Actualizare 18:36 Proiectul de buget al Ministerului Transporturilor, aprobat cu amendamente
Proiectul de buget al Ministerului Transporturilor pe 2016 a fost aprobat, duminică, cu amendamente, de către membrii comisiilor reunite de specialitate din Senat şi Camera Deputaţilor, informează surse din presă.
Bugetul MT a trecut cu 25 de voturi pentru, un vot împotrivă şi două abţineri.
Preşedintele Comisiei pentru buget-finanţe din Camera Deputaţilor, Viorel Ştefan, a precizat că, dintre cele peste 70 de amendamente admise vineri în bloc de către membrii comisiilor reunite de specialitate, trei vizează obiective care au finanţare în interiorul bugetului, în timp ce în cazul a 14 dintre ele s-a creat spaţiul necesar finanţării lor prin admiterea a două amendamente tehnice.
"Din amendamentele primite, eu am înţeles aşa: că sunt trei obiective care pot fi finanţate prin redistribuire punctual şi îndeplinesc condiţiile din punct de vedere al indicatorilor tehnico-economici şi să fie introduse în anexa bugetului şi mai există două amendamente cu caracter general pe care, dacă noi le adoptăm, vă creează temei dumneavoastră ca în execuţie să mai rezolvaţi încă 14 obiective pentru care se cere redistribuire în conţinutul amendamentelor. Asta înseamnă că 17 amendamente ar avea o soluţie agreată deja cu domnul ministru al Transporturilor. Deci, în textul de lege, am rezolvat deja această problemă", a spus Viorel Ştefan, adresându-i-se ministrului Transporturilor, Dan Costescu, scrie Agerpres.
Primele trei amendamente se referă la finanţarea următoarelor obiective: Varianta Ocolitoare Bârlad, modernizarea DN 52 şi Varianta Ocolitoare Satu Mare.
"Unul dintre amendamente tehnice se referea la această extindere, respectiv posibilitate de a introduce proiecte până când se definitivează mecanismele pentru noul instrument structural, altul se referea la un termen care îmi lăsa o mai mare libertate în a încheia proiectele nu în 2015, ci în 2016", a explicat, la rândul său, şeful de la Transporturi.
Potrivit ministrului Transporturilor, celelalte obiective ce vor fi finanţate vizează Autostrada Montana Tg. Mureş - Tg. Neamţ - Iaşi - Ungheni, cu secţiunea Tg. Neamţ - Iaşi-Ungheni, drumul expres Ploieşti - Buzău, secţiunea Buzău-Focşani, secţiunea Focşani - Bacău, secţiunea Bacău - Paşcani, Drumul Expres Buzău - Brăila - Galaţi, cu secţiunea Brăila - Galaţi, inclusiv Variantele Ocolitoare Brăila şi Galaţi, A12 Piteşti - Craiova şi Autostrada A3 Suplacu de Barcău - Nădăşelu.
"Acestea, deşi sunt doar opt puncte, fac obiectul a 14 amendamente separate", a precizat Costescu.
Ministerul Transporturilor are propus pentru 2016 un buget de 11,86 miliarde de lei, în scădere cu 7,6% raportat la execuţia preliminată din 2015, de 12,84 miliarde de lei, potrivit proiectului publicat pe site-ul Ministerului de Finanţe.
Pentru 2017, estimarea indică fonduri mai puţine, de 11,82 miliarde de lei, în timp ce pentru anii următori, 2018 şi 2019, sunt prevăzute bugete mai mari, de 13,58 miliarde de lei şi, respectiv, de 13,69 miliarde de lei.
Conform proiectului, capitolul de bunuri şi servicii îşi menţine alocarea de anul trecut, respectiv 9,86 milioane de lei, în timp ce cheltuielile cu personalul cresc cu 8,73%, la 20 de milioane de lei. Din total, salariile de bază reprezintă 14,41 milioane lei, în creştere cu 7,21% faţă de 2015, iar sporurile pentru condiţiile de muncă sunt prevăzute a creşte în 2016 cu 34,68%, la 1,27 milioane de lei, faţă de 943.000 lei anul acesta.
O scădere semnificativă este consemnată la cheltuielile de capital, care coboară în 2016 cu 98,92%, la 9,07 milioane de lei, de la 838,78 milioane de lei, în 2015.
Proiectele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020 au prevăzută pentru 2016 o sumă de 4,13 miliarde de lei, aceasta urmând să crească în următorii trei ani, la 5,78 miliarde de lei, în 2017, şi la 7,43 miliarde de lei, atât în 2018, cât şi în 2019.
În ceea ce priveşte proiectele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare, suma alocată în 2016 este de 1,6 miliarde de lei, în scădere cu 71,48% raportat la execuţia preliminată din 2015.
Cele mai importante sume se îndreaptă către continuarea următoarelor proiecte: Autostrada Transilvania - 450 milioane de lei, Autostrada Lugoj - Deva - 348 milioane lei, Autostrada Sebeş - Turda - 247 milioane lei, Autostrada Câmpia Turzii - Ogra - Tg. Mureş - 230 milioane lei, modernizare CF Sighişoara - Coşlariu - Simeria - 542 milioane lei, Modernizare CF km 614 - Gurasada - Simeria - 348 milioane lei, modernizarea căii ferate Braşov - Sighişoara - 887 milioane lei, Magistrala V Metrou, Etapa I - A Drumul Taberei - Universitate - 558 milioane lei, Magistrala 4 Metrou - 270 milioane lei.
------------------
Actualizare 17:04 Viorel Ştefan: "Ialomiţianu ne chinuie, apoi pleacă"
Deputatul PNL Constantin Dascălu a părăsit nervos lucrările Comisiilor de buget de astăzi, acuzându-şi o colegă că "minte" la numărarea voturilor, după ce, anterior, preşedintele Comisiei, Viorel Ştefan, a suspendat şedinţa, deranjat că liberalii cheamă colegi "odihniţi" să-i schimbe, potrivit Mediafax.
Comisiile de buget au întrerupt, astăzi, dezbaterile asupra bugetului Ministerului Transporturilor, după ce preşedintele Comisiei, deputatul PSD Viorel Ştefan, a aflat de înlocuirea la lucrări a liberalului Gheorghe Ialomiţianu, deranjat că, după ce i-a "chinuit", a plecat să se odihnească.
Astfel, în timp ce parlamentarii discutau despre amendamentele aduse la Ministerul Tranporturilor, în număr foarte mare, fiind deja deranjaţi că discuţiile durau de două oră şi jumătate, membrii Comisiei au aflat că liberalii l-au înlocuit pe deputatul Gheorghe Ialomiţianu cu senatorul Alexandru Nazare, fiind înaintată şi o hârtie oficială în acest sens.
În acel moment, preşedintele Comisiei de buget din Camera Deputaţilor, Viorel Ştefan, a afirmat că sunt unii membri ai Comisiei care "îşi bat joc" şi a întrerupt dezbaterile, solicitând consultări cu grupurile politice. Ştefan a criticat înlocuirea lui Gheorghe Ialomiţianu. "După ce ne-a chinuit toată ziua, acum pleacă? Păi aşa ne schimbăm şi noi unul cu altul şi ţinem şedinţa până dimineaţa", a spus Viorel Ştefan.
El s-a ridicat şi a plecat din sală, fiind întrebat de liberala Andreea Paul, de ce s-a enervat. "Voi m-aţi enervat. Pleacă unul, vine altul odihnit", a continuat Viorel Ştefan.
Un alt deputat a comentat, în sală, că Ialomiţianu este ca un "jucător bătrân": "Nu rezistă decât o singură repriză", a spus acesta.
După o pauză de aproximativ 10 minute, deputaţii şi senatorii au decis o nouă procedură, mai rapidă, pentru discutarea şi votarea amendamentelor. Viorel Ştefan a renunţat să mai conducă şedinţa, delegându-l pe vicepreşedintele Comisiei, Eugen Nicolăescu, şi nici nu a mai revenit la lucrări.
Imediat după reluarea şedinţei, a părăsit lucrările şi deputatul PNL Constantin Dascălu. Acesta a fost nemulţumit de rezultatul unui vot, acuzându-şi colega de partid, pe Andreea Paul, că a numărat greşit. La anunţarea rezultatelor, acesta s-a ridicat, şi-a luat haina şi a părăsit nervos sala.
"Eu plec acasă. Minţi, doamna Paul. Minţi! Mai grav e că sunteţi şi doamnă", a spus Constantin Dascălu.
Ulterior, un deputat PSD, Vasile Popeangă, s-a enervat şi el pe rezultatul unui vot, strigând la Andreea Paul, secretar al Comisiei, că trebuie să "înveţe să numere". Andreea Paul i-a atras atenţia asupra tonului, însă acesta a continuat, strigând: "Nu vreau. (...) Tu eşti secretarul. Fă-ţi treaba".
Lucrările Comisiei continuă, dezbătându-se din nou amendamentele la bugetul Ministerului Transporturilor.
(S.A.)
----------
Actualizare 14:58 Amendamentul pentru suplimentarea bugetului MADR cu 508 milioane lei, respins
Deputaţii şi senatorii din comisiile reunite de buget-finanţe au respins, astăzi, amendamentul la proiectul de buget pe 2016 al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale adoptat de comisiile de specialitate, care presupunea suplimentarea bugetului MADR cu suma de 508 milioane de lei pentru implementarea strategiei sectorului de irigaţii pe motiv că aceasta nu a fost finalizată, iar suma probabil că nu va fi consumată în totalitate în 2016.
Amendamentul a fost respins cu 17 voturi împotrivă, şase voturi pentru şi şase abţineri, informează surse din presă.
"S-a aprobat Legea irigaţiilor. Dispunem în buget de o sumă de 135 de milioane de lei. Acum este în curs de finalizare strategia de îmbunătăţiri funciare în baza căreia vor fi stabilite obiectivele de investiţii şi urmează să le comunicăm public şi instituţional în momentul în care suntem gata. Suntem chiar la finalul termenului de 30 de zile care s-a acordat pentru întocmirea acestei strategii. Sigur, ulterior adoptării acesteia, odată cu stabilirea obiectivelor de investiţii, vor fi alte etape premergătoare lucrărilor efective, acele studii de prefezabilitate, de fezabilitate, care sunt şi ele consumatoare de timp. Acesta este motivul pentru care nu am alocat în buget o sumă mai mare; ar exista riscul în mod obiectiv ca ea să nu poată fi consumată în totalitate în anul 2016. Ţinând cont de etapele care mai trebuie parcurse până la lucrările efective în conformitate cu strategia pe îmbunătăţiri funciare, suma alocată în prezent este suficientă, prin urmare nu susţinem acest amendament", a explicat secretarul de stat în MADR, Sorin Radu, în dezbaterile referitoare la proiectul de buget al MADR pe 2016.
Prezent la dezbateri, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice, Daniela Pescaru, a atras atenţia asupra faptului că suma excede sumei prevăzute la Fondul de Rezervă Bugetară ca sursă de finanţare, iar pe de altă parte este vorba despre obiective de investiţii care trebuie incluse în bugetul ordonatorului de credite conform Legii 500 a finanţelor după ce au indicatorii tehnic-economici aprobaţi prin hotărâre de Guvern .
"Suma excede sumei prevăzute la Fondul de Rezervă Bugetară ca sursă de finanţare, iar pe de altă parte vorbim despre nişte obiective de investiţii care trebuie incluse în bugetul ordonatorului conform Legii finanţelor, după ce au indicatorii tehnico-economici aprobaţi prin hotărâre de guvern. La acest moment, din ce ştiu eu, nu sunt indicatorii tehnico-economici aprobaţi. Ceea ce poate face MADR până la rectificare este să aprobe aceşti indicatori tehnico-economici. De sumele care le au în buget se pot face studii de fezabilitate, urmând ca, ulterior, după ce îndeplinim toate condiţiile prevăzute de Legea 500, să introducem în bugetul ordonatorului listele de investiţii specifice", a menţionat reprezentantul MFP.
La rândul său, preşedintele Comisiei pentru buget - finanţe din Camera Deputaţilor, Viorel Ştefan, a spus că amendamentul trebuia formulat în alt mod.
"Domnul ministru (fostul ministru al Agriculturii Daniel Constantin, iniţiatorul amendamentului - n. r ) trebuia să spună aşa: 'propun o sumă pentru finanţarea următorului obiectiv de investiţii' şi nu 'propun o sumă pentru finanţarea strategiei'. Strategia se finanţează etapă cu etapă, pe proiecte de investiţii, care sunt în interiorul acestei strategii", a completat Viorel Ştefan.
Amendamentul a fost adoptat vineri de comisiile reunite de specialitate, iniţiatorul său fiind deputatul ALDE Daniel Constantin, fost ministru al Agriculturii în Cabinetul Ponta.
-------------------
Actualizare 14:08 Petre Tobă: "Vor fi înfiinţate trei noi centre de migraţie"
Trei noi centre de migraţie vor fi înfiinţate, alături de cele şase deja existente, a anunţat, duminică, ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, în cadrul şedinţei Comisiilor reunite de buget-finanţe din Parlament, care au adoptat raport favorabil pentru bugetul MAI pe anul 2016, informează surse din presă.
"În momentul de faţă, Inspectoratul General pentru Imigrări are în gestionare şase centre: la Bucureşti, Şomcuta Mare, Rădăuţi, Galaţi, Timişoara şi Giurgiu. Am prevăzut preluarea a încă trei sedii şi demararea lucrărilor pentru reabilitarea, amenajarea şi dotarea acestor sedii, conform cerinţelor Inspectoratului General pentru Imigrări: la Câmpulung Muscel, Tăşnad şi Bumbeşti-Jiu. Cele trei pe care le vom avea suplimentar credem că în prima etapă pot asigura o primă intervenţie", a răspuns ministrul, întrebat dacă România va putea prelua cota de imigranţi care i-a fost repartizată.
------------------
Actualizare 13:22 Bugetul Ministerului Mediului pe anul 2016, aprobat în comisiile parlamentare reunite de buget-finanţe
Parlamentarii din Comisiile reunite pentru buget-finanţe au aprobat, astăzi, în unanimitate, bugetul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor pe anul 2016, informează surse din presă.
Membrii comisiilor au solicitat ca reprezentanţii ministerului să trateze prioritar problema defrişărilor ilegale prin Garda Forestieră care este în curs de organizare.
Bugetul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor va scădea, în 2016, cu 64,62%, până la 759,9 milioane de lei, faţă de execuţia preliminată din anul anterior, de 2,13 miliarde de lei, se arată în proiectul de buget, publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice /MFP/. Această diminuare este cauzată de faptul că Autoritatea de Management POS Mediu a fost transferată, în cursul acestui an, de la Ministerul Mediului la Ministerul Fondurilor Europene, conform MFP.
Potrivit datelor oficiale, pentru anul viitor sunt prevăzute cheltuieli curente în valoare de 618,87 milioane de lei, din care 184,14 milioane de lei pentru cheltuieli de personal (+23,98% faţă de 2015), iar 11,9 milioane de lei pentru bunuri şi servicii, în scădere cu 8,84% comparativ cu anul care tocmai se încheie.
