Aproximativ 46 de milioane de persoane din Marea Britanie ar putea beneficia de pe urma unei acţiuni în justiţie lansate împotriva companiei americane "Mastercard" Inc., al doilea emitent mondial de carduri de credit şi debit, în care sunt cerute despăgubiri de 14 miliarde de lire sterline (19 miliarde de dolari) pentru că aceasta ar fi perceput comisioane exagerate, informează Reuters.
Potrivit cabinetului de avocatură Quinn Emmanuel, aceasta este cea mai mare sumă reclamată în Marea Britanie într-o plângere pentru acordarea de despăgubiri. Dacă cele 14 miliarde de lire sterline ar fi repartizate în mod echitabil între toate persoanele eligibile, fiecare păgubit ar urma să primească peste 300 de lire sterline, potrivit calculelor Reuters.
Acţiunea în justiţie a fost lansată la Londra, de un fost ombudsman pentru servicii financiare din Marea Britanie, Walter Merricks, care susţine că timp de 16 ani, între 1992 şi 2008, compania americană a perceput de la magazine comisioane exagerate pentru plăţile cu cardurile Mastercard, iar costurile au fost transferate consumatorilor sub forma unor preţuri majorate pentru bunuri şi servicii.
"Mastercard a perceput în mod ilegal miliarde de lire sterline sub forma unor comisioane mari în beneficiul său şi în detrimentul consumatorilor", a declarat Walter Merricks.
"Mastercard" a dezminţit acuzaţiile, subliniind: "Respingem temeiul acestei plângeri şi intenţionăm să ne apărăm viguros".
Procesul din Marea Britanie vine la doi ani după ce Autoritatea de reglementare a concurenţei din Uniunea Europeană a stabilit că tarifele impuse de "Mastercard" proprietarilor de magazine care procesează plăţi internaţionale erau exagerate.
1. Nu numa' romanu...
(mesaj trimis de Dan Coe în data de 12.09.2016, 09:19)
... fura la maruntis.
1.1. Nu este deloc maruntis :-( (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Florin în data de 12.09.2016, 19:16)
Eu am inceput sa plec cu bani cash in concediu in strainatate de cand am vazut ca pe cardul Mastercard dat de firma imi apare dubla convesrie valutara la fiecare plata.
Adica onorabilul Mastercard converteste intai suma dn euro in dolari si apoi din dolari in lei.
Cand am facut plata online a unor bilete de avion in lei catre un operator low-cost si aici mi-a bagat un comision... :-(