Actualizare 12:04
Comisia juridică a Camerei a stabilit, marţi, ca termenul de amânare a discutării celor 22 de proiecte de modificare a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală să fie de o lună, în condiţiile în care la 30 iunie se încheie sesiunea parlamanentară, astfel proiectele fiind amânate până în toamnă.
Vicepreşedintele comisiei, deputatul PSD Ciprian Nica a propus amânarea discutării proiectelor pentru patru săptămâni, iar comisia a aprobat cu 10 voturi "pentru", 7 "împotrivă" şi două abţineri.
Deputatul PNL Gabriel Andronache a susţinut respingerea acestor proiecte şi nu amânarea lor, dar propunerea nu a întrunit voturile necesare.
(Elena Deacu)
---
O comisie formată din membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a analizat, ieri, peste 20 de proiecte de modificare a codurilor penal şi de procedură penală, printre prevederile care au primit aviz negativ fiind dezincriminarea conflictului de interese şi modificarea condiţiilor privind luarea măsurilor preventive.
După şedinţa plenului CSM, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat că sunt peste 100 de modificări ale codurilor penale aflate în dezbatere, subliniind că Ministerul Justiţiei are aceeaşi poziţie cu membrii CSM. "Faptul că vine o propunere din partea Parlamentului nu înseamnă neapărat că nu este potrivită, ea trebuie dezbătută", a declarat Cazanciuc.
Consiliul va trimite Comisiei juridice din Camera Deputaţilor hotărârile în cazul propunerilor legislative, avizul dat de CSM fiind unul consultativ.
Dintre proiectele discutate, doar unul nu a primit aviz negativ, fiind vorba despre reintroducerea în Codul penal a incriminării ofensei aduse unor însemne naţionale.
De asemenea, CSM, în acord cu Ministerul Justiţiei, a formulat câteva propuneri de modificare a Codului de procedură penală, care se referă la protecţia persoanei vătămate.
Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, la sediul CSM, că urmează să discute cu membrii Comisiei juridice din Camera Deputaţilor despre amânarea şedinţei de azi, pentru a putea fi discutate toate propunerile transmise. "Punctul de vedere al Ministerului Justiţiei a fost mereu acelaşi. Trebuie să vorbim cu membrii Comisiei juridice dacă nu putem să amânăm şi sedinţa de mâine (n.r. azi). Sunt anumite directive europene care trebuie respectate. Sunt câteva propuneri venite din sistem. Avem obligaţia de a transpune câteva directive europene. Sunt peste o sută şi ceva de modificări în discuţie la momentul actual", a spus Cazanciuc.
Cele 22 de propuneri legislative au fost trimise, pe 9 iunie, Consiliului Superior al Magistraturii, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Ministerului Justiţiei, pentru puncte de vedere şi avize în termen de o săptămână. Reprezentanţii CSM au solicitat atunci un termen de două săptămâni, pe motiv că nu este suficient timp pentru avizare, arătând că acesta nu este un termen rezonabil.
Printre cele 22 de proiecte de lege se află şi cel a senatorului Şerban Nicolae, referitor la modificarea prevederilor privind arestul preventiv şi la încătuşare.
Vicepreşedintele comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Ciprian Nica, a anunţat, ieri, că modificările la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală nu vor mai fi discutate astăzi, deoarece s-a schimbat programul, potrivit Mediafax.
Comisia nu a stabilit un termen pentru discutarea acestor proiecte şi, având în vedere că mai este doar o săptămână până la finalul sesiunii parlamentare, dezbaterile asupra modificărilor la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală nu ar putea fi reluate mai devreme de sesiunea din toamnă.
Liderul UNPR, Gabriel Oprea, a ameninţat cu retragerea de la guvernare dacă PSD "modifică pe furiş" Codul penal în Parlament, el spunând că le-a transmis acest lucru şi premierului Victor Ponta şi PSD.
Întrebat, ieri, şi dacă s-a înscris în UNPR, Cazanciuc a spus că nu a fost o decizie în acest sens. În ceea ce priveşte Ministerul Justiţiei, Cazanciuc a arătat: "Avem o decizie de coordonare a Ministerului Justiţiei la nivelul Guvernului de către vicepremierul Gabriel Oprea".
1. Preocuparile parlamentarilor(ageamii tarii)
(mesaj trimis de vasile în data de 16.06.2015, 18:42)
Pensii speciale pentru "lenevirile lor din parlament+" si schimbarea Codului Penal in favoarea d-lor.. Ce nerusinare...pentru a nu face nimic in parlament sa beneficiezi de 1500 lei/mandat..!!!,iar o persoana aflata intr-un serviciu cu multe alte disconforturi si lucreaza o viata de 40 de ani are o pensie de 1000 de lei. E o mitocanie din partea lor de nedescris..... Ce face acest popor ...doarme ???? uite pe cine ati votat...,votatii si in 2016...