Fuziunea dintre Bursa de Valori Bucureşti şi Rasdaq, variantă aleasă de brokeri pentru consolidarea pieţei de capital, ar putea să se finalizeze pînă la sfîrşitul acestui an. Brokerii s-au întrunit ieri în cadrul a două adunări generale ale acţionarilor desfăşurate la Bursa de Valori Bucureşti şi Rasdaq. Ambele adunări au avut aceeaşi ordine de zi: aprobarea constituirii Comitetului Comun de Dezvoltare (CCD) format din membrii conducerii celor două pieţe, stabilirea atribuţiilor CCD, aprobarea regulamentului de organizare şi funcţionarea a Comitetului şi adoptarea unei hotărîri privind modalitatea de consolidare a pieţei.
Întrucît ambele Asociaţii numără aceiaşi membri (cu foarte mici diferenţe), cea de a doua Adunare generală - cea a Rasdaq - a durat doar cinci minute, pentru că tot ce era important fusese deja decis, cu puţin timp înainte şi în acelaşi loc, în prima - cea a Bursei.
Pentru unificarea pieţei de capital fuseseră avansate trei variante: fuziunea societăţilor BVB şi Rasdaq prin absorbţia celei din urmă, majorarea capitalului social al Rasdaq prin aportul BVB şi achiziţia Rasdaq de către Bursă. Varianta fuziunii a întrunit cele mai multe sufragii din partea brokerilor, fiind considerată totodată cea mai avantajoasă de către KPMG, societate care a realizat un raport de evaluare în acest sens.
În vederea fuziunii, Bursa de Valori va trebui să se transforme din societate de interes public, în societate pe acţiuni şi să realizeze, în paralel, operaţiuni de evaluare şi inventar. Statutul bursei va trebui de asemenea modificat, iar în acest sens va trebui convocată o nouă AGA, cel mai probabil în luna septembrie, după cum estimează conducerea BVB. Apoi, vor fi convocate adunările generale ale Rasdaq şi BVB care să aprobe fuziunea dintre cele două societăţi. Un alt pas va fi cel al alegerii Consiliului de Administraţie al noii societăţi formate.
Adunările generale desfăşurate ieri au validat Comitetul Comun de Dezvoltare format din 12 membri (iniţial fuseseră 13, însă Dan Bunea a renunţat la mandat). Comitetul este condus de doi preşedinţi: Siminel Andrei - preşedinte al Rasdaq - şi Septimiu Stoica - vicepreşedinte al BVB - şi va avea ca atribuţii stabilirea strategiei de dezvoltare plecînd de la cea adoptată în 2003: alocarea resurselor, comunicarea cu terţii etc. De asemenea, brokerii au mai aprobat regulamentul de organizare şi funcţionare al CCD.
La punctul "diverse", inclus ieri pe ordinea de zi, cel mai important aspect discutat a fost împrumutul de peste un milion de dolari ce ar fi trebuit luat de BVB de la Banca Mondială, în vederea realizării unui program de training, asistenţă, inclusiv juridică şi investiţii în tehnică informatică. Brokerii au respins această idee, majoritatea abţinîndu-se.