Companiile listate la BVB au ajuns la cea mai mare valoare de piaţă înregistrată vreodată: 205 miliarde lei

G.U.
Piaţa de Capital / 8 septembrie 2021

Companiile listate la BVB au ajuns la cea mai mare valoare de piaţă înregistrată vreodată: 205 miliarde lei

Pentru prima dată în istorie, capitalizarea cumulată a companiilor listate pe Piaţa Reglementată a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a ajuns la 204,9 miliarde lei, echivalentul a 41,5 miliarde euro, după cum reiese din raportul publicat pe site-ul operatorului pieţei noastre de capital. Cele 84 de companii listate pe segmentul principal al BVB au atins noi maxime istorice în ceea ce priveşte nivelul capitalizării în penultima şedinţă de tranzacţionare a lunii trecute, pe 30 august, după ce tot în luna august au doborât record după record în ceea ce priveşte nivelul acestui indicator. Luând în calcul exclusiv companiile româneşti listate la BVB pe Piaţa Reglementată, capitalizarea acestora a atins noi maxime istorice tot în şedinţă bursieră din 30 august şi a ajuns la un nivel de 132,9 miliarde lei, echivalentul a aproape 27 miliarde euro.

De altfel, Top 10 şedinţe bursiere în funcţie de cel mai ridicat nivel al capitalizării a fost realizat exclusiv în august 2021, atât la nivelul tuturor companiilor, cât şi exclusiv la nivelul companiilor romaneşti listate pe Piaţa Reglementată a BVB, notează sursa citată.

Radu Hanga, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti, a declarat: "Valoarea companiilor listate la bursa românească a ajuns la cel mai mare nivel din istorie! Este o performanţă fără egal şi un semnal puternic că listarea înseamnă dezvoltare. Capitalizarea cumulată a tuturor companiilor listate la bursă, atât pe piaţa reglementată, cât şi pe piaţa AeRO, ajunge la 220 miliarde lei. În acest moment suntem la 18,2%-20,1% din Produsul Intern Brut, raportând capitalizarea curentă a companiilor listate pe ambele pieţe ale BVB la PIB-ul estimat pentru acest an sau la cel realizat în 2020. Bursa este o autostradă financiară pentru fluxurile de capital şi ne bucură viteza listărilor anunţate în acest an de companiile româneşti, atât în ceea ce priveşte emiterea de obligaţiuni, cât şi de acţiuni. Încurajăm listarea cât mai multor companii pentru că prin prezenţa pe bursă ele pot aduce, pe termen lung, bunăstare pentru acţionari şi pentru românii care investesc în ele".

"Ceea ce se întâmplă acum în piaţă este cel mai bun exemplu de ceea ce înseamnă a lasa piaţa de capital să lucreze pentru tine, iar singura condiţie este să fii prezent în piaţă. A fi investitor este mai mult decât un statut, este recompensa celui care pune capitalul la lucru, nu doar lucrează pentru generarea de capital. Evoluţia actuală îi recompensează pe cei care cred şi investesc în piaţa românească. Aceste momente de maxime istorice pot fi un accelerator pentru listarea de noi companii, însă orice moment este oportun pentru prezenţa pe bursă pentru că piaţa este cea care reflectă valoarea şi oferă un feedback continuu şi transparent. În plus, România capătă tot mai multă vizibilitate şi expunere şi pe plan extern pe măsură ce creşte şi ponderea ţării noastre în structura indicilor internaţionali," a afirmat Adrian Tănase, Directorul General al BVB.

Potrivit raportului, piaţa de capital din România a atins noi maxime istorice în luna august. Astfel, la nivelul indicelui BET, care include cele mai tranzacţionate 17 companii listate la BVB, a fost atins un maxim de 12.463 puncte, iar la nivelul indicelui BET-TR, care include şi dividendele, recordul atins în august a fost de 21.910 puncte. Doar în acest an, creşterea înregistrată de indicele BET a fost de 24,2%, iar avansul indicelui BET-TR a ajuns la 29,7%.

Lichiditatea medie zilnică pe toate tipurile de instrumente financiare a crescut cu 18% în primele opt luni comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, de la 57,6 milioane lei (echivalentul a 11,9 milioane euro) la 68 milioane lei (echivalentul a 13,9 milioane euro). Lichiditatea bursei măsurată prin prisma valorii totale de tranzacţionare a consemnat o creştere de aproape 20% la nivelul tuturor tipurilor de instrumente financiare, de la 9,6 miliarde lei (1,99 miliarde euro) în primele opt luni din 2020 la 11,4 miliarde lei (2,3 miliarde euro) în primele opt luni ale acestui an.

Activitatea investiţională la BVB şi-a continuat parcursul ascendent şi în acest an, după rezultatele record obţinute în 2020 când investitorii prezenţi pe bursa românească au tranzacţionat instrumente financiare în valoare totală de 18,3 miliarde lei, echivalentul a 3,77 miliarde euro. A fost cea mai mare valoare anuală înregistrată vreodată pe segmentul principal al bursei româneşti şi a depăşit cu aproape 25% recordul anterior consemnat în anul 2007. În septembrie 2020, România a fost promovată de către furnizorul global de indici FTSE Russell la statutul de Piaţă Emergentă.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. A fost un an irepetabil ,nu vă mai laudati atât!

    Tănase, Hanga-langa spuneți ce ați făcut voi ?  

    Evident că nu aveți vreun argument!

    Știu, o să veniți cu indicele pe AERO! 

    Era firesc, inflatia galopanta generata de banii ieftini s'a propagat si in preturile actiunilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb