Comisia Udrea a primit doar 1% din documentele solicitate

Cristina MihalaŞcu
Ziarul BURSA #Politică / 12 august 2009

Comisia de anchetă, în cazul ministrului Turismului, Elena Udrea, a început lucrările

Comisia de anchetă, în cazul ministrului Turismului, Elena Udrea, a început lucrările

Deputatul UDMR, Petru Lakatos: "S-a ajuns la situaţia hilară în care o autoritate din subordinea Guvernului, cum este ANRMAP, nu poate prezenta dosarul de supraveghere nici Premierului, nici Parlamentului. În locul prim-ministrului, aş demite în 24 de ore preşedintele ANRMAP"

Prima şedinţă de fond a comisiei parlamentare care anchetează modul în care s-au cheltuit bani publici pentru campania de promovare a turismului de către ministerul de resort a debutat cu semnalarea unei nereguli majore în cazul Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP).

Deputatul UDMR, Petre Lakatos, a atras atenţia că în răspunsul solicitat de către comisie acestei autorităţi - pentru furnizarea dosarului de supraveghere realizat asupra Ministerului Turismului - ANRMAP explică poate prezenta acest document numai justiţiei.

Potrivit deputatului, preşedintele ANRMAP a emis un ordin ilegal, pe baza căruia, în data de 9 iunie, a fost publicat în Monitorul Oficial un nou regulament al autorităţii, fără să existe un act normativ care să-l schimbe.

În noul regulament, dosarul de supraveghere se prezintă doar justiţiei, iar raportul de control asupra activităţii unui minister nu se mai întocmeşte în termen de şapte zile, ci în 30 de zile.

Petru Lakatos a precizat: "S-a ajuns la situaţia hilară în care o autoritate din subordinea Guvernului, cum este ANRMAP, nu poate prezenta dosarul de supraveghere nici Premierului, nici Parlamentului. În locul prim-ministrului, aş demite în 24 de ore preşedintele ANRMAP".

Orban: "Am primit documente care nu au nicio legătură cu campania lui Udrea"

Preşedintele comisiei, Ludovic Orban, a propus membrilor să facă o adresă către premier, prin care să-l înştiinţeze de faptul că preşedintele ANRMAP a elaborat un ordin cu conţinut ilegal.

Tot domnia sa a precizat că directorul de achiziţii publice de la Minis­terul Turismului l-a anunţat că se află în derulare un control ANRMAP la sediul ministerului, începând cu 4 august, la mult timp după ce comisia şi-a început activitatea.

În privinţa documentelor solicitate Ministerului Turismului, membrii comisiei au constatat nemulţumiţi că le-au parvenit doar 1% din documentele solicitate, celelalte fiind documente care nici nu au legătură cu campania demarată de ministrul Elena Udrea.

La capitolul transfer de bani ai ministerului către bugetele locale pentru organizarea evenimentelor de promovare a turismului, preşedintele Orban a declarat că, din documentul primit, reiese că s-au făcut transferuri numai la Piatra Neamţ.

În plus, conform spuselor sale, comisia nu a primit de la minister organigrama, statul de funcţii şi fişele de post ale angajaţilor.

Referitor la acţiunea de transparenţă prin care ministerul a decis să pună pe site toate contractele încheiate cu societăţi private, preşedintele comisiei a replicat că, în studiul său asupra acestor acte, a găsit un singur dosar complet de achiziţii publice, iar restul sunt "poveşti".

Comisia a decis ca până azi, fiecare membru să vină cu o propunere de experţi pe domeniul contabil, achiziţiilor publice, marketingului turistic, IT şi publicitate, pentru a ajuta comisia cu un punct de vedere obiectiv asupra faptelor care vor fi descoperite.

Victor Ciutacu: "BRD a finanţat execuţia şi producţia clipurilor publicitare şi onorariile personalităţilor sportive"

Primul invitat din seria ziariştilor care au investigat cazul Elena Udrea, Victor Ciutacu de la Jurnalul Naţional, a atins problema parteneriatului între Ministerul Turismului şi BRD pentru promovarea campaniei "Romania. Land of Choice".

Jurnalistul a povestit cum, din investigarea atentă a declaraţiilor de avere ale ministrului Elena Udrea, pe lângă sumele şi acţionarii schimbaţi, apare un credit de la BRD în valoare de 3 milioane de euro pentru construcţia unui imobil de locuinţe.

Victor Ciutacu a detaliat: "La multă vreme după anunţul ministrului în declaraţia de avere că acel credit este rescadenţat din cauza prăbuşirii pieţei imobiliare, a apărut parteneriatul între BRD şi Ministerul Turismului. În campanie, banca a finanţat execuţia şi producţia clipurilor publicitare şi onorariile personalităţilor sportive, iar ministerul a beneficiat gratuit de exclusivitate pe Eurosport".

Potrivit domniei sale, ministerul făcea reclamă băncii prin apariţia unei sigle pe clip. Ulterior scandalului cu constituirea comisiei de anchetă, BRD s-a fi retras din acest parteneriat.

Întrebat dacă a cerut şi punctul de vedere al ministerului în ancheta sa, Ciutacu a replicat că a colaborat greoi cu Ministerul Turismului în aflarea adevărului, de aceea a preferat să se bazeze pe documentele pe care le-a avut la dispoziţie şi nu pe solicitarea de răspunsuri de la minister.

Ciutacu a explicat: "Doamna Udrea ne-a tratat cu mare sictir, nici nu s-a sinchisit să ne răspundă. A publicat selectiv contracte pe site pentru a crea imaginea de transparenţă, dar nu le-a verificat înainte să le publice. S-a creat un soi de autodemascare în direct".

Potrivit acestuia, planul de investiţii al ministerului în care apăreau perdelele în valoare de 75.000 de euro nu a fost recunoscut de minister, mai mult, poziţia oficială este aceea că respectivul plan nu a fost aprobat.

La întrebarea deputatului Adriana Săftoiu, dacă printre cei 40 de jurnalişti prezenţi în deplasări, care au primit diurne, s-au aflat şi persoane de la propriul ziar, Ciutacu a replicat că au avut "un om" acolo.

Domnia sa a refuzat să spună ce demersuri a făcut împotriva acestuia, precizând că măsurile s-au luat numai în interiorul instituţiei de presă.

Întrebat de deputatul Bănicioiu dacă numeroasele apariţii televizate ale ministrului Elena Udrea, de la învestire şi până acum, au avut la bază contracte de publicitate, Ciutacu a răspuns afirmativ.

Jurnalistul a replicat: "Da. Nu mi se pare o ştire că doamna Udrea se urcă pe cal şi pe bicicletă. Mi se pare o ştire cât de penibil se comportă un demnitar cu funcţie publică".

Dan Constantin: "Năstase spune că nu a luat niciun ban, Hagi spune că nu a participat"

Cele trei personalităţi, Nadia Comăneci, Adrian Năstase şi Gheorghe Hagi, care au participat la filmarea clipului de promovare a turismului românesc în străinătate, nu au fost plătite de minister pentru apariţia lor, reiese din discuţiile de la comisie.

Potrivit redactorului-şef adjunct Jurnalul, nu este adevărată declaraţia ministerului potrivit căreia onorariile sportivilor ar fi fost de 10.000 de euro de persoană.

"Năstase ne-a spus că nu a luat niciun ban, Hagi spune că nu a participat şi de Nadia Comăneci nu am reuşit să dăm", a declarat jurnalis­tul.

În privinţa cheltuielilor în străinătate al ministerului, domnia sa a vorbit de un supliment de 12 pagini publicat în "Le Figaro", în care se prezintă oferta turistică a ţării noastre.

Potrivit acestuia, ministerul a plătit pentru supliment 15.000 de euro, dar contractul încheiat între cele două părţi nu prevede tirajul şi obligaţiile furnizorului.

Pe site-ul Institutului Cultural Român a apărut informaţia conform căreia tirajul revistei a fost de 350.000 de exemplare.

Dan Constantin a conchis că tirajul a fost foarte mare şi nejustificat, având în vedere că reprezintă o creştere de aproape 50% faţă de cel obişnuit, situat la cifra de 170.000 de exemplare.

ANRMAP a anunţat, ieri, printr-un comunicat că şi-a arătat disponibilitatea totală de a sprijini cu informaţii şi expertiză orice Comisie Parlamentară de Anchetă şi a precizat că nu va abdica de la acest standard nici în cazul Ministerului Turismului, potrivit unui comunicat al instituţiei. În privinţa procedurilor de achiziţie derulate de Ministerul Turismului, ANRMAP precizează că se află în procedură de supraveghere la sesizarea mass-media, extinzând, prin autosesizare, controlul pe toate procedurile din anul 2009. "La finalizarea rapoartelor de control, vom face publice concluziile acestora atât mass-media, cât şi Comisiei parlamentare de anchetă", au precizat reprezentanţii instituţiei, subliniind: "Nu putem pune, însă, la dispoziţia acestora decât documentele emise de ANRMAP în timpul procedurii de supraveghere, orice alt document din dosarul de achiziţie publică trebuie solicitat autorităţii contractante, oricare ar fi ea".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb