INDUSTRIA DE GAMBLING - EDIŢIA A II-A Peste 150 milioane de euro, taxele şi impozitele colectate din industria jocurilor de noroc în 2012

Ziarul BURSA #Companii #Gambling / 22 februarie 2013

Dan Iliovici

Dan Iliovici

Interviu cu domnul Dan Iliovici, Executive Manager ROMSLOT

Reporter: Când a fost înfiinţată asociaţia ROMSLOT şi care este rolul ei în piaţa de gambling? Care sunt principalele obiective şi direcţii de acţiune ale ROMSLOT?

Dan Iliovici: ROMSLOT - Asociaţia Română a Organizatorilor de Sloturi, a fost înfiinţată în 2011 la iniţiativa unor operatori din România. Scopul principal al asociaţiei este acela de a reprezenta şi proteja interesele membrilor săi, indiferent de mărimea lor sau de tipul de sală în care îşi instalează aparatele, de a promova o conduită etică a organizatorilor de sloturi şi de a se preocupa în mod activ de bunăstarea jucătorilor la sloturi, de a participa activ şi constructiv la elaborarea şi implementarea reglementărilor legate de domeniul jocurilor de noroc

Reporter: Care este opinia dumneavoastră referitoare la piaţa de gambling din România comparativ cu alte ţări?

Dan Iliovici: Piaţa de gambling din România este bine conturată şi destul de stabilă. Principalele provocări din activitatea asociaţiei sunt legate de crearea unui cadru legislativ coerent, echitabil şi aplicabil în domeniul jocurilor de noroc de tip slot machine.

În România industria jocurilor de noroc de tip slot machine este solidă, având multe investiţii în economie şi ajutând la crearea a peste 30.000 de locuri de muncă.

La nivel mondial, industria de gambling a cunoscut o stagnare şi, în unele zone, chiar o reducere a activităţii deoarece criza economică a lăsat urme în toate domeniile, excepţie făcând zona Asiei de Sud-Est unde au existat creşteri spectaculoase.

Reporter: Cum comentaţi relaţia industriei de gambling cu autorităţile române?

Dan Iliovici: Relaţia industriei cu autorităţile române s-a caracterizat printr-un dialog constant şi constructiv. ROMSLOT a demonstrat că este un partener de dialog credibil şi a apreciat modul deschis şi direct în care s-a desfăşurat această comunicare, atât cu reprezentanţii Guvernului şi ai Comisiei de Autorizare a Jocurilor, cât şi cu parlamentari din comisiile de specialitate.

Reporter: Se vorbeşte că în acest domeniu evaziunea fis-cală este foarte mare. Cât este adevăr şi cât fabulaţie?

Dan Iliovici: Nu am suficiente informaţii pentru a vă da un răspuns generalizat, dar pot să vă spun ca ROMSLOT promovează o atitudine etică şi corectă a membrilor săi, un business legal şi transparent, şi, nu în ultimul rând, o atitudine responsabilă a organizatorilor de sloturi faţă de jucători.

Reporter: Care sunt tendinţele legislative, legate de industria gamblingului?

Dan Iliovici: Tendinţele actuale atât la nivel naţional cât şi mondial sunt de reglementare a pieţei de gambling on line, deoarece aici progresul tehnic s-a dezvoltat înaintea legislaţiei, şi de abia în ultima perioadă se văd iniţiative care să alinieze şi să legifereze acest domeniu. Sunt puţine ţări în lume şi mai ales în Europa unde acest canal de distribuţie de gambling a fost reglementat în mod efectiv şi eficient.

Reporter: Ce dificultăţi întâmpină producătorii de echipamente de joc?

Dan Iliovici: Principala dificultate cu care se confruntă producătorii de echipamente de joc este concurenţa neloaială datorată fenomenului pirateriei informatice şi tehnologice. S-a ajuns la unele cazuri în care este foarte greu de diferenţiat un produs original de unul contrafăcut, chiar şi de către cei cu experienţă în domeniu.

În plus, orice problemă întâmpinată de către organizatorii de sloturi se reflectă în mod direct asupra activităţii producătorilor.

Reporter: La cât estimaţi că se ridică piaţa jocurilor de noroc în Româ-nia? Cum au evoluat cifrele în ultimii ani, pe perioada crizei financiare?

Dan Iliovici: Din datele pe care le avem pot să vă spun că, dacă în 2009 taxele şi impozitele colectate din industria jocurilor de noroc se ridicau la peste 100 milioane de euro, în 2010 ajunseseră la aproape 173 milioane de euro. În 2011 criza economică şi-a făcut simţită prezenţa şi pe primele 9 luni din 2011 ajunseseră la aproape 120 milioane euro (conform AOPJNR). În 2012 aproximăm taxe şi impozite colectate de peste 150 milioane de euro.

Reporter: Care sunt principalele dificultăţi întâmpinate pe piaţa jocurilor de noroc din ţara noastră?

Dan Iliovici: Principalele dificultăţi ale industria sloturilor din Româ-nia sunt cele legate de imposibilitatea aplicării impozitului de 25% pe câştigurile unui jucător, precum şi problemele privind biletul de intrare în sălile de joc. Chiar şi autorităţile recunosc faptul că este imposibil de calculat dacă un jucător depăşeşte limita de 600 lei pe zi şi pe organizator, iar biletul de intrare de multe ori naşte conflicte cu jucătorii care nu vor să-l achiziţioneze, sau pur şi simplu nu-şi declară scopul de a juca la intrarea în sală.

Avem sancţiuni disproporţionate pentru operatorii de sloturi care nu respectă această reglementare privind biletul de intrare, mergând până la suspendarea licenţei de organizator.

Reporter: Care sunt diferenţele în ceea ce priveşte regimul fiscal în România faţă de statele europene/SUA?

Dan Iliovici: În România, pe lângă taxa de autorizare a sloturilor (aproximativ 1.800 de euro), impunerea numărului de aparate pe locaţie, precum şi impozitul de 25% aplicat jucătorilor, sau amenzile foar-te mari aplicate pentru contravenţii minore mai există şi biletul de intrare în sălile de joc.

Nicăieri în lume impozitul nu se aplică la câştigurile pe 24 ore şi nicăieri nu există un bilet de intrare în sălile de joc.

Reporter: Cum comentaţi zvonurile potrivit cărora, prin cazinouri, se spală bani?

Dan Iliovici: Cred că cei mai în măsură să răspundă la această întrebare sunt cei direct implicaţi în operarea de cazinourilor. În cazul sloturilor, unde sumele jucate şi câştigurile sunt limitate de valoarea unui spin al aparatului, care de multe ori este chiar sub un BAN, riscul incidenţei spălării banilor este extrem de redus.

Reporter: Vă mulţumesc!

CE ESTE ROMSLOT

În luna octombrie 2010, la iniţiativa unor operatori de sloturi din România, au început demersurile de înfiinţare a Asociaţiei ROMSLOT - Asociaţia Organizatorilor de Sloturi.

Asociaţia şi-a început în mod oficial activitatea în primele zile ale anului 2011.

Asociaţia ROMSLOT s-a născut în principal din nevoia de a avea o structură organizaţională care să susţină interesele operatorilor de sloturi din România în faţa autorităţilor statului, cât şi pentru a participa activ la elaborarea şi implementarea cadrului legislativ şi de reglementare specific acestei activităţi.

În luna noiembrie 2011 ROMSLOT a devenit membru oficial al Euromat - European Gaming and Amusement Federation, ce reuneşte asociaţii profesionale similare din 20 ţări ale continentului european.

ROMSLOT promovează un Cod de conduită responsabilă a celor care apelează la aparatele de tip slot-machine şi un Cod de etică a operatorilor care oferă asemenea servicii, pe baza integrităţii şi profesionalismului acestora. Asociaţia doreşte să susţină interesele membrilor săi şi să promoveze adoptarea de soluţii legislative echitabile şi implementabile în domeniul sloturilor şi jocurilor de noroc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb