Cel puţin 70 de companii din Elveţia au majorat anul acesta numărul orelor de muncă, pentru a compensa aprecierea francului elveţian, care a afectat exporturile, a anunţat, duminică, publicaţia "NZZ am Sonntag", transmite Reuters.
Companiile, care reprezintă aproximativ 7% dintre cei aproximativ 1.000 de membri ai Swissmem - organizaţia de lobby a industriei elveţiene - au majorat numărul orelor de muncă ale angajaţilor din ianuarie, după ce Banca Naţională a Elveţiei a eliminat pragul de 1,20 franci pentru un euro.
Printre companiile importante care au mărit numărul orelor de muncă la nivelul maxim legal de 45 de ore sunt Mikron, Eternit Schweiz şi Siemens Building Technology, susţine "NZZ am Sonntag". În mod normal, angajaţii firmelor elveţiene lucrează săptămânal 40 de ore.
Directorul companiei de cercetare KOF, Jan-Egbert Sturm, a apreciat: "Deoarece reducerea salariilor este extrem de dificilă, multe companii au preferat să majoreze numărul orelor lucrate în schimbul menţinerii salariilor".
În timp ce în alte state majorarea timpului de lucru ar fi dus la tulburări sociale, sistemul elveţian de consens între angajaţi şi angajatori a ajutat la menţinerea situaţiei sub control, a explicat Jan-Egbert Sturm.
Economiştii susţin că, deocamdată, este prea devreme să spună ce impact ar putea avea o încetinire a economiei Chinei asupra Elveţiei, însă o depreciere a francului, cumulată cu o îmbunătăţire a prognozelor cu privire la cererea din zona euro, au făcut ca multe prognoze pentru ansamblul anului 2015 să fie pozitive, transmite Reuters.