Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a înfiinţat două centre de vaccinare în Qatar şi Rwanda pentru participanţii la Jocurile Olimpice 2020 de la Tokyo (23 iulie - 8 august) care nu au putut fi vaccinaţi în ţara lor de origine, scrie AFP, citată de Agerpres.
Aceste două ''vaccinodromuri'', cum au fost denumite, vor oferi vaccinul Pfizer-BioNTech, în conformitate cu promisiunea făcută pe 6 mai de cele două companii farmaceutice de a livra dozele de vaccinuri delegaţiilor la Jocurile Olimpice (23 iulie-8 august) şi Paralimpice (24 august- 5 septembrie).
Dacă CIO a asigurat recent că cel puţin 75% dintre locuitorii satului olimpic ''au fost deja vaccinaţi'' sau ''au planificat să facă acest lucru'', provocarea rămâne imunizarea procentului rămas în condiţiile în care menţinerea Olimpiadei ridică temeri tot mai serioase în Japonia.
''Prin urmare, ideea este de a organiza deplasări la Doha sau Kigali pentru sportivii care nu au încă acces la programele de vaccinare în ţările lor, drumul fiind acoperit din fondurile pentru solidaritate olimpică'', a explicat CIO.
''Aceste posibilităţi suplimentare de vaccinare vor permite Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020 să fie sigure nu numai pentru participanţi, ci şi pentru populaţia japoneză'', a declarat James Macleod, directorul Solidarităţii Olimpice.
Comitetul Naţional Olimpic din Qatar a anunţat, de asemenea, că va găzdui la Doha echipa olimpică a refugiaţilor, într-un cantonament la începutul lunii viitoare, înainte ca sportivii acesteia să plece spre Tokyo.
Aşa cum se ştie, Qatar va găzdui CM de fotbal din 2022, iar Rwanda ar putea candida pentru găzduirea Mondialelor de ciclism pe şosea din 2025.
Potrivit informaţiilor presei japoneze, aproximativ 94.000 de persoane (sportivi, antrenori, oficiali şi reprezentanţi ai mass-media) urmează să vină din străinătate în Japonia cu ocazia Jocurilor, faţă de 200.000 de persoane aşteptate iniţial.