Târgul de Turism din acest an, care se află în desfăşurare până duminică, 20 noiembrie, vine cu o serie de noutăţi din domeniu.
Printre ofertele puse la dispoziţia vizitatorilor se află pachetele de turism oenologic prezentate de compania Cotnari.
Producătorul de vinuri din ţinutul lui Ştefan cel Mare este pentru prima dată prezent cu stand personalizat la un târg de turism, oferind o gamă largă de servicii, de la simple vizite în cramă la pachete complete, cu mese festive şi petreceri cu lăutari, după cum ne-a spus Cătălin Grecu, director de marketing în cadrul companiei. Domnia sa ne-a precizat că, prin prezenţa la acest eveniment, Cotnari şi-a propus să stabilească o serie de contacte cu marile agenţii de turism şi să prezinte publicului oferta oeno-turistică.
Turismul oenologic - care presupune, pe lângă vizitarea obiectivelor dintr-o anumită zonă, şi prezentarea unei crame şi a unei podgorii, precum şi degustarea vinurilor produse în acel loc - a devenit, de altfel, o opţiune de relaxare atât pentru cunoscători, cât şi pentru cei care doresc să se iniţieze în lumea vinului sau doar să-şi petreacă o parte din timpul liber într-un mod deosebit.
Compania Cotnari desfăşoară cu succes activităţi de turism oenologic. Domnul Constantin Deleanu, preşedintele Directoratului Cotnari, ne-a spus, recent, în cadrul unui interviu, că a început să facă acest tip de turism în urmă cu patru ani, când a decis să dea curs diverselor solicitări ale celor care doreau să vadă crama. Domnul Deleanu ne-a precizat: "La început, a fost o acţiune timidă, nu neapărat gândită să genereze şi profit. Apoi, ne-am gândit că o metodă foarte bună de promovare a Companiei Cotnari ar fi dacă am oferi premii constând în vizite efectuate la crama noastră, în cadrul diverselor campanii publicitare pe care le-am derulat. Am observat entuziasmul şi bucuria celor care ne-au trecut pragul şi am primit, ulterior, cuvintele lor frumoase pe email şi pe site. După aceea au început să vină vizitatori care solicitau să vadă şi zona încărcată de istorie (Cucuteni, Cetatea Cătălina, Şcoala Latină, Podul lui Ştefan, Biserica Sf. Paras-cheva). Au urmat cerinţe legate de servirea mesei şi am ajuns să organizăm adevărate petreceri cu lăutari şi mese tradiţionale, cu vin din belşug şi produse procurate direct din gospodăriile ţăranilor din zonă, preparate în bucătăria proprie, cu pâine şi plăcinte făcute în brutăria noastră şi multe alte bunătăţi". Oferta turistică de la Cotnari este variată - de la pachete mici, care cuprind doar vizită la cramă, până la pachete complete, cu vizită, degustare, masă, muzică, petrecere, cadouri etc. Preţurile variază între 10 euro şi 60 de euro, pentru o persoană, potrivit lui Constantin Deleanu, care ne-a specificat că pot fi organizate şi excursii în zonă, pentru vizitarea mai multor obiective, iar turiştii pot fi cazaţi în Iaşi.
Târgul de Turism de la Romexpo (Bucureşti) reuneşte cele mai mari companii din domeniu, care îşi prezintă ofertele speciale pentru pasionaţii de turism cultural, turism de tratament, rural sau de business, dar şi pentru cei care îndrăgesc croazierele, destinaţiile exotice şi turismul de aventură.
Potrivit organizatorilor, vizitatorii au ocazia să descopere, în aceste zile, cele mai bune oferte pentru vacanţele dedicate sărbătorilor de iarnă, pachete turistice pentru pieţele de Crăciun din marile capitale europene, pachete pentru vacanţe la schi, oferte last minute ale marilor companii aeriene naţionale şi internaţionale pentru city-breakuri de final de an.
În acelaşi timp, companiile expozante prezintă şi pachete turistice estivale, pentru vara anului 2017, pe litoralul românesc, grecesc sau bulgăresc, oferte pentru petrecerea Sărbătorilor Pascale, dar şi reduceri pentru destinaţii exotice din ce în ce mai vizitate de români, precum Republica Dominicană, Maldive, Thailanda, Bali, Seychelles, Zanzibar, Canare sau Mallorca.
Organizatorii evenimentului precizează: "Romexpo şi-a îndreptat atenţia şi de această dată spre iubitorii de vacanţe autohtone, în cadrul târgului fiind prezente Consiliile Judeţene din Arad, Argeş, Bacău, Brăila, Dâmboviţa, Gorj, Harghita, Hunedoara, Maramureş, Mehedinţi, Satu-Mare, Sibiu, Suceava, Neamţ, dar şi reprezentanţi ai oraşelor Bucureşti, Piatra Neamt, Sibiu, Panciu, Sighişoara, Făgăraş, Caracal, Horezu, Techirghiol, Târgovişte, Iaşi, Băile Olăneşti Molivisu şi Zalău. De asemenea, frumuseţile zonelor rurale sunt reprezentate de comunele Drănceni, Dobrosloveni, Tătăruşi, Aroneanu, Tupilaţi, Frumuşiţa, Turia şi Cetăţeni, care vor expune porturi tradiţionale şi vor binedispune vizitatorii prin muzica şi dansurile specifice zonei din care provin".
Peste 230 de agenţii de turism şi tour-operatorii din România, Austria, Bulgaria, Germania, Grecia, India, Iordania, Israel, Italia, Macedonia, Marea Britanie, Palestina, Republica Dominicană şi Ungaria sunt prezente la această ediţie a Târgului de Turism.