Comisiile de buget din Parlament vor explicaţii de la şefii ASF în legătură cu scandalul City Insurance

S.B.
Bănci-Asigurări / 17 septembrie 2021

Comisiile de buget din Parlament vor explicaţii de la şefii ASF în legătură cu scandalul City Insurance

Scandalul falimentului "tolerat" al City Insurance nu trebuie să se oprească aici. După falimentele asigurătorilor ASTRA şi Carpatica, iată că nimeni din ASF nu pare să fi învăţat nimic, iar acum ne confruntăm cu un nou caz care ne face să plătim mai mult pentru RCA din cauza ineficacităţii cu care ASF supraveghează piaţa, potrivit Hotnews.

Practic, plătim mai mult pe asigurarea RCA pentru că cineva din ASF nu şi-a făcut meseria cu competenţă. Asemenea falimente nu apar de azi pe mâine; semnele vulnerabilităţii unei companii de talia lui City Insurance apar cu cel puţin un an-doi înainte. Dar, cu toate acestea, măsurile luate au fost ineficace. Cum conducerea ASF răspunde în faţa Parlamentului, HotNews.ro a stat de vorbă cu reprezentanţi ai comisiilor de buget din Cameră şi din Senat, pentru a vedea dacă cei care îi supraveghează pe supraveghetori îşi vor face măcar ei, datoria.

Sebastian Burduja, vicepreşedintele Comisiei pentru Buget din Camera Deputaţilor, spune că "situaţia City Insurance prezintă mari riscuri pentru întreaga piaţă de asigurări din România şi, implicit, pentru protecţia tuturor românilor care au încheiate poliţe RCA. Această situaţie este sau poate deveni o problemă socială, iar soluţiile nu suportă amânare".

Burduja a depus în Parlament o interpelare adresată Autorităţii de Supraveghere Financiară şi Ministerului Finanţelor, prin care le solicită să răspundă la o serie de întrebări. "Am solicitat informaţii despre controalele derulate şi concluziile aferente, rapoartele de audit, reacţiile imediate apărute la suspiciunile de fraudă sau de nerespectare a cerinţelor ASF. Dacă pe termen scurt, guvernul lucrează la două Ordonanţe de Urgenţă ce vizează soluţii imediate, pe termen lung reglementatorul trebuie să vină cu măsuri pentru evitarea situaţiilor similare. Aştept răspunsurile. Ştiu că toate aceste lucruri pot părea prea complicate, dar în ultimă instanţă ele afectează viaţa tuturor românilor", mai spune Burduja.

Potrivit acestuia, în spaţiul public există o serie de informaţii mai mult sau mai puţin "tehnice": de la suspiciuni de fraudă, la probleme legate de îndeplinirea cerinţelor de capital minim şi de solvabilitate, neconstituirea corectă a rezervelor. Aparent, problemele au fost sau ar fi trebuit să fie cunoscute de 4-5 ani. Alte informaţii se referă la faptul că unul dintre cele două credite subordonate ale companiei, contractate pentru a îndeplini anumite cerinţe ale ASF, ar fi fictiv. De altfel, compania nu ar fi accesat aceste linii de credit, ceea ce ar fi trebuit să declanşeze anumite semnale de alarmă, din timp. E momentul ca toate aceste lucruri să fie clarificate de urgenţă, spune Sebastian Burduja.

Vezi aici interpelarea vicepreşedintelui Comisiei de Buget din Camera Deputaţilor

La rândul lui, preşedintele Comisiei de finanţe bănci din Senat, Claudiu Mureşan este şi el categoric: "Cazul City Insurance ne arată că ASF nu a controlat lucrurile, că nu a reuşit să îşi îndeplinească misiunea pe acest palier al pieţei asigurărilor", a transmis el HotNews.

Şeful Comisiei de specialitate din Senat: Cazul City Insurance este generat de incompetenţa celor care, timp de 30 de ani, au gestionat politic, dar şi intituţional acest domeniu

Cazul City Insurance este generat de incompetenţa celor care, timp de 30 de ani, au gestionat politic, dar şi instituţional acest domeniu. Cazul City Insurance este rezultatul incompetenţei celor care au supervizat domeniul asigurărilor prin instituţii politizate maxim, a celor care s-au întors cu spatele atunci când în faţă s-a dezvoltat acest accident naţional pe piaţa asigurărilor, mai spune şeful comisiei de specialitate a Senatului, răspunzând unei solicitări HotNews.ro

Creşterea preţurilor pentru asigurările RCA reprezintă un subiect care ne preocupă şi care va fi abordat cu conducerea ASF la întâlnirea de peste 2 săptămâni. Mă aştept să se confirme ipoteza conform căreia preţul practicat de unele companii pentru acest tip de asigurare nu reflectă costurile avute pentru emiterea poliţelor, şi nici acoperirea riscurilor pe care companiile de asigurare ar trebui să le garanteze. Există posibilitatea ca preţurile poliţelor de asigurare să crească, dar aceasta trebuie să fie însoţită şi de servicii de calitate, cu siguranţă în acoperirea riscurilor, mai explică Mureşan.

"În calitate de preşedinte al Comisiei pentru buget, finanţe din Senat, m-am implicat direct în amendarea drastică a celebrei iniţiative legislative care modifica OUG 93/2012 care, sub varii pretexte, introducea avantaje absurde pentru conducerea ASF, (imunitate absolută pentru deciziile luate, diurne şi transport, pază asigurată de jandarmerie). Am eliminat toate propunerile discutabile, exprimându-mi clar aşteptările pe care le am de la ASF: profesionalism, atitudine pro-activa, rezultate în normalizarea activităţii pe piaţa de asigurări. Am dat ASF tot ce avea nevoie pentru a monitoriza corespunzător piaţa şi a lua măsurile care se impun pentru protejarea consumatorilor de produse financiare, pe de o parte, şi a asigurării stabilităţii acestui domeniu - pe de alta.

Riscul reprezentat de concentrarea pieţei asigurărilor, dar şi miile de sesizări, reclamaţii şi plângeri transmise de asiguraţi care au întâmpinat probleme, m-au făcut să cer explicaţii conducerii ASF. Am avut discuţii cu preşedintele ASF, dar şi cu persoane care s-au declarat avertizori de integritate, conform legii.

Am întocmit un chestionar pe care l-am trimis în luna iulie la ASF, ieri am primit la comisie răspunsurile la întrebarile formulate de membrii comisiei. Am propus colegilor din comisie să analizăm aceste răspunsuri şi să organizăm în ultima săptămâna din septembrie o întâlnire a ASF cu membrii comisiei. Am solicitat prezentarea unui raport de activitate ASF pe ultimul an şi o proiecţie a acţiunilor viitoare ale instituţiei, cu dead line-uri clare asumate care să vizeze eficientizarea activităţii. Vom continua acest demers pentru a clarifica problemele apărute şi, acolo unde nu putem noi să intervenim, vom cere ajutor instituţiilor statului.", mai spune Claudiu Mureşan.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. S-au întâlnit....hoțul cu prostul!

    1. Mai rau!

      Hoti si prosti sunt de ambele parti. 

      Dar cu scandalul sif1 sif4 pe cand avem ancheta?

      Sper sa cheme toti membrii executivii din Consiliul ASF sa dea explicatii pe toate sectoarele. Marcu ca presedinte ASF, Doina Dascalu sa explice cum a stat pe scaun a incasat pensia si salariul

      si s-a uitat la explozia petitiilor in timpul mandatului. Cristian Rosu sa povesteasca vitejiile lui de la asigurari, Armeanu ce interese a avut la City Insurense de nu stia cum sa taie sanctiunile si Gradinaru despre castravetii de la Sifuri, asigurati la City Insurence! 

      Si tu sa dai explicatii despre cum ai promovat clasa I, analfabetule!

      Saraca maica-ta, cati castraveti o fi dat spaga sa nu te lase repetent? Tot degeaba...vai mama ta... nici macar numele lui City nu ai fost in stare sa-l scrii, dar vrei explicatii. Hai sictir!

      Gradinescule stai linistit te cheama la Parlament oricat te agiti aici la comentarii.

      Exact pe Gradinescu il cheama Parlamentul pentru City. Ha ha ha ha ha ha sau hi hi hi hi hi

      Spera

      Voi l-ati auzit saracu cum vorbeste. Oligofren. Nu lega doua vorbe. El e dupa salariu si manareli cu sifele, protejeaza Cooperativa si Cooperativa il rasplateste.

      Da ma prostule ca deciziile se voteaza de toti nu doar de Marcu si Rosu care sunt principalii vinovati.

      Numai oligofreni care nu stiu sa scrie pe aici. "Lega"????? De semne de punctuatie ai auzit?????? Daca n-ai cap, cum sa auzi?

      Profesorasule vei da lectii la Rahova cat de curand!

      Da, da, acu' mars la colt! Dupa "profesorasule", se pune virgula! Alt oligofren care duce grija altuia!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb