Guvernul cipriot anunţă că privatizarea companiilor deţinute de stat va începe în doi ani, când economia ţării este aşteptată să crească din nou.
Christos Stylianides, purtător de cuvânt al Executivului, a afirmat că prima societate care va fi scoasă la vânzare este "Cyprus Telecommunications Authority". Acesta a adăugat că statul va păstra unele deţineri la companiile care vor fi vândute, drepturile salariaţilor vor fi protejate, iar angajaţii vor putea cumpăra acţiuni la societăţile înstrăinate.
Acordul de finanţare obţinut de Cipru în primăvara acestui an, de la creditorii internaţionali, prevede că ţara trebuie să obţină 1,4 miliarde euro (1,9 miliarde dolari) din privatizări şi alte mijloace. Ieri, Cabinetul de la Nicosia a aprobat foaia de parcurs privind privatizările, aceasta fiind una din condiţiile puse de creditori.
Amintim că, recent, agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a confirmat calificativul pe termen lung în valută al Ciprului la "B-", cu perspectivă "negativă", şi pe cel în monedă locală la "CCC". Agenţia consideră că perspectivele ţării rămân sumbre, chiar dacă evoluţia din acest an a economiei statului insular este peste aşteptări.
Fitch estimează că, anul acesta, economia cipriotă va scădea cu 7%, faţă de 9%, cât preconiza anterior. În 2012, PIB-ul Ciprului a înregistrat un declin de 2,4%.
Economia Ciprului a consemnat, în perioada iulie-septembrie 2013, cel mai redus ritm de scădere din acest an, în condiţiile în care statul insular s-a adaptat la închiderea celei de-a doua mari bănci ("Laiki") şi la introducerea de restricţii pe tranzacţiile cu capital.
Potrivit Serviciului de Statistică de la Nicosia, PIB-ul Ciprului a scăzut cu 0,8% în trimestrul al treilea, comparativ cu cele trei luni precedente, când a consemnat un declin de 1,8%. Intervalul iulie - septembrie a fost al nouălea trimestru consecutiv de declin pentru economia cipriotă.
În ritm anual, PIB-ul Ciprului a scăzut cu 5,7% în trimestrul al treilea din 2013, după un declin de 5,8% în trimestrul al doilea.