Comisioane mai mari la "Prima Casă 2"

GABRIELA CĂPĂŢÎNĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 martie 2010

Aurel Şaramet, preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii FNGCIMM

Aurel Şaramet, preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii FNGCIMM

FNGCIMM primeşte, de ieri, dosare pentru program

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii FNGCIMM a început să primească, de ieri, dosare pentru etapa nouă a programului "Prima Casă" şi poate gestiona zilnic până la 300 de dosare, a spus Aurel Şaramet, preşedintele Fondului.

Comisionul plătit Fondului de solicitantul de garanţii a urcat anul aces-ta la 0,49%, de la 0,37% anul trecut, potrivit actului normativ publicat în Monitorul Oficial.

"Prima Casă 2" este funcţional doar pentru achiziţia de locuinţe deja construite, iar pentru cele care urmea-ză să fie dezvoltate programul va fi disponibil în zece zile, fiind necesar un nou act normativ al Guvernului pentru a regla anumite aspecte legate de acest segment.

Domnul Şaramet a mai spus că, pe 16 martie, va avea o întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice (MFP) şi ai Oficiului Naţional pentru Cadastru pentru rezolvarea elementelor tehnice generate de "gestionarea riscului în cazul în care unul dintre cei şapte asociaţi (n.r. din asocierile de persoane pentru dezvoltarea de locuinţe) nu mai doreşte să continue proiectul de construire a locuinţelor noi".

Domnul Aurel Şaramet a menţionat că în prima variantă a programului "Prima Casă" nu a existat nicio cerere de plată a garanţiei, iar Statul pune pe ultimul plan executarea casei. Preşedintele FNGCIMM a mai adăugat: "Când am pornit la drum cu Prima Casă, am plecat cu ideea că defaultul (n.r. intrarea în incapacitate de plată) va fi mai mare de 0,5%".

Totodată, domnia sa a spus că unele bănci au solicitat neraţional plafoane pentru program, pe care nu le vor consuma. Totodată, domnia sa estimează ca plafonul de 700 milioane euro să fie consumat până la sfârşitul acestui an.

Prin parteneriatul cu băncile, FNGCIMM a sprijinit activităţile a 5.200 companii.

FNGCIMM va mai cere o majorare de capital, la sfârşitul anului

FNGCIMM îşi va majora capitalul social cu 223 milioane lei (aproximativ 51 milioane euro) în perioada următoare, urmând să mai solicite o majorare similară la finalul anului.

"Statul va achita 70% săptămâna viitoare, restul sumei urmând să fie suplimentată trimestrial", declarat Aurel Şaramet, preşedintele Fondului.

FNGCIMM are un capital social de 66 milioane euro, în prezent.

Totodată, domnul Şaramet a declarat că instituţia face demersuri pentru a mai beneficia la sfârşitul anului acesta de o altă majorare de capital. "Vom cere cel puţin cât am cerut acum", a spus domnia sa.

Aurel Şaramet a mai spus că, în următoarele zece zile, Fondul va lansa două noi produse, dintre care unul vizează scurtarea duratei de analiză a documentelor necesare obţinerii de garanţii pentru cofinanţări ale proiectelor derulate cu fonduri structurale.

Fondul a acordat garanţii de 689,5 milioane de euro prin "Prima Casă"

FNGCIMM a acordat un număr de 16,564 garanţii prin "Prima Casă", de aproximativ 689,5 milioane euro, prin care s-au susţinut tranzacţii de 803,3 milioane euro, de la demararea programului până la 9 martie 2010.

În Capitală, au fost acordate un număr de 5.293 de garanţii în valoare de 258 milioane euro, având o pondere de 37% din total. Apartamentele cu 2 camere au avut ponderea cea mai mare în distribuţia numerică a garanţiilor acordate prin programul Prima Casă, de 52,1%, urmate de cele cu 3 camere, cu o pondere de 25%.

Profit de 2,66 milioane lei, în 2009

FNGCIMM a înregistrat, anul trecut, un profit net de 2,66 milioane lei, în creştere cu 1,52 milioane lei comparativ cu anul 2008.

Veniturile totale au crescut tot de pes-te două ori anul trecut, la 153,8 milioane lei, de la 65,8 milioane lei în 2008. Cheltuielile totale au fost de 149,2 milioane lei, de la 63,5 milioane lei.

Valoarea garanţiilor totale acordate a fost de 1,6 miliarde lei în 2009, faţă de 630 milioane lei în anul precedent. Creşterea activităţii a adus însă şi o majorare puternică a provizioanelor, costul acestora urcând, anul trecut, la 125,5 milioane lei.

Anul acesta, instituţia estimează un profit net de 2,15 milioane lei şi venituri totale de 143 milioane lei, în condiţiile în care valoarea garanţiilor este estimată să crească la 1,8 miliarde lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb