Companiile din agricultură şi fermierii - sub efectul direct al războiului din Ucraina

A consemnat Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii / 8 septembrie 2023

Companiile din agricultură şi fermierii - sub efectul direct al războiului din Ucraina

(Interviu cu Serhan Hacisuleyman, CEO Agricover Credit IFN)

English Version

Cu un potenţial enorm de dezvoltare, agricultura din ţara noastră a dat dovadă de o rezilienţă remarcabilă în ultima perioadă, ţinând cont de contextul economic şi geo-politic pe care îl traversăm. Totuşi, acest sector se confruntă cu un nivel destul de ridicat de prudenţă din partea investitorilor, subliniază Serhan Hacisuleyman, CEO Agricover Credit IFN.

Specialistul ne-a transmis, în cadrul unui interviu: "Sectorul agricol din România se află la confluenţa mai multor factori care îi influenţează evoluţia şi ale căror efecte sunt direct resimţite, atât de către companiile din domeniu, cât şi de către fermieri. Provocările momentului sunt generate de factori precum prelungirea războiului din Ucraina, acutizarea schimbărilor climatice, dar şi de evolutii ale pieţelor agricole mondiale sau perspectivele modeste de creştere ale economiei mondiale. Dacă ne uităm strict la evoluţia pieţei financiare, în primul semestru al anului 2023 putem spune că finanţarea agriculturii a continuat tendinţa de creştere din 2022, ritmul încetinindu-se într-o oarecare măsură. Piaţa totală de finanţare a agriculturii a crescut cu 19,4%, în decembrie 2022 faţă de decembrie 2021, şi cu 6,5% la sfârşitul lunii iunie 2023, faţă de decembrie 2022".

Reporter: A trecut un an de când aţi venit în România, respectiv la conducerea Agricover Credit IFN. De ce aţi ales ţara noastră şi de ce Agricover?

Serhan Hacisuleyman: Cariera mea de aproape 25 de ani în domeniul financiar-bancar din Turcia include peste 15 ani dedicaţi dezvoltării de servicii bancare pentru IMM şi agricultură. Am coordonat proiecte inovatoare de dezvoltare, cum ar fi banking-ul digital, automatizarea proceselor de back office, proiecte derulate în cadrul unor instituţii financiare de prestigiu, printre care amintesc Deniz Bank, Deniz Leasing, HSBC Bank, Garanti Bank.

Sectorul agricol este la fel de important pentru Turcia, aşa cum este şi cel din România. Turcia este printre primii zece producători agricoli la nivel mondial, aproximativ jumătate din suprafaţa tării este dedicată agriculturii. Sectorul agricol contribuie cu circa 7% din GDP, Turcia fiind un producător important de grâu, sfeclă de zahăr, lapte, carne de pasăre, bumbac, roşii şi alte fructe şi legume, şi este principalul producător mondial de caise şi alune de pădure.

Agricover este un grup antreprenorial deosebit de dinamic, care promovează în mod activ cele mai moderne tehnologii agricole, susţinând adoptarea lor de către fermieri prin accesul facil la soluţii de finanţare specializate. Pe masură ce numărul fermierilor deserviţi de Grupul Agricover creşte, în special în rândul femierilor medii şi mici, digitalizarea şi automatizarea devin necesitati vitale, atât pentru Agricover, cât şi pentru fermieri. Experienţa mea în acest domeniu este relevantă pentru Agricover, dar este şi o provocare personală, în sensul găsirii unor modalităţi optime de a transpune soluţii validate în alte ţări la specificul agriculturii româneşti.

Reporter: Cum apreciaţi evoluţia agriculturii din ţara noastră?

Serhan Hacisuleyman: Vorbind despre perceptiile mele cu privire la agricultura românească, aş face o paralelă cu cea din Turcia. În ultimul deceniu, România a avut un salt de performanţă deosebit, iar rolul jucat de accelerarea utilizării tehnologiilor avansate a fost definitoriu, deoarece suprafaţa totală exploatată a crescut nesemnificativ. În schimb, evoluţia producţiei la hectar pentru principalele culturi a înregistrat o creştere semnificativă de circa 9,6%. În acelaşi timp, producţia la hectar pentru principalele culturi de câmp (grâu, rapiţă, orz, floarea soarelui, soia, porumb) în Turcia a rămas aproximativ constantă, astăzi România ajungând să obţină aproape aceeaşi producţie totală, exploatând o suprafaţă care reprezintă cam jumătate din suprafaţa lucrată în Turcia.

Accesul la finanţare a reprezentat un element cheie în susţinerea acestei nevoi de dezvoltare prin investiţii în tehnologii. Fermierii români investesc constant în achiziţii de teren şi în inputuri agricole de ultimă generaţie, dar şi în sisteme de irigaţii şi în soluţii pentru agricultură de precizie, iar Agricover Credit IFN este unul dintre principalii finanţatori din agricultură care oferă fermierilor soluţii specializate de creditare.

Mai mult, fermierii români beneficiează de sistemul de subvenţii al Uniunii Europene, care este mult mai substanţial şi mai predictibil decât cel din Turcia. Alte puncte de diferenţiere vin din faptul că anul agricol în România are două sezoane (faţă de doar unul în Turcia), iar fermele româneşti tind să aibă o economie de scară mai bună.

Reporter: Care consideraţi că sunt cele mai mari provocări ale momentului pentru această zonă, ţinând cont de contextul creat de inflaţie, dobânzi, război, interdicţii pe lanţul de aprovizionare etc.?

Serhan Hacisuleyman: Sectorul agricol din România se află la confluenţa mai multor factori care îi influenţează evoluţia şi ale căror efecte sunt direct resimţite, atât de către companiile din domeniu, cât şi de către fermieri. Provocările momentului sunt generate de factori precum prelungirea războiului din Ucraina, acutizarea schimbărilor climatice, dar şi de evolutii ale pieţelor agricole mondiale sau perspectivele modeste de creştere ale economiei mondiale.

Dacă ne uităm strict la evoluţia pieţei financiare, în primul semestru al anului 2023 putem spune că finanţarea agriculturii a continuat tendinţa de creştere din 2022, ritmul încetinindu-se într-o oarecare măsură. Piaţa totală de finanţare a agriculturii a crescut cu 19,4%, în decembrie 2022 faţă de decembrie 2021, şi cu 6,5% la sfârşitul lunii iunie 2023, faţă de decembrie 2022.

În general, finanţarea bancară este susţinută şi de Programul Guvernamental Agro IMM Invest, chiar dacă cu sume mai mici alocate în 2023 (0,4 miliarde lei) faţă de 2022 (2,5 miliarde lei) sau 2021 (1,0 miliard lei).

Reporter: Ce sentiment percepeţi dinspre investitorii din acest domeniu?

Serhan Hacisuleyman: Agricultura are un potenţial enorm de creştere şi dezvoltare, ceea ce o face potenţial atrăgătoare pentru investitorii financiari. Contextul economic şi geo-politic al ultimilor trei ani a fost foarte provocator, sectorul demonstrând o rezilienţă remarcabilă, aspect de asemenea important pentru investitori. Cu toate acestea, agricultura rămâne un sector mai puţin înţeles, ceea ce introduce un nivel destul de ridicat de prudenţă, din partea acestora. În aceste condiţii, fermierii rămân în continuare principalii investitori, alături de firme specializate din domeniu care posedă un grad ridicat de familiarizare cu sectorul.

Reporter: Care sunt produsele cu care îi susţineţi pe agricultori şi cum v-aţi adaptat dobânzile condiţiilor actuale din piaţă?

Serhan Hacisuleyman: Agricover Credit IFN este principala instituţie financiară non-bancară din România specializată exclusiv în creditarea fermierilor. Oferim partenerilor noştri fermieri acces simplu şi rapid la finanţare şi servicii conexe (inclusiv servicii de intermediere în asigurări prin companiile din grup) adaptate la nevoile lor şi la specificul sectorului.

Principalul produs accesat de fermieri îl reprezintă creditul pentru capital de lucru (de exemplu, pentru achiziţionarea de inputuri agricole, forţă de muncă etc.) pe toată durata ciclului agricol, cu rambursare integrală după recoltarea şi monetizarea producţiei. Pentru fermierii care preferă să amâne vânzarea producţiei obţinute la recoltare, în speranţa obţinerii unui preţ mai bun în perioadele de extrasezon, oferim finanţare la termen garantată cu stocul de marfă.

Susţinem şi proiectele de dezvoltare ale fermierilor prin credite de investiţii care finanţează în principal achiziţia de terenuri şi consolidarea fermelor, dar şi alte investiţii agricole în echipamente şi utilaje, sisteme de irigatii etc. Creditele pentru investiţii au scadenţe mai lungi şi un calendar de rambursare legat de sezonul agricol (de exemplu, plăţile sunt corelate cu cele două sezoane principale de recoltare, şi anume iunie-iulie pentru culturile de primăvară, cum ar fi grâul sau orzul, şi octombrie-noiembrie pentru culturile de toamnă, cum ar fi porumbul sau floarea-soarelui).

Un alt produs gândit pe specificul activităţii agricole îl reprezintă cardul de credit pentru IMM-uri - finanţare de tip revolving, în general valabile pentru o perioadă de până la trei ani, cu o rambursare anuală minimală (60% din limita utilizată) şi scadenţă adaptată la sezonul de recoltare a culturilor predominante ale fermierului. Este un produs unic, apreciat de fermieri, menit să faciliteze accesul rapid la lichidităţi, aspect foarte important în activitatea de producţie a fermei.

Reporter: Cum caracterizaţi concurenţa din domeniul finanţării agriculturii

Serhan Hacisuleyman: Agricover Credit IFN beneficiază de o poziţie puternică pe piaţa de finanţare a agriculturii, construită în cei 15 ani de activitate zilnică derulată în mijlocul fermierilor pentru a le înţelege nevoile specifice de finanţare şi a facilita accesul rapid la bani prin produse specializare. Prezenţa puternică pe piaţă, canalele de distribuţie bine stabilite şi cunoştinţele profunde de care dispune Agricover în ceea ce priveşte sectorul agricol îi permit să evalueze rapid şi eficient oportunităţile de creditare.

Sectorul financiar din România este dezvoltat şi sofisticat, în sens general, dar nu posedă o specializare dedicată sectorului agricol. Cota de piaţă a Agricover Credit IFN este, în prezent, de circa 7% din totalul pieţei de finanţare a agriculturii, dar Agricover umple un gol important, oferind fermierilor avantaje unice. Agricover Credit IFN beneficiază, de asemenea, şi de capacitatea de a accepta garanţii în baza recoltei în cadrul facilităţilor sale de creditare, spre deosebire de alte instituţii financiare care nu au aceleaşi căi de relaţionare cu fermierii şi nici aceeaşi înţelegere a domeniului.

Reporter: Care sunt cele mai accesate produse de către cei care investesc în agricultură?

Serhan Hacisuleyman: Considerând specificul activităţii agricole, a sezonalităţii acesteia, nevoia de capital de lucru pentru realizarea producţiei agricole este esenţială pentru fermier. Agricover Credit IFN a dezvoltat produse specifice cu accesare rapidă (Creditul Instant), care oferă suport fermierului pe tot parcursul activităţii. Totodată, avem în portofoliu produse de finanţare dedicată principalelor inputuri agricole ce deţin o pondere ridicată în costul de productie pe hectar, precum creditul pentru finanţarea motorinei necesare pentru întreg ciclul de producţie, creditul pentru finanţarea produselor de nutriţia plantelor.

Un alt produs foarte solicitat de către fermieri are ca destinaţie achiziţia de terenuri agricole în vederea consolidării suprafeţei fermei sau chiar preluarea de ferme.

În timp, pe măsură ce piaţa de finanţare se maturizează, produsele de finanţare se vor îndrepta probabil către împrumuturi comerciale pe termen mai lung şi către cerinţe de capital de lucru tipice pentru întreprinderi stabile. Împreună cu aceste aspecte, va exista şi o dezvoltare a înţelegerii fermierilor asupra modului în care produsele de creditare pot fi utilizate cel mai bine pentru a sprijini activitatea de producţie din fermă.

Reporter: Cum apreciaţi valoarea fondurilor europene pe care agricultorii le pot accesa şi cadrul legislativ aferent?

Serhan Hacisuleyman: Agricultura este unul dintre sectoarele cu un grad foarte bun de absorbţie de fonduri europene în România, tocmai pentru că fermierii români îşi doresc să crească, să facă performanţă şi au înţeles această oportunitate de dezvoltare şi îmbunătăţire a standardelor de productivitate folosind banii europeni.

UE sprijină sectorul agricol prin intermediul politicii agricole comune (PAC), care reprezintă o parte semnificativă din bugetul UE, în ciuda scăderilor recente. România beneficiază constant în mod semnificativ de fondurile PAC, care vizează obiective importante de creştere a competitivităţii sectorului agricol. Accesarea acestor fonduri europene este foarte importantă pentru dezvoltarea agriculturii, noul plan strategic PAC 2023-27 prevede 14,9 miliarde euro pentru România, faţă de o finanţare naţională de doar 0,8 miliarde euro.

Reporter: Cu ce produse veniţi în ajutorul agricultorilor care doresc să acceseze fonduri europene?

Serhan Hacisuleyman: Încurajăm şi susţinem accesarea de către fermieri a fondurilor europene, rolul şi impactul acestor investiţii în agricultură fiind important pentru dezvoltarea agriculturii performante, competitive la nivel european.

În susţinerea fermierilor am venit cu o facilitate de co-finanţare pentru proiectele cu Fonduri Europene prin care aceştia pot accesa banii necesari pentru diversele componente ale proiectelor, pentru acoperirea contribuţiei proprii sau pentru cheltuieli neprevăzute neeligibile din cadrul proiectului.

Reporter: Ati raportat rezultate financiare pozitive. Ce a stat la baza acestor performanţe?