Priorităţile strategice ale Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor incluse în proiectul de buget se referă, printre altele, la îmbunătăţirea infrastructurii de mediu şi reducerea decalajului existent faţă de alte state membre ale UE, conservarea biodiversităţii, reducerea poluării şi îmbunătăţirea calităţii aerului, promovarea producţiei de energie din surse alternative, regenerabile şi nepoluante, creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene şi pregătirea Cadrului financiar multianual 2016-2020, asigurarea unui management durabil al apelor, inclusiv prevenirea riscului şi diminuarea efectelor calamităţilor naturale pentru creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor, respectiv asigurarea unui management durabil al pădurilor şi al faunei cinegetice.
Sursele de finanţare şi ponderea fiecărei surse în totalul finanţării Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor sunt structurate astfel: 92,66% din bugetul de stat, 0,79% din fonduri externe nerambursabile şi 6,55% venituri proprii.
-------------------
Actualizare 12:58 Proiectul de buget al Ministerului Agriculturii, aprobat în forma propusă de Guvern
Comisiile reunite pentru buget - finanţe din Camera Deputaţilor şi Senat au aprobat,astăzi, proiectul de buget al Ministerului Agriculturii pe 2016 în forma propusă de Guvern, respingând cele trei amendamente admise vineri în comisiile de specialitate, informează surse din presă.
Proiectul de buget a întrunit 26 de voturi pentru, două împotrivă şi o abţinere.
Primul amendament admis vineri a vizat suplimentarea bugetului MADR cu suma de 508 milioane de lei pentru implementarea Strategiei sectorului de irigaţii, iniţiat de deputatul ALDE Daniel Constantin, fost ministru al Agriculturii în Cabinetul Ponta.
Celelalte două amendamente depuse şi avizate favorabil de parlamentarii din comisiile reunite de agricultură presupuneau eliminarea articolului 29 din Legea Bugetului de stat pentru că bloca finanţarea cercetării din agricultură şi alocarea unui credit angajament în sumă de 8,1 milioane de lei, din care credit bugetar de 4 milioane de lei, pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigaţii la SPA Lieşti, judeţul Galaţi, sumele încadrându-se în bugetul MADR cu această destinaţie.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale are prevăzut un buget de 5,347 miliarde lei în 2016, în creştere cu 2,76% raportat la execuţia preliminată din 2015, de 5,203 miliarde de lei.
Dezbaterile în comisiile permanente reunite asupra proiectelor legii bugetului de stat şi legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2016 au început vineri dimineaţă.
-----------------
Actualizare 11:52 Bugetul Ministerului de Interne a fost aprobat în Comisiile de buget, fără amendamente
Comisiile de buget finanţe au aprobat, duminică, bugetul MAI, cu unanimitate de voturi, iar amendamentele adoptate de comisiile de specialitate, care prevedeau suplimentarea bugetului cu 55 de milioane de lei au fost response, potrivit unor surse din presă.
Parlamentarii din Comisiile de buget au respins amendamente care vizau modernizarea spaţiilor de detenţie ale ministerului, precum şi a posturilor de poliţie, suma suplimentară necesară fiind de 55 de milioane de lei.
Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a spus că pentru ambele obiective există fonduri alocate în buget şi că se poate face o analiză a proiectelor de investiţii după primele şase luni ale anului următor, apoi se poate face o cerere la Ministerul de Finanţe pentru suplimentarea fondurilor, dacă este cazul.
Ministrul a fost întrebat de ce este prevăzută în buget o scădere cu aproape 10% a cheltuielilor de la capitolul ordine publică şi siguranţă naţională în acest context global, acesta explicând că nu se mai plăteşte CAS, pensiile fiind alocate de la bugetul de stat. "Nu mai e obligativitatea plătirii, erau 80.000 de lei pe lună, la nivelul ministerului", a spus Tobă.
"Am încercat să prioritizăm toate fondurile care sunt acordate şi, din 120 de obiective de investiţii mari pe care le avem deschise în acest moment, am planificat şi, până la finele anului 2015 vom finaliza 25 din aceste investiţii mari, iar pentru anul viitor avem prevăzute şi prioritizate încă 46 de investiţii, astfel că din cele 120 de proiecte de investiţii mari vom finaliza până la finele anului viitor doar 71", a spus ministrul Petre Tobă.
Bugetul Ministerului de Interne pentru anul 2016 va fi de 11,69 miliarde de lei, cu o creştere de aproximativ 16% faţă de anul în curs.
---------------
• Bugetul SGG a fost aprobat, după o dispută privind finanţarea Mănăstirii Dealu Mare
Bugetul Secretariatului General al Guvernului a fost adoptat de Comisiile pentru buget, după o dispută generată de un amendament care prevedea suplimentarea cu 2 milioane de lei a pentru Mănăstirea Dealu Mare, deşi Guvernul a decis să nu aloce bani pentru biserici în 2016.
Deputatul PNL Vasile Horga a depus un amendament care prevedea suplimentarea bugetului cu 2 milioane de lei pentru Mănăstirea Dealu Mare, unde este îngropat capul lui Mihai Viteazu, propunerea sa fiind adoptată de Comisiile reunite de buget-finanţe, relatează Mediafax.
Aprobarea amendamentului a fost contestată ulterior de reprezentanţii Ministerului Finanţelor care au cerut să fie indicată sursa de finanţare. În urma unei pauze de consultări, deputaţii şi senatorii au revenit asuprea deciziei şi au renunţat la amendament.
În schimb, au fost admise alte două amendamente care au în vedere sprijinirea organizaţiilor cetăţenilor care aparţin minorităţilor naţionale, amendamente care nu modifică suma totală a bugetului SGG.
Anul viitor SGG va avea un buget de 832,8 milioane de lei, cu 18% mai mic faţă de anul în curs. Cea mai mare diminuare se înregistrează la proiecte din fonduri externe nerambursabile, determinată de faptul că peste 90% din programe au avut termen de finalizare 2015. Pentru 2016 este prevăzută suma de 6 milioane pentru proiecte, urmând să se aloce şi sume suplimentare, potrivit secretarului general al Executivului, Sorin Chelmu.
Pe de altă parte, Secretariatul General al Guvernului, beneficiază de o creştere de 22% a cheltuielilor de personal.
În 2016, Guvernul nu intenţionează să aloce niciun leu pentru construirea de biserici noi sau pentru modernizarea de biserici existente, conform proiectului de buget pe 2016. Măsura vine după ce, în 2014 şi 2015, Guvernul condus de Victor Ponta a alocat în total 325 milioane de lei (peste 72 de milioane de euro) pentru biserici.
Bugetul de stat nu a permis alocarea de fonduri pentru lăcaşurile de cult, mai ales în situaţia de constrângere bugetară actuală, declara, miercuri seară, premierul Dacian Cioloş, apreciind că este importantă implicarea credincioşilor şi a autorităţilor locale în investiţiile pentru biserici.
"Lăcaşurile de cult nu au alocare bugetară în bugetul de stat, pe de o parte pentru că avem alocări pentru culte şi cheltuielile cu salariile în urma deciziilor care au fost luate de Parlament au un impact şi pe partea de culte, pe de altă parte faptul că nu avem alocări bugetare nu înseamnă că investiţiile care se fac în lăcaşuri de cult nu sunt importante, dar cred că aici e importantă implicarea enoriaşilor, a credincioşilor şi a autorităţilor locale", a declarat premierul, într-o conferinţă de presă la Guvern.
El a arătat că autorităţile locale pot decide cel mai bine în ce măsură anumite investiţii sunt prioritare sau nu pentru comunităţile respective.