Regiunea Asia-Pacific este singura a cărei pondere în piaţa jocurilor de noroc urmează să crească în următorii ani, potrivit unui raport al PricewaterhouseCoopers (PwC). Astfel, zona urmează să genereze aproape jumătate (43,4%) din veniturile globale obţinute din activitatea cazinourilor şi companiilor de gambling online în anul 2015. În schimb, piaţa din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA) va pierde aproape patru puncte procentuale până în 2015, ajungând la o pondere de 10%.
Evoluţia din Asia Pacific este determinată de creşterea economică din regiune, care majorează veniturile populaţiei şi conduce la extinderea clasei de mijloc, de ataşamentul cultural al locuitorilor faţă de jocurile de noroc, precum şi de posibilitatea tot mai mare de a lua parte la astfel de jocuri, pe măsură ce se deschid atât noi centre, cât şi noi facilităţi în centrele existente, arată PwC. Un exemplu în acest sens este Singapore, unde, în 2009, nu existau cazinouri, pentru ca, în 2011, acestea să genereze venituri de patru miliarde de dolari, iar, în 2015, urmând să ajungă la şapte miliarde dolari, potrivit estimărilor companiei.
În schimb, activitatea de gambling din EMEA a fost cel mai puternic afectată de situaţia economică dificilă, veniturile scăzând, între 2007 şi 2010, cu 22%. În anul 2008, regiunea a pierdut poziţia a doua în favoarea Asiei-Pacific. Recesiunea nu este singurul factor negativ care s-a răsfrânt asupra industriei jocurilor de noroc din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, arată PwC. O serie de reglementări şi restricţii au dus, de asemenea, la reducerea veniturilor în unele dintre ţările regiunii. Un exemplu în acest sens este Rusia, care, în anii 2006-2007, avea cea mai mare piaţă a cazinourilor din EMEA, pentru ca, în 2011, aceasta să ajungă cea mai redusă, ca urmare a deciziei guvernului de a închide majoritatea locaţiilor.
Cele mai mari pieţe de profil din Europa sunt cele din Franţa, evaluate la peste 3,8 miliarde dolari, Germania (două miliarde dolari) şi Marea Britanie (1,2 miliarde dolari). În anumite ţări, jocurile de noroc se desfăşoară, în special, în afara cazinourilor, notează PwC, oferind, drept exemplu, cazul Italiei, cu un volum de activitate de cinci miliarde dolari, în 2010, din care doar puţin peste o sută de milioane realizate în cazinouri, şi cel al Marii Britanii, unde veniturile realizate în săli de jocuri au fost, în acelaşi an, de două ori mai mari decât cele generate de cazinouri.
În următorii ani, piaţa jocurilor de noroc din regiune ar urma să înregistreze o creştere de aproximativ două procente, ajungând la 18,34 miliarde dolari, în 2015.
Cazinourile din EMEA au tendinţa să atragă clienţi din interiorul ţărilor de origine, ceea ce oferă oportunităţi pentru crearea unei locaţii europene după modelul Las Vegas, potrivit PwC. Un astfel de proiect este Gran Scala, care ar urma să fie realizat în regiunea Aragon din Spania, termenul de finalizare fiind prelungit până la jumătatea anului viitor.
Dezvoltarea pieţei jocurilor de noroc online din EMEA va fi condusă, în următorii ani, de Europa de Vest şi Africa de Sud, potrivit PwC. În Europa Centrală şi de Est, probleme de ordin legislativ şi dimensiunea redusă a pieţelor locale vor încetini progresul.
Acordarea de licenţe de operare la nivel naţional, precum şi acţiunile Comisiei Europene, având drept scop deschiderea pieţelor, vor duce la creşterea numărului de acorduri între ţări cu privire la reglementarea domeniului.