Compania ArcelorMittal Galaţi, dispusă să dea cu 50% mai mult ca să cumpere energie de la bursă

M.F.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 martie 2012

Compania ArcelorMittal Galaţi, dispusă să dea cu 50% mai mult ca să cumpere energie de la bursă

Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi este dispus să plătească 200 lei/MWh pentru a cumpăra de pe piaţa OPCOM energia necesară pentru doi ani, preţ cu 53% mai mare faţă de nivelul la care a achiziţionat anul trecut de la Hidroelectrica. Compania a plasat pe OPCOM o cerere de ofertă pentru 21 martie, prin care vrea să cumpere 3,15 milioane MWh (aproximativ 5% din consumul naţional), la preţul de 200 lei pe MWh, potrivit datelor bursei de energie, citate de Mediafax. La preţul propus de companie, energia cumpărată ar costa aproximativ 630 milioane de lei (144,4 milioane de euro).

Preţurile practicate la contractele bilaterale cu energie încheiate în acest an pe OPCOM au variat de la 204 lei la 250 lei/MWh.

În luna decembrie a anului 2010, combintul şi-a asigurat energia pentru 2011 printr-un contract încheiat cu Hidroelectrica pe bursa OPCOM.

La acea dată, ArcelorMittal Galaţi a plătit 130 lei/MWh, respectiv 53,2 milioane de euro pentru întrea-ga cantitate de energie. Hidroelectrica a ales să vândă energia către ArcelorMittal chiar dacă primise alte două oferte la preţuri mai mari. În 2009, ArcelorMittal Galaţi şi-a asigurat necesarul de energie pentru 2010 într-un mod similar.

ArcelorMittal Galaţi este unul dintre cei mai mari consumatori de energie din România. Contractul încheiat în 2010 de combinatul siderurgic cu Hidroelectrica a intrat în atenţia Comisiei Europene, pentru că preţul s-a plasat sub valorile practicate în piaţă.

În urmă cu o săptămână, conducerea ArcelorMittal Galaţi a contactat Nuclearelectrica pentru a cumpăra energie la preţ redus, însă compania de stat a transmis că nu dispune de suficientă electricitate pentru acoperirea cererii combinatului siderurgic.

Reprezentanţii Ministerului Economiei, acţionarul majoritar al Nuclearelectrica, au afirmat că "orice decizie privind încheierea unui contract nu va putea fi luată decât dacă apare un disponibil de energie" (la Nuclearelectrica - n.r).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb