Preşedintele Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii din cadrul Senatului, Gabriel Berca, a anunţat, ieri, într-o dezbatere publică, o nouă echipă şi un nou regulament.
Potrivit domniei sale, schimbările vor da consistenţă activităţii Comisiei, care până acum avea rolul de transmiţător al reclamaţiilor cetăţenilor către instituţiile abilitate.
Potrivit noului vicepreşedinte al Comisiei, Corneliu Grosu, Comisia va mai lucra trei săptămâni pe vechiul regulament, pentru ca într-o lună noul regulament să fie supus aprobării Biroului Permanent.
"Ne vom implica activ în combaterea abuzurilor şi vom introduce în regulament funcţia de autosesizare (sesizare din oficiu), adică nu vom mai aştepta transmiterea aspectelor care lezează un drept ci vom avea iniţiativa în rezolvarea problemelor", a mai declarat vicepreşedintele Comisiei pentru cercetarea abuzurilor.
De asemenea, senatorul Corneliu Grosu ne-a mai precizat că modalitatea de lucru se va schimba, în special prin deplasarea membrilor comisiei în teritoriu.
Domnia sa consideră "nejustificată" teama fostei Comisiei de a nu se implica şi de a privi de pe margine şirul evenimentelor.
"Dacă în fiecare lună vom rezolva cinci mari probleme dintr-un singur domeniu, vom reuşi ca în patru ani să producem reaşezarea încrederii populaţiei în această Comisie", ne-a declarat senatorul.
Domnia sa a mai adăugat că în cele câteva luni de când ocupă funcţia de vicepreşedinte în Comisie, principalele sesizări au venit din domeniul respectării proprietăţii (retrocedări abuzive, probleme cu terenuri) şi cel al respectării drepturilor fundamentale (dreptul la o pensie decentă şi la păstrarea locului de muncă).
De asemenea, printre nemulţumirile oamenilor se află inerţia autorităţilor publice şi activitatea defectuoasă a consiliilor locale.