Companiile din ţara noastră intră în "Parteneriatul împotriva corupţiei"

Cătălin Ovidiu Matei
Ziarul BURSA #Politică / 16 iulie 2006

Două treimi din firmele semnatare sunt multinaţionale

Prima reuniune a grupului de companii din ţara noastră care au semnat "Parteneriatul împotriva corupţiei" a avut loc în această săptămână, cu sprijinul Camerei de Comerţ a Americii din România. Cu acest prilej, 19 companii din ţara noastră s-au angajat să nu tolereze mita şi să dezvolte un program de înlăturare a corupţiei.

"Parteneriatul împotriva corupţiei" (PACI - Partnering Against Corruption Iniative) a fost lansat în 2004, la Forumul Economic Mondial de la Davos - Elveţia. Documentul are ca obiectiv toleranţa zero faţă de mită şi dezvoltarea unui program de implementare eficient. De când a fost lansat PACI, doar 109 companii au aderat la acest parteneriat, cele mai multe fiind din România. Este vorba despre firme cu o cifră de afaceri de peste 500 de miliarde de dolari.

"PACI este o iniţiativă globală din partea mediului de afaceri, care vine să sublinieze responsabilitatea socială pe care o au companiile", a spus, ieri, doamna Anca Harasim, director executiv al Camerei de Comerţ Americane din România, în cadrul unei conferinţe de presă. Domnia sa a menţionat că prin această iniţiativă se promovează un mod de dezvoltare eficientă a mediului de afaceri, având la bază principii etice, care să servească drept model pentru celelalte companii. Anca Harasim a mai precizat că, pentru implementarea unui program eficient de înlăturare a corupţiei, este necesară asumarea unui cod de conduită de către companii, precum şi instruirea personalului cu scopul de a diferenţia practicile permise de cele condamnabile.

Din cele 19 companii româneşti care au aderat la "Parteneriatul împotriva corupţiei", două treimi sunt multinaţionale ("Coca-Cola", "Hewlett-Packard", "Motorola" etc.). Acestea au implementate deja politici riguroase de integritate.

Lucrul cel mai important pe care îl oferă PACI este acela că dă o definire clară a ceea ce înseamnă mită, precum şi formele pe care aceasta le îmbracă, însă "focul trebuie aprins de companiile locale, deoarece ele se confruntă cu cele mai mari probleme ale corupţiei", a precizat doamna Valerie Weinzierl, director asociat al PACI şi al Forumului Economic Mondial. De asemenea, domnia sa a adăugat că pentru companiile care au aderat la PACI, implementarea unui astfel de cod de conduită reprezintă un cost pe termen scurt, însă, pe termen lung, aceste cheltuieli reprezintă o investiţie. Numeroase companii semnatare ale PACI au confirmat acest lucru, subliniază doamna Weinzierl.

În ceea ce priveşte corupţia, România are calificativul 3, pe o scară de la 1 la 10, 1 fiind nivelul cel mai ridicat de corupţie, iar 10 - cel mai scăzut, conform unui studiu realizat de "Transparency International". Jermyin Brooks, membru al consiliului director al "Transparency International", susţine că ţările cotate la un nivel sub 5 se confruntă cu probleme grave în ceea ce priveşte corupţia.

Mita, generată de corupţie, este evaluată la 5% din produsul global brut, conform unui studiu realizat de Banca Mondială, aceasta însemnând aproximativ 60 de miliarde de dolari, a precizat Jermyin Brooks. Tot domnia sa a menţionat că marile companii iau greu decizia de a investi în ţările cu un grad ridicat de corupţie, deoarece nu îşi pot planifica aşa cum trebuie investiţiile, corupţia generând impredictibilitate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb