Actualizare 17:53 Bugetul ANRP pe 2016, în creştere cu 2016, adoptat de comisiile parlamentare
Comisiile parlamentare reunite de buget-finanţe au adoptat bugetul pe 2016 al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, care este în creştere cu 35,95% faţă de anul curent, transmit surse din presă.
Bugetul alocat acestei instituţii pentru anul viitor este de 22,964 milioane lei, faţă de execuţia preliminată pe 2015 de 16,891 milioane lei.
"Bugetul, în forma în care este în faţa dumneavoastră astăzi (...) este unul satisfăcător, fiind exact bugetul pe care noi l-am solicitat pentru a ne putea îndeplini obligaţiile şi nu este decât o continuare a ceea ce am făcut anul trecut. (...) Banii pe care îi avem noi şi care, la prima vedere, par puţin mai mulţi decât anul trecut sunt banii pentru cheltuieli materiale, care sunt foarte mici la ANRP, şi banii pentru personal", a declarat preşedintele instituţiei, George Băeşu.
Acesta a susţinut că, de fapt, bugetul nu creşte decât cu 10%, faţă de 2015, bani care reprezintă creşteri salariale.
"Bugetul, aşa cum îl vedeţi în acest an, în creştere cu 36% faţă de execuţia din 2015, nu creşte de fapt decât cu 10% faţă de ce am avut noi în bugetul votat tot de dumneavoastră anul trecut, numai că noi nu am reuşit o execuţie 100% din bugetul alocat la începutul anului, pentru că nu am reuşit să angajăm o bună parte din personal decât în trimestrul trei şi patru", a explicat Băeşu.
(S.A.)
----------
Actualizare 17:02 Bugetul CCR, aprobat
Bugetul Curţii Constituţionale a fost aprobat în unanimitate de Comisiile pentru buget, şeful CCR anunţând că instituţia vrea să cumpere maşini noi, parcul auto fiind învechit, transmit surse din presă.
"Sunt a şasea oară pe acest scaun în faţa dumneavoastră şi este prima dată când Ministerul Finanţelor a respectat legea şi ne-a propus bugetul pe care noi l-am solicitat. Legea CCR prevede că bugetul se face de către plenul Curţii. (...) Dacă ştiam că va fi aşa, ceream mai mult", a spus Augustin Zegrean, în faţa parlamentarilor.
Acesta a explicat că CCR are parte de o creştere mare faţă de anul trecut, de 21%, însă asta doar pentru că "anul acesta au avut bugetul foarte mic". Zegrean a precizat că singurele creşteri sunt, pe lângă salariile bugetarilor, mărite de Guvern, la capitolul active financiare, respectiv investiţii, unde instituţia vrea să cumpere maşini noi.
"Dorim, dacă şi dumneavoastră veţi fi de aceeaşi părere, să schimbăm maşinile. Avem maşini foarte vechi. Maşinea mea, am vrut s-o dau la buyback. Mi s-a oferit doar 3.000 de euro. Dar e bună. Avem maşini din 2004-2005", a spus Zegrean.
Bugetul CCR a fost adoptat în unanimitate, fără amendamente. Acesta se ridică la suma de 20 de milioane de lei.
Pe de altă parte, Comisile de buget au adoptat şi bugetul ANI, fără modificări. Guvernul a propus pentru Agenţia Naţională de Integritate 34,4 milioane de lei, cu aproape 4% mai puţin decât anul acesta. Parlamentarii PNL au glumit că acest lucru se datorează adoptării Codului de etică al PSD, care va da mai puţin de lucru consilierilor de integritate.
(S.A.)
----------
Actualizare 16:58 Bugetul SRTv pe 2016, aprobat de comisiile parlamentare de buget
Comisiile reunite de buget ale Parlamentului au aprobat sâmbătă bugetul Societăţii Române de Televiziune (SRTv) pentru anul 2016, în sumă de 135.898.000 lei, în scădere cu 13,89% faţă de anul acesta, transmit surse din presă.
Bugetul SRTv a fost adoptat cu un amendament, privind redistribuirea de la un capitol la altul a sumei de 3.000.000 de lei pentru funcţionarea studioului TVR Chişinău şi pentru echipamente specifice activităţii de televiziune.
"Bugetul este mai mic şi nu cerem nimic în plus, pentru că am promis că ne reorganizăm, că venim cu propuneri pentru schimbarea legii şi ni se pare decent să vă dovedim întâi aceste lucruri şi să venim apoi (...) cu ceva schimbat", a spus Irina Radu, directorul general interimar al Societăţii Române de Televiziune.
Ea a susţinut că se doreşte creşterea numărului de emisiuni la TVR Moldova şi a precizat că toate studiourile teritoriale au probleme.
Potrivit Irinei Radu, datoriile SRTv sunt plătite "la zi".
"Ne plătim datoriile la zi, dar banii, o mare parte, se duc pe datoriile din urmă, de după 2007 încoace", a spus directorul general interimar al SRTv, precizând că se vor plăti şi banii din urmă pentru angajaţii care au câştigat în instanţă.
Potrivit proiectului legii bugetului de stat pe 2016, pentru Societatea Română de Televiziune a fost alocată suma de 135.898.000 lei, în scădere cu 13,89% faţă de bugetul pe anul 2015, care a fost de 157.814.000 lei.
(A.L.)
-------------
Actualizare 16:07 Bugetul Ministerului Economiei a fost aprobat în comisiile reunite pentru buget-finanţe
Bugetul ministerului Economiei a fost adoptat, în unanimitate, cu un amendament, prin care s-a cerut suplimentarea bugetului pentru stimularea tinerilor debutanţi în afaceri cu 1,7 milioane lei, bani care vor fi luaţi de la exporturi, fiind astfel vorba de o reechilibrare a bugetului economiei.
Potrivit Mediafax, Bugetul ministerului Economiei pentru 2016 este mai mare decât cel de anul trecut, el înglobând şi revenire sectorului de Întreprinderi Mici şi Mijlocii de la ministerul Energiei, având alocată de la bugetul de stat o sumă de peste 539,3 milioane de lei, pentru anul viitor. Aceasta sumă este mai mare cu 2,3% decât estimarea pentru 2015, potrivit proiectului de buget pe 2016.
Cheltuielile de personal cresc cu 21,78%, la 87,441 milioane de lei, din care salariile de bază reprezintă 72,7 milioane de lei. Bugetul alocat pentru bunuri şi servicii urcă la peste 39 de milioane de lei, respectiv cu 1,35%.
"Avem o sumă alocată de la bugetul de stat pentru 2016 de 554 milioane lei, cu un total de 632 de milioane de lei, diferenţa reprezentată de o alocare de la fondul de mediu de 78 de milioane pentru conservări şi închideri de mine", a declarat la începutul audierilor din Parlament, ministrul Economiei Costin Borc.
Întrebările membrilor comisiilor reunite pentru buget-finanţe au vizat, în principal, problemele cu care se confruntă IMM-urile, compania Oltchim, industira de apărare sau cea minieră, astfel că ministrul Economiei a ţinut să precizeze că dacă "cineva ar fi avut o soluţie miraculoasă ar fi pus-o în aplicare până acum".
"Vom încerca să facem ceva, dar nu aş vrea să creadă cineva că avem soluţiile magice, nu suntem cu nimic mai buni şi mai deştepţi ca cei dinanintea noastră. Vom face şi încercăm să facem puţin mai bine pe măsura puterilor noastre. Dacă cineva ar fi avut o soluţie miraculoasă ar fi pus-o în aplicare până acum. Dar asta nu însemnă că Ministerul nu se ocupă de companiile care-i sunt în subordine şi în administrare", a spus Borc.
Amendamentul propus de către deputatul Andreea Paul şi votat de comisii se referă al alocarea unei sume de 1,7 milioane lei pentru susţinerea micro-întreprinderilor şi a tinerilor întreprinzători.
"Bugetul ministerului este mai mare decât cel de anul trecut. El înglobează şi revenirea de la Ministerul Energiei a sectorului IMM-urilor. Dacă sunt bani mai mulţi, ar fi bine să dăm bani mai mulţi pentru IMM-uri. Există şi trebuie să lucrăm foarte mult în domeniul clusterelor. Există o strategie de competitivitate. Vrem să încercăm să producem pentru România. Începem să fim foarte buni în IT&C, în centre de servicii, a nu se înţelege aici idee de call center. Cred că am neglijat în ultimii ani energia verde. Putem să facem o sumedenie de lucruri din deşeuri', a arătat Costin Borc, adăugând că pentru programe a fost alocată suma de 370 de milioane lei şi că se are în vedere încurajarea tinerilor întreprinzători şi a femeilor manager, precum şi a IMM-urilor din mediul rural.
"Avem capitole bugetate pentru programe într-un total de 370 de milioane, dintre care avem un program de stimulare a exporturilor de 45 de milioane, un program naţional multianual de înfiinţare şi dezvoltare de incubatoare tehnologice şi de afaceri, de şapte milioane, un program de susţinerea meşteşugurilor şi artizanatelor de 890.000, o continuare a programului pentru sprijinirea dezvoltării IMM-urilor, de jumătate de milion, trei milioane pentru târgul de IMM-uri, jumătate de milion pentru dezvoltarea culturii antreprenorială a femeilor manager, 17 milioane pentru tinerii antreprenori, 21 de milioane pentru un program de dezvoltare a serviciilor de piaţă tot în domeniul IMM-urilor, 21 milioane pentru micro-întreprinderi aparţinând întreprinzătorilor tineri, un program naţional de micro-industrializare, în total de 60 de milioane şi încă 25 de milioane pentru IMM-uri în mediul rural", a punctat ministrul.
În cazul Oltchim, Borc a explicat că rezultatele arată ceva mai bine decât în anii anteriori şi că este nevoie de un proces profesionist pentru a înţelege modalitatea prin care se pot face anumiţi paşi.
"La Oltchim, dorim să facem un proces profesionist şi să înţeleg ce avem, care sunt soluţiile, în ce fel se face vânzarea. Trebuie să înţelegem mai bine acest proces. Oltchimul arată, astăzi, ceva mai bine în rezultate decât în urmă cu ceva vreme", a spus ministrul Economiei.
(S.A.)
-------------
Actualizare 15:45 Bugetele Camerei Deputaţilor şi Senatului, aprobate în forma iniţială. Bani în plus - la rectificare
Bugetele Camerei Deputaţilor şi Senatului au fost adoptate astăzi de către Comisiile pentru buget, în forma iniţială, prezentată de Guvern, fără sumele suplimentare necesare pentru salarii, cu promisiunea Ministerului de Finanţe că vor fi acordaţi bani în plus la prima rectificare, potrivit unor surse din presă.
Astfel, în urma unor negocieri între reprezentanţii Camerei Deputaţilor şi Senatului şi cei ai Ministerului de Finanţe, soluţia adoptată a fost una de compromis. Cele două Camere ale Parlamentului vor primi bani în plus, însă nu sub forma unor amendamente adoptate în Comisii, ci sub forma unei rectificări pozitive, în 2016.
(S.A.)
---------
Actualizare 12:35 Bugetul Academiei Române pentru 2016, suplimentat de comisiile de buget-finanţe
Comisiile reunite de buget-finanţe ale Parlamentului au suplimentat bugetul Academiei Române pentru anul viitor cu 1.000.000 de lei pentru organizarea evenimentelor ocazionate de împlinirea a 150 de ani de existenţă a forului, potrivit unor surse din presă.
La dezbateri, preşedintele Academiei Române, Ionel Valentin Vlad, a afirmat că bugetul instituţiei a fost diminuat, motiv pentru care nu va reuşi să organizeze evenimentele cu prilejul aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea instituţiei.
"Academia Română împlineşte anul viitor 150 de ani de existenţă. Probabil că nu vom putea face faţă acestui eveniment. Bugetul nostru s-a diminuat", a spus academicianul.
În acest context, la propunerea comisiilor, bugetul Academiei Române a fost suplimentat cu 1.000.000 de lei, cu o abţinere, la capitolul bunuri şi servicii, pentru cheltuieli de protocol, fonduri care provin de la Ministerul de Finanţe.
Potrivit proiectului bugetului de stat postat pe site-ul Camerei Deputaţilor, bugetul Academiei Române pentru anul viitor este de 327.672.000 de lei, mai mic cu 29,73% faţă de 2015.
Tot astăzi, comisiile parlamentare de resort au aprobat şi bugetul pe anul viitor pentru Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 - 1989, cu redistribuirea în interiorul bugetului pentru realizarea unui sistem informatic şi achiziţionarea unui autoturism. Bugetul alocat instituţiei este în valoare de 3.189.000 de lei, mai mare cu 35,36% faţă de anul acesta.
(S.A.)
----------
Actualizare 12:20 Bugetele SRI, SIE, SPP, STS pe 2016, adoptate în comisiile pentru buget
Comisiile reunite de buget-finanţe ale Parlamentului au adoptat, în unanimitate, bugetele pe anul viitor ale Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe, Serviciului de Protecţie şi Pază, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi pe cel al Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, în forma propusă de iniţiatori, transmit surse din presă.
Bugetul alocat SRI pentru anul viitor mai mare cu 19% faţă de 2015.
Adjunctul directorului SRI, generalul George Viorel Voinescu, a afirmat, la dezbaterile din Comisiile reunite pentru buget, că în fundamentarea solicitărilor bugetului pe 2016 s-a avut în vedere necesitatea ca serviciul să îşi îndeplinească la parametri optimi misiunile specifice, preocuparea principală vizând gestionarea preventivă şi anticipativă a riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii naţionale.
El a punctat că SRI ar putea solicita suplimentări de fonduri cu ocazia rectificărilor sau atunci când se vor demara noi proiecte din fonduri europene.
SIE are alocat pentru anul viitor un buget mai mare 6,46% faţă de 2015.
Adjunctul directorului SIE, generalul Cătălin Sarcă, a afirmat astăzi că bugetul asigură serviciului la acest moment nevoile pe anul 2016.
Serviciul de Protecţie şi Pază are alocată o sumă în scădere cu 3,07% faţă de anul 2015.
Potrivit directorului economic al instituţiei, generalul Ioan Costea, bugetul pe 2016 va asigura protecţia demnitarilor români şi străini pe teritoriul ţării, mentenanţa tehnicii auto, a armamentului, echipamentelor, plata drepturilor băneşti oferite personalului, înlocuirea autoturismelor destinate demnitarilor români şi străini.
Bugetul alocat pentru STS pe anul viitor în scădere cu 37,13% faţă de anul 2015.
Directorul STS, Marcel Opriş, le-a spus parlamentarilor că se văd o dată pe an pentru repartiţia banilor. În replică, preşedintele Comisiei pentru buget din Camera Deputaţilor, Viorel Ştefan, a precizat, în glumă, că se văd "o singură dată, dar în schimb se aud mult mai des".
Potrivit lui Opriş, bugetul STS cuprinde toate cheltuielile necesare estimate pentru desfăşurarea celor două tururi de alegeri din 2016.
Comisiile reunite pentru buget au aprobat şi bugetul Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, care a primit cu 31,84% mai mult faţă de anul 2015.
(S.A.)
----------
Actualizare 11:48 Bugetul Curţii de Conturi pe 2016, adoptat în unanimitate
Comisiile reunite de buget-finanţe ale Parlamentului au adoptat, în unanimitate, bugetul Curţii de Conturi pe anul viitor, potrivit unor surse din presă.
Bugetul alocat Curţii de Conturi pentru anul 2016 va creşte cu 18,04%, de la 242,725 milioane lei la 286,505 milioane lei, după cum prevede proiectul de buget publicat pe site-ul Ministerului de Finanţe.
Parlamentarii au apreciat prezentarea fundamentată a bugetului acestei instituţii conduse de Nicolae Văcăroiu.
Acesta a arătat că pentru capitolul "bunuri şi servicii" sumele alocate în 2016 sunt în uşoară scădere, anul viitor revenind acestui capitol aproximativ 98% din sumele alocate în anul anterior.
Nicolae Văcăroiu a explicat că majorarea bugetului instituţiei cu 18% provine din creşterea personalului angajat ca urmare a sarcinilor noi care revin Curţii de Conturi, precum şi din majorarea salarială cu 10%.
(S.A.)
----------
Actualizare 11:10 Bugetele Senatului şi Camerei Deputaţilor, amânate în Comisii
Comisiile reunite de buget au amânat astăzi dezbaterile şi adoptarea bugetelor Camerei Deputaţilor şi Senatului, după ce reprezentanţii Senatului au solicitat 36 de milioane de lei în plus pentru salarii şi au provocat un scandal în comisie, parlamentarii urmând să reia discuţia mâine, transmite Mediafax.
Astfel, Senatul a fost al doilea ordonator de credite care a apărut în faţa Comisiilor reunite de buget-finanţe, secretarul general al acestui for, Ion Vărgău, anunţând că instituţia doreşte o sumă suplimentară de 36 de milioane de lei la buget, pentru a acoperi cheltuielile de personal în urma deciziilor de majorare a salariilor bugetarilor.
În varianta avansată de Guvern, Senatul urma să beneficieze de un buget de 130 de milioane de lei, în creştere cu 17,66% faţă de anul în curs. Banii suplimentari urmau să fie folosiţi pentru plata personalului, în urma majorărilor salariale decise de Guvern şi Parlament. Mai precis, la capitolul cheltuieli de personal, în bugetul alocat Senatului, este prevăzută o sumă mai mare cu 16,50% faţă de cea alocată pentru anul 2015.
Ulterior, Senatul a aprobat, în plen, o hotărâre prin care îşi majora bugetul cu 36 de milioane de lei, motivând că banii alocaţi de Guvern nu ajung pentru acoperirea cheltuielilor - în special a celor de personal - până la finalul anului. Această decizie a Senatului a fost susţinută de secretarul general al forului în cadrul Comisiilor de buget-finanţe, care trebuiau să adopte un amendament în acest sens, pentru ca banii să fie prevăzuţi în forma finală a bugetului.
Parlamentarii s-au opus, însă, unei astfel de creşteri, acuzând reprezentantul Senatului că nu este "onest" în solicitările făcute.
"Senatul are nevoie de un plus de 36 de milioane de lei pentru cheltuielile de personal, ceea ce presupune un plus de 45% faţă de cheltuielile de personal executate în anul 2015. Suportul legislativ nu e argument pentru această cerere. Puteţi totuşi să spuneţi exact pentru ce cereţi aceşti bani? Pentru că este clar că ne-aţi indus în eroare", a spus deputatul PNL Andreea Paul.
Secretarul general al Senatului a explicat că banii sunt "pentru aplicarea legii, pentru plata personalului auxiliar, dar mai ales pentru creşterile substanţiale" de salarii decise de Guvern şi Parlament.
Această afirmaţie a stârnit nemulţumire în rândul parlamentarilor PNL, care l-au acuzat pe secretarul general că "minte". În apărarea reprezentantului Senatului a venit senatorul PSD Marius Isăilă. "Dacă se dovedeşte că aţi minţit, mergeţi la puşcărie. Altfel, vă rog să faceţi plângere penală împotriva doamnei Andreea Paul, pentru declaraţii calomnioase", a spus acesta.
Senatorii şi deputaţii s-au certat timp de 30 de minute cu reprezentantul Senatului, adoptând chiar un amendament pentru majorarea bugetului cu 36 de milioane, însă acesta a fost ulterior abandonat, pentru că nu s-a putut indica şi sursa de provenienţă a acestor bani.
Dezbaterile au fost încheiate la solicitarea preşedintelui Comisiei de buget din Camera Deputaţilor, social-democratul Viorel Ştefan. El a afirmat că "nu poate accepta" astfel de cerinţe bugetare, iar reprezentanţii Senatului vor trebui să discute din nou cu Ministerul de Finanţe pentru a se pune de acord pe tema bugetului instituţiei. Deputatul a adăugat că, dacă se aprobă astfel de majorări fără explicaţii, populaţia va spune cum "fiecare parlamentar mănâncă dublu faţă de anul trecut".
Comisiile de buget-finanţe au amânat, astfel, dezbaterile asupra bugetului Senatului, luându-se decizia şi ca bugetul Camerei Deputaţilor să fie amânat, pentru că ar putea avea acelaşi probleme. De altfel, potrivit unor surse parlamentare, şi Camera Deputaţilor va solicita creşteri de peste 30% în buget.
Bugetele celor două Camere ale Parlamentului vor fi dezbătute duminică, la finalul discuţiilor cu ceilalţi ordonatori de credite.
(S.A.)
------------
Actualizare 10:48 Bugetul Preşedinţiei, adoptat de Comisii
Comisiile reunite de buget-finanţe din Camera Deputaţilor şi Senat au adoptat, în unanimitate, bugetul Administraţiei Prezidenţiale pentru anul viitor în forma propusă, adică mai mare cu 39,22% faţă de cel de anul acesta, transmit surse din presă.
La dezbateri, consilierul de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale George Vladimir Duhan a explicat că suma propusă este suficientă bunei funcţionări a instituţiei.
"Cu privire la proiectul de buget pentru anul 2016, este stabilit în limitele date de Ministerul de Finanţe şi este întocmit cu necesităţile bunei funcţionări a instituţiei şi administrării complexului Cotroceni", a spus Duhan.
El a precizat, la solicitarea deputatului PSD Vasile Popeangă, că la fundamentarea acestui buget s-a ţinut cont de toate actele normative în vigoare şi de OUG privind majorarea salariilor personalului pe anul viitor.
Duhan a explicat şi că cei 5.000 de lei pentru hrana animalelor sunt destinaţi pentru peştii din lacurile artificiale din Complexul Cotroceni.
"Complexul Cotroceni are un sistem de udat ornamental - un pârâu şi patru lacuri, care conţin peşti. Hrana respectivă este destinată peştilor din lacurile artificiale ale Complexului Cotroceni. (...) Este vorba de administrarea patrimoniului pe care îl avem acolo, nu este vorba de animale ascunse sau aduse în timpul unui mandat sau altul", a afirmat consilierul de stat.
La solicitarea deputatului PSD Emil Niţă, reprezentantul Administraţiei Prezidenţiale a precizat că bugetul pentru deplasările externe a scăzut, deoarece anul acesta banii prevăzuţi au fost suficienţi până la rectificarea bugetară.
Bugetul propus pentru anul 2016 pentru Administraţia Prezidenţială este de 56.309.000 lei, în creştere faţă de cel de anul trecut, potrivit proiectului de buget pe anul viitor publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.
Banii vor fi asiguraţi de la bugetul de stat 99% şi 1% din venituri proprii.
La capitolul bunuri şi servicii, propunerea pentru 2016 în cazul bugetului Administraţiei Prezidenţiale este de 19.000.000 de lei, mai puţin cu 10,92% faţă de anul trecut.
(S.A.)
----------
Comisiile reunite de buget-finanţe ale Parlamentului au reluat astăzi dezbaterile asupra proiectului de lege privind bugetul pe 2016, urmând să voteze partea de text fără cifre şi să discute bugetele ordonatorilor principali de credite, informează surse din presă.
Parlamentarii din cele două comisii au început vineri după-amiază discuţiile pe buget. Ei au amânat votul asupra proiectului de lege privind bugetul pe 2016, partea de text fără cifre, având în vedere o serie de amendamente care urmează să fie rediscutate în cadrul dezbaterilor bugetelor pe ordonatorii principali de credite.
Amendamentele rămase în discuţie se referă la formula de echilibrare a bugetelor UAT-urilor, regăsită la art. 4, la eliminarea art. 29 din lege, articol privind procedura de finanţare a cercetării în agricultură, şi la realizarea unei anexe separate pentru un buget propriu al Academiei Oamenilor de Ştiinţă.
În total, la bugetul de stat pentru anul viitor au fost depuse 173 de amendamente.
Discuţiile au început cu bugetul Administraţiei Prezidenţiale pe anul 2016.