Serviciul Federal Antimonopol din Rusia ar putea interzice afacerile indirecte dintre companiile aeriene şi furnizorii de combustibili, dacă se va demonstra că marii producători de ţiţei din ţară sunt implicaţi în înţelegeri de tip cartel sau au încălcat regulile concurenţei. Autoritatea din domeniu a lansat procedurile împotriva marilor companii petroliere din ţară - "LUKoil", "Gazprom Neft", "TNK-BP Holding", "Rosneft" şi "Surgutneftegaz", pe care le suspectează că au fixat preţurile de distribuţie a combustibililor pentru aviaţie şi motorinei.
Serviciul Antimonopol a acuzat aceste companii că abuzează de poziţia lor dominantă pe piaţă, prin stabilirea de preţuri mari, de monopol, la vânzarea en-gros de kerosen şi motorină în Rusia.
"Dacă se va confirma încălcarea regulilor în materie, vom obliga companiile aeriene să rezilieze contractele directe cu achizitorii de combustibili", a precizat directorul adjunct al Serviciului Federal Antimonopol, Anatoli Golomolzin.
Săptămâna trecută, autoritatea a anunţat că va lansa, în curând, mai multe investigaţii şi va adopta măsuri antimonopol cu privire la piaţa combustibililor pentru aviaţie. Recent, primul ministru Vladimir Putin a declarat că, în Rusia, combustibilii pentru aviaţie au cele mai mari preţuri din lume, ceea ce este de neacceptat. Putin consideră că Serviciul Antimonopol trebuie să ia măsurile care se impun, iar în sens contrar, cei responsabili vor fi eliberaţi din funcţie. Vladimir Putin a subliniat: "Serviciul Antimonopol ar trebui să-şi îndeplinească în mod activ şi eficient funcţiile. Dacă acesta nu va acţiona cum se cuvine, vom lua decizii privind personalul său".
Potrivit cifrelor Serviciul Antimonopol, preţul combus-tibililor jet a crescut cu 70% în perioada noiembrie 2007 - iunie 2008, iar cel al motorinei - cu 24% de la finele lui 2007 până în prezent.