Serhan Hacisuleyman: Agricover Credit IFN şi-a consolidat poziţia pe piaţa locală de finanţare a agriculturii, înregistrând 2,96 miliarde lei valoare nominală a creditelor şi avansurilor în sold la 30 iunie 2023 (cu 13,9% mai mare decât la 30 iunie 2022). Creşterea expunerii a fost determinată si de creşterea preţurilor inputurilor finanţate, în a doua jumătate a anului 2022, de unde o nevoie mai mare de finanţare venită din partea clienţilor existenţi. Un alt motor important de dezvoltare pentru Agricover Credit IFN îl reprezintă creşterea numărului de fermieri deserviţi, atât cei direcţi, care accesează soluţii de finanţare, dar şi cei indirecţi, care accesează alte servicii din cadrul grupului. Este remarcabil faptul că, la iunie 2023, numărul total de fermieri care au apelat la serviciile grupului a depăşit 10.500, ceea ce estimăm, pe baza datelor pe care le deţinem în companie, a fi circa 40% din universul fermierilor cu exploataţii de peste 50 de hectare.

Pe fondul creşterii robuste a plasamentelor şi a numărului de clienţi deserviţi, profitul înainte de impozitare realizat în primul semestru 2023 a fost de 57,46 milioane lei (cu 52,8% mai mare decât în primele şase luni din 2022), profit care va fi reinvestit integral în creşterea capacităţii de finanţare a Agricover Credit a unui număr cât mai mare de fermieri.

Totodată, ponderea creditelor neperformante a fost de 3,2% la 30 iunie 2023, sub media pieţei locale pentru creditele şi avansurile acordate IMM-urilor şi corporaţiilor (4,12% la 31 martie 2023, pe baza raportului privind stabilitatea financiară, publicat de BNR în iunie 2023).

În concluzie, portofoliul specializat de produse, procedura simplificată de acordare şi o vastă înţelegere a specificului activităţii agricole au contribuit la rezultatele remarcabile înregistrare pentru primul semestru al anului 2023. Aceşti factori au stimulat, totodată, creşterea numărului de fermieri mici şi foarte mici care au accesat finanţare prin Agricover Credit IFN.

Reporter: Ce estimări aveţi pentru întreg anul în curs?

Serhan Hacisuleyman: Vedem în continuare un interes crescut pentru finanţare, în contextul preţurilor scăzute pentru producţia agricolă şi al unui interes redus din partea fermierilor de a-şi valorifica imediat producţia obţinută la recoltă. În acelaşi timp, fermieri sunt în căutarea unor soluţii pentru finanţarea proiectelor "verzi", aşa încât este de aşteptat ca şi creditele de invesţii pentru astfel de proiecte să înregistreze o cerere.

Reporter: Cum caracterizaţi activitatea Agricover Credit IFN la un an de mandat şi ce proiecte investiţionale aveţi?

Serhan Hacisuleyman: Performanţa primului semestru şi perspectivele foarte bune de creştere solidă care se arată pentru următorii ani sunt susţinute, pe de o parte, de un model de business sinergic unic, gândit pentru a răspunde nevoilor fermierilor, cunostinţelor profunde despre domeniul agricol dobândite în cei peste 22 de ani de activitate ai grupului şi, pe de altă parte, pe oameni bine pregătiţi, experţi în aria lor de activitate.

Cred că acest mix defineşte cheia succesului Agricover. Mă bucur să fac parte din echipă şi să contribui prin expertiza mea la creşterea performanţei fermierilor români, aducând în permanenţă noi soluţii de finanţare care să le susţină dezvoltarea. Pentru a continua să răspundem rapid şi eficient unui volum în continuă creştere de clienţi şi solicitări de finanţare, ne uităm la proiecte importante ce vizează digitalizarea activităţii.

Principalele investiţii de capital realizate anul acesta în cadrul Agricover Credit IFN sunt reprezentate de implementarea SAP şi a infrastructurii necesare. Pentru următoarea perioadă vom continua proiectele de investiţii cu alte aplicaţii şi soluţii de digitalizare pentru eficientizarea proceselor de creditare şi a celor operaţionale, precum şi pentru dezvoltarea serviciilor de self-banking dedicate clienţilor.

În acelaşi timp, vizăm consolidarea portofoliului de parteneriate strategice, atrăgând alături de noi instituţii financiare consacrate, atât pentru a asigura capitalul necesar finanţării, cât şi pentru aportul de know-how şi bune practici în domeniu.

Ambiţia noastră este de a sprijini fermierii în atingerea potenţialului maxim şi, în acelaşi timp, de a sprijini sectorul agricol românesc pentru a deveni unul performant şi sustenabil la nivel european. Cu acest obiectiv în minte, vom continua să ne perfecţionăm portofoliul de produse şi servicii oferit unui număr cât mai mare de fermieri.

Reporter: Mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb