Noul Cod al insolvenţei are prevederi menite să susţină derularea rapidă a procedurii falimentului, apreciază Irina Şarcane, Partener Five SPRL, arătând că acestea sunt: introducerea unor principii, eliminarea textelor redundante, respectiv adăugarea unor texte care să simplifice lucrurile.
Doamna Şarcane a declarat: "După ce debitorilor li s-au dat toate şansele de restructurare, dar acestea nu s-au soldat cu succes, ei ajung în faliment. Pentru asigurarea rapidităţii acestui proces, noul Cod prevede ca principii, o procedură eficientă, în timp util şi rezonabil, cu un minim de costuri, respectiv valorificarea în timp util şi în mod eficient a activelor, în cazul vânzării lor".
În opinia sa, cea mai importantă măsură adusă de noul Cod al insolvenţei priveşte, pentru o procedură de faliment rapidă şi eficientă, vânzarea activelor, respectiv faptul că orice metodă de înstrăinare este considerată bună atâta vreme cât a fost aprobată de creditori (licitaţie publică, negociere directă sau combinaţie).
"Militez pentru implicarea cât mai mare a creditorilor în luarea deciziilor asupra vânzărilor în faliment, respectiv pe tot parcursul procedurilor", a subliniat Irina Şarcane, atrăgând atenţia că blocajele în procedura insolvenţei sunt create de creditorii bugetari.