Compania petrolieră Naftna Industrija Srbije (NIS), la care acţionari majoritari sunt Gazprom Neft şi Gazprom, a înaintat o cerere oficială către Trezoreria Statelor Unite pentru o suspendare temporară de 90 de zile a sancţiunilor impuse, transmite AGERPRES.
La începutul lunii ianuarie, Trezoreria SUA a impus sancţiuni împotriva Gazprom Neft şi altor companii petroliere ruseşti, vizând veniturile generate de exporturile de ţiţei, utilizate de Moscova pentru a finanţa războiul din Ucraina.
Într-un comunicat oficial, Ministerul Energiei din Serbia a anunţat că solicitarea NIS este sprijinită de guvernele Serbiei şi Ungariei.
"Cerem urgent Biroului pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) să ia în considerare suspendarea sancţiunilor pentru o perioadă de minimum 90 de zile, timp în care se va analiza o soluţie sustenabilă care să permită ridicarea restricţiilor impuse asupra NIS", se arată în comunicat.
Potrivit autorităţilor sârbe, sancţiunile afectează capacitatea companiei NIS de a asigura aprovizionarea cu petrol şi produse derivate pentru populaţia Serbiei. Solicitarea transmisă către SUA include obţinerea unor autorizaţii speciale, care să permită companiei să continue activitatea până la stabilirea unei soluţii privind structura acţionariatului şi managementul societăţii.
Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a anunţat anterior că grupurile Gazprom Neft şi Gazprom au primit un termen de 45 de zile pentru a ieşi din acţionariatul NIS, menţionând că orice modificare a structurii de proprietate va trebui aprobată de OFAC.
Serbia îşi asigură majoritatea importurilor de petrol prin conductele operatorului croat Janaf, infrastructură utilizată şi de Ungaria pentru transportul ţiţeiului.
NIS, una dintre cele mai importante companii listate la Bursa de Valori de la Belgrad, este şi unul dintre cei mai mari contributori la bugetul de stat. Compania a semnat un contract cu Janaf pentru transportul a 10 milioane de tone de petrol prin Croaţia, acord valabil între 1 ianuarie 2024 şi 31 decembrie 2026.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.02.2025, 14:59)
Breaking News:
1. Gazprom se retrage din Romania.
2. Calin Georgescu plange, voia sa dea Petromul catre Gazprom.