Companiile bulgare de IT închiriază spaţiul propriu de birouri pentru a face faţă crizei financiare

C.P.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 10 martie 2009

Companiile bulgare care au închiriat anii precedenţi spaţiu de birouri pentru extindere renunţă acum la acesta, decizia fiind luată pentru a se potrivii cu reducerea personalul şi tăierea costurilor în faţa crizei, au spus reprezentanţii mai multor companii imobiliare, citaţi de Dnevnik.

"Tendinţa a început în luna ianuarie şi mai ales în cazul companiilor din domeniul financiar, de consultanţă şi IT care au închiriat birouri off-plan pentru o perioadă de trei până la cinci ani, cu scopul de a avea loc pentru creşterea economică viitoare. Acum, din cauza crizei de la nivel global, speranţele lor de extindere s-au redus, şi scot la închiriere o parte din spaţiu, chiar la preţ mai mic pentru a-şi reduce povara", a declarat Nikolai Neov, office space manager al companiei imobiliare bulgare MBL.

Potrivit consultanţilor imobiliari, preţurile de închiriere pentru birouri au scăzut în acest an şi este estimată în continuare o tendinţă descendentă. "Spaţii de birouri în centrul oraşului Sofia şi pe principalele bulevarde sunt acum disponibile în prezent la 14-18 euro/mp, însă spaţiile de birouri cu preţuri cuprinse între 9 - 12 euro/mp sunt cele mai căutate în acest moment", a explicat directorul companiei MBL, Asen Lisev. Acesta estimează că spaţiu de birouri liber va creşte cu aproximativ 2% la 11% în următoarea perioadă.

Analiştii bulgari mai spun că preţurile chiriilor pentru spaţii de birouri au început să scadă la sfârşitul anului 2008, cu procente de până la 30%. Directorul executiv al companiei Forton, Serghei Koinov, susţine că, în mare parte, chiriile de birouri din afara centrului vor ajunge la preţuri cuprinse în jurul 10-16 euro/mp.

Totodată, reprezentanţii MBL mai spun că 15 din cele 60 de proiecte anunţate au fost oprite din construcţie.

La rândul său, manager pentru Europa Centrală şi de Est al companiei CB Richard Ellis, Colin Waddell, susţine că piaţa imobiliară se va aşeza în următorii doi sau trei ani, dar preţurile vor continua să scădă în continuare pentru că multe proprietăţi au fost supraevaluate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb