosule, psd a transferat banii in salariile si pensiile clientilor lor politici

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb