Compania Facebook, "scandalizată" că a fost înşelată de Cambridge Analytica

Ziarul BURSA #Internaţional / 22 martie 2018

Compania Facebook, "scandalizată" că a fost înşelată de Cambridge Analytica

Facebook se afla, ieri, în continuare în centrul unei adevărate furtuni mondiale, după ce societatea Cambridge Analytica a fost acuzată că a cules - în mod ilegal - datele a 50 de milioane de utilizatori ai reţelei de socializare, relatează AFP, potrivit News.ro.

Societatea lui Mark Zuckerberg s-a declarat "scandalizată că a fost înşelată" prin folosirea datelor utilizatorilor săi de către Cambridge Analytica şi a spus că "înţelege gravitatea problemei".

În faţa amplorii scandalului, o comisie parlamentară britanică i-a cerut marţi CEO-ului Facebook să vină să dea explicaţii şi i-a dat ultimatum până luni să răspundă.

Tânărul miliardar a fost invitat să se exprime şi în faţa Parlamentului European (PE), care va "ancheta deplin" cu privire la această "încălcare inacceptabilă a drepturilor la confidenţialitatea datelor".

În Statele Unite, procurorii din New York şi Massachusetts au lansat o anchetă cu privire la acest scandal, iar potrivit presei americane, Comisia Federală pentru Comerţ (FTC) - care veghează la protecţia consumatorilor şi concurenţei, - a deschis o anchetă, la rândul său.

Autorităţile însărcinate cu protecţia datelor în Uniunea Europeană (UE) s-au sesizat, de asemenea, în acest scandal. Subiectul se află pe agenda unei reuniuni a autorităţilor la Bruxelles, a anunţat Comisia Europeană.

Cambridge Analytica, care dispune de birouri în Regatul Unit şi Statele Unite, este acuzată că a cules - fără consimţământul acestora - datele a 50 de milioane de utilizatori de Facebook pentru a elabora un program informatic care permite să se prezică şi influenţeze votul alegătorilor, cu scopul de a ajuta campania lui Trump.

Channel 4 News a difuzat, de asemenea, un interviu înregistrat cu Hillary Clinton în octombrie 2017, care spunea: "Exista o campanie de un tip cu totul nou, care era purtată în tabăra opusă. Este un efort de propagandă".

În Regatul Unit, Information Commissioner's Office (ICO - o autoritate independentă însărcinată cu reglementarea sectorului şi protejarea datelor personale) a cerut autorizaţie să ancheteze în interiorul Cambridge Analytica, să "percheziţioneze serverele" şi "să efectueze o verificare a datelor".

Facebook - la fel ca Twitter sau Google - este acuzat de mai mute luni că a servit unor entităţi cu legături cu Rusia pentru a manipula opinia publică, mai ales în campania prezidenţială americană sau a referendumului cu privire la Brexit în 2016.

Ele sunt acuzate, totodată, cu regularitate că nu protejează suficient datele personale ale utilizatorilor lor, care sunt baza modelului lor economic.

Un co-fondator al WhatsApp recomandă utilizatorilor să renunţe la Facebook

Unul dintre fondatorii WhatsApp, Brian Acton, s-a alăturat unei comunităţi tot mai mari de utilizatori care renunţă la Facebook şi recomandă şi altor persoane să facă acelaşi lucru, ca urmare a uriaşului scandal mai sus menţionat.

Acton a scris marţi, pe reţeaua Tweeter: "It is time. #deletefacebook" (Este timpul. #ştergeţifacebook).

Profilul său era încă activ la câteva ore după mesajul pe Twitter, dar în timpul nopţii a fost dezactivat.

Acton şi celălalt fondator al WhatsApp, Jan Koum, au vândut WhatsApp către Facebook în 2014, pentru 22 de miliarde de dolari. Acton a primit circa 3 miliarde de dolari în tranzacţie, iar în prezent are o avere de aproximativ 5,5 miliarde de dolari, potrivit Forbes.

După ce a rămas în cadrul Facebook timp de trei ani, Acton a plecat în septembrie 2017, iar în prezent este un susţinător major al unui serviciu de mesagerie rival, Signal, care foloseşte criptarea pentru a proteja reţeaua de socializare de supravegherea guvernului.

În februarie, Acton s-a alăturat unei noi organizaţii non-profit, Signal Foundation, ca preşedinte executiv, şi a investit 50 de milioane de dolari în aplicaţie.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb