Comisia juridică: Discutarea modificărilor la Codul Penal se amână cu o lună

A.C.
Ziarul BURSA #Politică / 16 iunie 2015

Actualizare 12:04

Comisia juridică a Camerei a stabilit, marţi, ca termenul de amânare a discutării celor 22 de proiecte de modificare a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală să fie de o lună, în condiţiile în care la 30 iunie se încheie sesiunea parlamanentară, astfel proiectele fiind amânate până în toamnă.

Vicepreşedintele comisiei, deputatul PSD Ciprian Nica a propus amânarea discutării proiectelor pentru patru săptămâni, iar comisia a aprobat cu 10 voturi "pentru", 7 "împotrivă" şi două abţineri.

Deputatul PNL Gabriel Andronache a susţinut respingerea acestor proiecte şi nu amânarea lor, dar propunerea nu a întrunit voturile necesare.

(Elena Deacu)

---

O comisie formată din membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a analizat, ieri, peste 20 de proiecte de modificare a codurilor penal şi de procedură penală, printre prevederile care au primit aviz negativ fiind dezincriminarea conflictului de interese şi modificarea condiţiilor privind luarea măsurilor preventive.

După şedinţa plenului CSM, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat că sunt peste 100 de modificări ale codurilor penale aflate în dezbatere, subliniind că Ministerul Justiţiei are aceeaşi poziţie cu membrii CSM. "Faptul că vine o propunere din partea Parlamentului nu înseamnă neapărat că nu este potrivită, ea trebuie dezbătută", a declarat Cazanciuc.

Consiliul va trimite Comisiei juridice din Camera Deputaţilor hotărârile în cazul propunerilor legislative, avizul dat de CSM fiind unul consultativ.

Dintre proiectele discutate, doar unul nu a primit aviz negativ, fiind vorba despre reintroducerea în Codul penal a incriminării ofensei aduse unor însemne naţionale.

De asemenea, CSM, în acord cu Ministerul Justiţiei, a formulat câteva propuneri de modificare a Codului de procedură penală, care se referă la protecţia persoanei vătămate.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, la sediul CSM, că urmează să discute cu membrii Comisiei juridice din Camera Deputaţilor despre amânarea şedinţei de azi, pentru a putea fi discutate toate propunerile transmise. "Punctul de vedere al Ministerului Justiţiei a fost mereu acelaşi. Trebuie să vorbim cu membrii Comisiei juridice dacă nu putem să amânăm şi sedinţa de mâine (n.r. azi). Sunt anumite directive europene care trebuie respectate. Sunt câteva propuneri venite din sistem. Avem obligaţia de a transpune câteva directive europene. Sunt peste o sută şi ceva de modificări în discuţie la momentul actual", a spus Cazanciuc.

Cele 22 de propuneri legislative au fost trimise, pe 9 iunie, Consiliului Superior al Magistraturii, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Ministerului Justiţiei, pentru puncte de vedere şi avize în termen de o săptămână. Reprezentanţii CSM au solicitat atunci un termen de două săptămâni, pe motiv că nu este suficient timp pentru avizare, arătând că acesta nu este un termen rezonabil.

Printre cele 22 de proiecte de lege se află şi cel a senatorului Şerban Nicolae, referitor la modificarea prevederilor privind arestul preventiv şi la încătuşare.

Vicepreşedintele comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Ciprian Nica, a anunţat, ieri, că modificările la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală nu vor mai fi discutate astăzi, deoarece s-a schimbat programul, potrivit Mediafax.

Comisia nu a stabilit un termen pentru discutarea acestor proiecte şi, având în vedere că mai este doar o săptămână până la finalul sesiunii parlamentare, dezbaterile asupra modificărilor la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală nu ar putea fi reluate mai devreme de sesiunea din toamnă.

Liderul UNPR, Gabriel Oprea, a ameninţat cu retragerea de la guvernare dacă PSD "modifică pe furiş" Codul penal în Parlament, el spunând că le-a transmis acest lucru şi premierului Victor Ponta şi PSD.

Întrebat, ieri, şi dacă s-a înscris în UNPR, Cazanciuc a spus că nu a fost o decizie în acest sens. În ceea ce priveşte Ministerul Justiţiei, Cazanciuc a arătat: "Avem o decizie de coordonare a Ministerului Justiţiei la nivelul Guvernului de către vicepremierul Gabriel Oprea".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pensii speciale pentru "lenevirile lor din parlament+" si schimbarea Codului Penal in favoarea d-lor.. Ce nerusinare...pentru a nu face nimic in parlament sa beneficiezi de 1500 lei/mandat..!!!,iar o persoana aflata intr-un serviciu cu multe alte disconforturi si lucreaza o viata de 40 de ani are o pensie de 1000 de lei. E o mitocanie din partea lor de nedescris..... Ce face acest popor ...doarme ???? uite pe cine ati votat...,votatii si in 2016...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb