Prinţul Charles al Marii Britanii s-a declarat profund întristat din cauza sclaviei, în discursul pe care l-a susţinut în faţa liderilor Commonwealth vineri în Rwanda, şi a recunoscut că rădăcinile acestei organizaţii datează dintr-o perioadă dureroasă a istoriei, informează Reuters, conform News.ro.
Commonwealth, o organizaţie alcătuită din 54 de ţări, formată în urma dezmembrării fostului Imperiu Britanic, deţine aproximativ o treime din populaţia lumii şi se prezintă ca o reţea de parteneri egali, însă unele dintre statele membre au cerut o recunoaştere publică a trecutului colonial al organizaţiei.
"Vreau să recunosc că rădăcinile asociaţiei noastre contemporane datează din cea mai dureroasă perioadă a istoriei noastre", a declarat prinţul Charles în faţa şefilor de guverne din statele Commonwealth în timpul ceremoniei de deschidere a acestui summit de două zile, organizat în oraşul Kigali.
"Nu pot să vă descriu profunda mea tristeţe cauzată de suferinţele îndurate de atât de mulţi oameni, pe măsură ce continui să aprofundez şi să înţeleg impactul durabil al sclaviei", a adăugat prinţul Charles.
Regatul Unit şi alte ţări europene au trimis în sclavie peste 10 milioane de africani între secolele al XV-lea şi al XIX-lea şi i-au transportat peste Atlantic pentru a lucra pe plantaţii din cele două Americi şi din regiunea Mării Caraibilor. Mulţi dintre ei au murit în timpul acelor călătorii.
Printre membrii Commonwealth se află şi ţări din Africa de Vest, precum Nigeria şi Ghana, de unde sclavii erau capturaţi, precum şi 12 naţiuni caraibiene, unde aceştia şi-au petrecut restul vieţii.
Organizaţia Commonwealth nu s-a pronunţat niciodată până acum în mod public în legătură cu sclavia. Anumiţi miniştri din ţări caraibiene au cerut ca această chestiune să fie discutată, vorbind inclusiv despre posibile despăgubiri, pe care însă prinţul Charles nu le-a menţionat în discursul lui de vineri.
"Dacă vrem să ne construim un viitor comun de care să beneficieze toţi cetăţenii noştri, atunci va trebui să găsim modalităţi noi pentru a ne recunoaşte trecutul. Pur şi simplu, aceasta este o discuţie al cărei timp a venit", a mai spus prinţul Charles.
1. Ce sa-ti povestesc, tatutzu...!
(mesaj trimis de anonim în data de 24.06.2022, 16:38)
Ce sa-ti povestesc, tatutzu...! Monarhia britanica si huzurul aristocratiei sunt intemeiata pe spinari de sclavi dar printului ch arles ii dau lacrimile cand se gandeste la asa ceva
Cat de ipocriti sunt astia?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.06.2022, 16:43)
Mereu au sclavagit pe altii. Acum fac la fel dar sub o alta forma.
3. fără titlu
(mesaj trimis de adrian în data de 24.06.2022, 18:45)
cred ca a si plins micutul mason-iluminatti.