Ucraina va avea nevoie, după războiul cu Rusia, de un plan de reconstrucţie similar cu cel oferit de SUA după Al Doilea Război Mondial, a declarat ieri comisarul european pentru Buget, Johannes Hahn, relatează Reuters, conform Agerpres.
În cadrul Planului Marshall de după Al Doilea Război Mondial, SUA au oferit Europei ca asistenţă economică şi tehnică pentru o perioadă de patru ani o sumă echivalentă astăzi cu circa 200 de miliarde de dolari.
"Cred că ceea ce avem nevoie pentru Ucraina, la capătul zilei, este un model actualizat al Planului Marshall", a spus Hahn într-un briefing de presă.
Comisarul european pentru Buget a precizat că un astfel de plan ar ajuta Ucraina să se recupereze rapid, şi nu în decenii, de pe urma distrugerilor masive produse de armata rusă, şi ar duce la o convergenţă mai rapidă a Kievului cu Uniunea Europeană.
Ucraina a aplicat să devină candidat oficial la aderarea la UE. Însă acest proces este lung chiar şi în vremuri de pace, iar războiul l-a făcut aproape imposibil.
Hahn nu a făcut o estimare legată de câţi bani ar fi nevoie, însă a spus că eforturile pentru reconstrucţia Ucrainei nu vor putea fi susţinute doar de UE şi că cel mai probabil va fi nevoie şi de implicarea ţărilor din G20, printre care se numără şi Rusia.
El a reiterat că, pentru moment, UE nu intenţionează să înceapă o nouă schemă de împrumut în comun pentru a face faţă consecinţelor economice şi sociale pentru blocul comunitar ale războiului din Ucraina.
Hahn a explicat că există suficiente împrumuturi ieftine nefolosite în planul de recuperare al UE pe care guvernele le pot solicita. El a mai spus că, din totalul de 380 de miliarde de euro de împrumuturi ieftine disponibile în fond, guvernele au solicitat până acum numai 166 de miliarde, astfel că încă sunt disponibile 214 miliarde.
El a mai spus că, pentru a acoperi unele dintre cheltuielile legate de gestionarea milioanelor de refugiaţi ucraineni care au ajuns în ţări din UE de la începutul războiului la 24 februarie, ţările membre pot folosi o parte din fondurile alocate lor în cadrul bugetului UE pentru perioada 2021-2027.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.04.2022, 10:54)
Daca mai ramame ceva din ea....
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.04.2022, 11:17)
Pai asta este rolul planului Marshall...sau tu ai crezut ca Germania a beneficiat de planul Marshall dupa ce s-a pus pe picioare:-)
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.04.2022, 06:38)
Au de cand rusii sa o demoleze si sa o duca bucata cu bucata in Rusia?
2. fără titlu
(mesaj trimis de ferencz în data de 07.04.2022, 13:34)
Razboiul acesta este si vina birocratiei europene si Nato. Exercitiile Nato pe teritoriul Ucrainei, nerecunoasterea genocidului din est, acceptarea discriminarilor minoritatilor (apropo nu discriminare gen Viktor Orban, cu legea lui, pentru care sa activat articolul 7), acceptarea tacita a dorintei nenorocitului Z. de a avea bomba atomica, aventurile lui Hunter Biden si asemenilor lui din deep state-ul USA.
Pe mine m-a deranjat enorm propaganda vestului, care este peste tot, si afecteaza pe toata lumea, si este obligatoriu de asimilat.
Eu sper pentru un razboi civil in SUA, intr-o deratizare impotriva deep state-ului american.
Iar ce ne priveste in Europa, la fel. Nu avem voie sa acceptam sa fim condusi de birocrati si ONG-uri nealesi democratic.
Iar in Romania, dupa alegeri cu lozinci anti PSD, sa ajungem sa fim condusi de armata si SRI, declarat pe fata, ca o Banana republic, este inacceptabil.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.04.2022, 14:27)
Eu nu dau doi bani gauriti cata vreme romanii nu fac scoala in limba romana in Ucraina.
Cata vreme criminali de razboi si facatori de genocid sunt onorati in istoria Ucrainei.
Nu dau doi bani cata vreme Ucraina ramane mafia Europei, raiul traficantilor de carne vie si copii.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.04.2022, 15:06)
Da, ca fac scoala in limba romana in Ungaria:-)
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.04.2022, 22:18)
Scoli generale din Ungaria in limba romana: 11
La Giula exista un liceu cu predare in limba romana: Nicolae Balcescu
Invatamant superior: Univ Eotvos Lorand, Seghedin, Szarvas, exista sectii cu predare in limba romana unde se pregatesc profesorii pentru scolile de mai sus.
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.04.2022, 06:45)
Nu-i bai ca nu dai doi bani gauriti pe eforturile Ucrainei in razboiul pornit de rusi dar daca nu stii deja rusa ar fi cazul sa o inveti si sa iti inveti si copii ca daca rusii inving in Ucraina s-ar putea sa ajungem sa nu mai avem scoli in limba romana nici in Romania.