Facebook se afla, ieri, în continuare în centrul unei adevărate furtuni mondiale, după ce societatea Cambridge Analytica a fost acuzată că a cules - în mod ilegal - datele a 50 de milioane de utilizatori ai reţelei de socializare, relatează AFP, potrivit News.ro.
Societatea lui Mark Zuckerberg s-a declarat "scandalizată că a fost înşelată" prin folosirea datelor utilizatorilor săi de către Cambridge Analytica şi a spus că "înţelege gravitatea problemei".
În faţa amplorii scandalului, o comisie parlamentară britanică i-a cerut marţi CEO-ului Facebook să vină să dea explicaţii şi i-a dat ultimatum până luni să răspundă.
Tânărul miliardar a fost invitat să se exprime şi în faţa Parlamentului European (PE), care va "ancheta deplin" cu privire la această "încălcare inacceptabilă a drepturilor la confidenţialitatea datelor".
În Statele Unite, procurorii din New York şi Massachusetts au lansat o anchetă cu privire la acest scandal, iar potrivit presei americane, Comisia Federală pentru Comerţ (FTC) - care veghează la protecţia consumatorilor şi concurenţei, - a deschis o anchetă, la rândul său.
Autorităţile însărcinate cu protecţia datelor în Uniunea Europeană (UE) s-au sesizat, de asemenea, în acest scandal. Subiectul se află pe agenda unei reuniuni a autorităţilor la Bruxelles, a anunţat Comisia Europeană.
Cambridge Analytica, care dispune de birouri în Regatul Unit şi Statele Unite, este acuzată că a cules - fără consimţământul acestora - datele a 50 de milioane de utilizatori de Facebook pentru a elabora un program informatic care permite să se prezică şi influenţeze votul alegătorilor, cu scopul de a ajuta campania lui Trump.
Channel 4 News a difuzat, de asemenea, un interviu înregistrat cu Hillary Clinton în octombrie 2017, care spunea: "Exista o campanie de un tip cu totul nou, care era purtată în tabăra opusă. Este un efort de propagandă".
În Regatul Unit, Information Commissioner's Office (ICO - o autoritate independentă însărcinată cu reglementarea sectorului şi protejarea datelor personale) a cerut autorizaţie să ancheteze în interiorul Cambridge Analytica, să "percheziţioneze serverele" şi "să efectueze o verificare a datelor".
Facebook - la fel ca Twitter sau Google - este acuzat de mai mute luni că a servit unor entităţi cu legături cu Rusia pentru a manipula opinia publică, mai ales în campania prezidenţială americană sau a referendumului cu privire la Brexit în 2016.
Ele sunt acuzate, totodată, cu regularitate că nu protejează suficient datele personale ale utilizatorilor lor, care sunt baza modelului lor economic.
• Un co-fondator al WhatsApp recomandă utilizatorilor să renunţe la Facebook
Unul dintre fondatorii WhatsApp, Brian Acton, s-a alăturat unei comunităţi tot mai mari de utilizatori care renunţă la Facebook şi recomandă şi altor persoane să facă acelaşi lucru, ca urmare a uriaşului scandal mai sus menţionat.
Acton a scris marţi, pe reţeaua Tweeter: "It is time. #deletefacebook" (Este timpul. #ştergeţifacebook).
Profilul său era încă activ la câteva ore după mesajul pe Twitter, dar în timpul nopţii a fost dezactivat.
Acton şi celălalt fondator al WhatsApp, Jan Koum, au vândut WhatsApp către Facebook în 2014, pentru 22 de miliarde de dolari. Acton a primit circa 3 miliarde de dolari în tranzacţie, iar în prezent are o avere de aproximativ 5,5 miliarde de dolari, potrivit Forbes.
După ce a rămas în cadrul Facebook timp de trei ani, Acton a plecat în septembrie 2017, iar în prezent este un susţinător major al unui serviciu de mesagerie rival, Signal, care foloseşte criptarea pentru a proteja reţeaua de socializare de supravegherea guvernului.
În februarie, Acton s-a alăturat unei noi organizaţii non-profit, Signal Foundation, ca preşedinte executiv, şi a investit 50 de milioane de dolari în aplicaţie.