Parlamentarii din Comisia de buget-finanţe au decis, prin vot unanim, să dezbată azi proiectul de buget până la epuizarea acestuia şi să accepte înlocuitori pentru ordonatorii de credite la dezbateri doar dacă aceştia au o motivaţie serioasă pentru a lipsi de la comisie, potrivit NewsIn.
Propunerea de prelungire a programului stabilit de Comisiile de buget-finanţe a venit din partea deputatului PD-L Petru Călian. "Pentru că avem încă destul de mult de muncit, propun să schimbăm programul de lucru, azi până la 22.00, mâine de la 8.00, până la terminarea şi adoptarea raportului. Timpul ne presează", a spus Călian.
"Eu sunt de cursă lungă, nu am nicio problemă, aş veni în continuarea propunerii să nu facem azi pauză de două ore, ci de o singură oră", a continuat preşedintele de şedinţă Viorel Ştefan.
"Eu înţeleg ardoarea cu care unii colegi doresc să execute ordinele venite de la partid, noi avem responsabilitatea trecerii în revistă a tuturor articolelor şi amendamentelor şi nu cred că o astfel de măsură ar fi în interesul cetăţenilor României şi Guvernului, pentru că dânşii se aşteaptă la un punct de vedere competent din partea noastră. Aş zice să lăsăm măsurile acestea, să ne respectăm programul pe care, din câte îmi aduc eu aminte, şi Călian şi ceilalţi colegi de la PD-L l-au votat", a replicat social-democratul Petre Petrescu.
"Vă refereaţi la sarcinile de partid pe care le-a primit domnul Ruşanu, nu domnul Călian. Cel mai dornic e domnul Ruşanu, care a propus să nu mai facem nicio pauză până nu terminăm", a răspuns preşedintele de şedinţă Viorel Ştefan, referindu-se la senatorul liberal Dan Radu Ruşanu, care a dorit prelungirea dezbaterilor pe buget până la epuizarea proiectului.
"Facem pauză la prânz o oră, de la 13.00 la 14.00, după care continuăm până se epuizează bugetul. Asta ar fi propunerea. Acest lucru se poate întâmpla mâine dimineaţă la 4, la 6, la 9. Deci de la ora 14.00 până la epuizare", a supus la vot Viorel Ştefan propunerile colegilor săi. Programul a fost adoptat de parlamentari în unanimitate.
De asemenea, parlamentarii au ridicat problema obligativităţii prezenţei ordonatorilor de credite la discutarea bugetelor aferente, şi au decis, tot cu unanimitate de voturi, să accepte ca în locul ordonatorilor de credite să poată veni la dezbateri un înlocuitor, doar cu o motivaţie serioasă pentru lipsa ordonatorului de credite.