Companiile din Germania care produc lumină sunt îngrozite de apropierea întunericului

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Editorial / 27 noiembrie

Călin Rechea

Markus Krebber, directorul general al gigantului RWE AG, companie energetică din Germania cu operaţiuni în Europa, Asia-Pacific şi SUA, face un apel disperat către autorităţi pentru construirea de noi capacităţi energetice securitare.

"Furnizarea energiei electrice din Germania şi-a atins limitele în această lună", scrie Krebber pe contul său de LinkedIn, în condiţiile în care preţurile au crescut până la 800 EUR/MWh în seara zilei de 6 noiembrie 2024.

"Aceste preţuri foarte ridicate sunt un indicator cert al securităţii furnizării de electricitate în Germania" şi sunt "rezultatul unui deficit de ofertă", mai subliniază directorul RWE.

Preţurile extrem de ridicate s-au înregistrat pe fondul menţinerii unor condiţii relativ normale ale importurilor de energie, însă problema se poate agrava în primele luni ale anului viitor.

"De ani buni acţionăm în Germania ca şi cum construirea unor surse securitare de energie este o problemă care poate fi amânată", mai arată Markus Krebber, iar apoi trage semnalul de alarmă: "Nu mai avem timp. Dimpotrivă, extinderea producţiei securitare este deosebit de presantă, şi nu doar de luna trecută".

În scrisoarea sa "condimentată" cu "istericale" nedemne pentru spiritul teuton, Markus Krebber nu consideră că trebuie să-şi facă "mea culpa", deşi a fost unul dintre cei mai mari susţinători ai tranziţiei verzi iniţiate de Angela Merkel.

Avertismentul directorului de la RWE a fost preluat de Mark Nelson, fondator şi director executiv al companiei de consultanţă Radiant Energy Group, pe contul său de Twitter.

Reacţiile nu au întârziat să apară. Un expert olandez în domeniul energiei i-a scris că situaţia este mult mai gravă, cel puţin din punct de vedere al situaţiei din Ţările de Jos.

Se pare că situaţia va deveni dramatică în 2025 şi 2026, pe fondul eliminării aşa-numitelor "subvenţii pentru combustibilii fosili", conform directivelor europene. Expertul olandez arată că acestea nu sunt subvenţii propriu-zise, ci reduceri ale preţurilor pentru marii consumatori de gaze naturale şi electricitate, aplicate pentru menţinerea competitivităţii sectorului industrial.

Eliminarea acestor reduceri va conduce la închiderea unităţilor de co-generare care utilizează gazele naturale, cu o capacitate instalată de 4 - 5 GW în Ţările de Jos.

Dincolo de scoatere din reţea a unor surse importante, implicaţiile sunt mult mai grave. "Asta înseamnă că 4 - 5 GW de masă rotativă va ieşi din sistem", subliniază expertul olandez, în condiţiile în care "masa rotativă distribuită este esenţială pentru stabilizarea reţelei electrice".

Dar politicienii nu înţeleg acest lucru. "Operatorul nostru de reţea, TenneT, avertizează cu privire la întreruperea pe scară largă a alimentării cu energie electrică de mai mulţi ani, însă factorii decizionali nu ascultă, deoarece nu înţeleg aceste lucruri", subliniază expertul olandez.

Care este probabilitatea ca toţi politrucii din UE să aibă acelaşi grad de înţelegere? Oare 120% este o subestimare? Cu toate acestea, politrucii consideră că "revoluţia verde" este iminentă şi toată lumea, în afara lor, trebuie să facă sacrificii pentru oprirea schimbărilor climatice.

O parte importantă a capacităţilor electrice va fi scoasă din funcţiune nu doar în Ţările de Jos, ci şi în alte ţări europene, iar consecinţa va fi "eliminarea unei mari părţi a a masei rotative din reţeaua electrică integrată a Europei".

Concluzia expertului olandez este teribilă: "Puterea disponibilă va scădea mult mai rapid, alături de opţiunile existente pentru stabilizarea reţelei electrice".

Pe marginea declaraţiilor sale, antreprenorul elveţian Alexander Stahel scrie pe Twitter că "în cazul unei pene de curent supra-regionale, utilităţile ar putea să nu aibă suficientă masă rotativă pentru a reporni cu uşurinţă reţeaua sincronă a UE şi nimeni nu este pregătit pentru aşa ceva". "Evitaţi furia oamenilor cât mai puteţi", este sfatul său pentru autorităţi.

Vor continua autorităţile europene pe această cale de subminare gravă a securităţii energetice şi a competitivităţii economice?

Foarte posibil. Scenariul este apocaliptic, în special dacă preşedintele Donald Trump îşi va îndeplini promisiunea ca va pune capăt "escrocheriei verzi".

"În absenţa unei treziri dramatice, Europa este pierdută", scrie Mark Nelson pe marginea informaţiilor primite de la expertul din Ţările de Jos.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Lasa, bre, ca vine iarna si bate vantul mai tare. Se invart moristele eoliene si curge curentul prin becuri de n-ai treaba. Vorba lui Trump: " Ia vezi daca bate vantul! Vreau sa vad un film la tv"

    1. Istericalele propagandei au legătura cu oprirea conductei de gaz din Ucraina. E suferință mare, 108 ruble pentru un dolar, miroase a putred din est.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3054
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9853
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.3538

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb