Companiile naţionale trebuie să întocmească rapoarte CSRD de anul viitor

A.D.
Companii / 21 noiembrie

Companiile naţionale trebuie să întocmească rapoarte CSRD de anul viitor

Peste 5.000 de companii naţionale vor trebui să întocmească de anul viitor rapoarte de sustenabilitate, potrivit Deloitte. Ţara noastră trebuie sa se alinieze la cerinţele ESG ale Uniunii Europene, iar raportarea va face parte din situaţiile financiare ale companiilor, cu respectarea standardelor europene, se arată în comunicatul primit la redacţie.

,,Pentru mulţi antreprenori şi manageri români, sustenabilitatea ȋncă este un concept abstract şi nu le este clar cum să o implementeze ȋn afacerile pe care le conduc. Pentru a le veni ȋn ajutor, la IMM Club, am dedicat o lună ȋntreagă sustenabilităţii. Am adus ȋmpreună peste 700 de antreprenori, manageri, executive şi specialişti, ȋn cadrul a cinci evenimente, unde am pus accentul pe abordări practice ale conceptului ESG. Experţii ȋn domeniu au vorbit despre soluţii clare şi aplicabile, precum: reducerea deşeurilor prin economia circulară, utilizarea energiei regenerabile pentru a înlocui combustibilii fosili, optimizarea consumului de apă şi energie, reducerea emisiilor de carbon prin planuri de decarbonizare şi auditarea lanţurilor de aprovizionare pentru a asigura condiţii etice şi impact redus asupra mediului. Evitarea greenwashing-ului este esenţială, iar astfel de iniţiative oferă beneficii concrete - costuri mai mici, atragerea de talente şi investiţii şi o reputaţie mai bună", spune Melinda Morariu, Director General IMM Club.

Directiva europeană privind CSRD a fost deja transpusă în legislaţia naţională anul acesta prin Ordinul Ministrului Finanţelor nr. 85/2024, Norma ASF nr. 4/2024 şi Ordinul BNR nr. 1/2024. Anul viitor, aproximativ 5.300 de firme vor trebuie să realizeze rapoarte CSRD, verificate de auditori independenţi.

Companiile care sunt supuse directivei trebuie să respecte Standardele Europene de Raportare Sustenabilă (ESRS), ce includ 85 de cerinţe şi peste 1.100 de puncte de date. De asemenea, trebuie să furnizeze nu doar informaţii retrospective, ci şi prospective, respectiv politici şi planuri de acţiune ESG cu obiective şi indicatori de performanţă.

Raportarea CSRD se aplică, în rezent, companiilor mari listate la bursă, însă este foarte probabil ca, în decursul următorilor patru ani, să se extindă şi către întreprinderile mici şi mijlocii. Deja tot mai multe companii mari, fonduri de investiţii şi bănci ţin cont de evaluările de sustenabilitate în deciziile lor de stabilire a parteneriatelor, investiţii sau acordare de împrumuturi.

Prima ediţie a "Lunii sustenabilităţii" organizată de IMM Club a inclus cinci evenimente ce au scos ȋn evidenţă abordări explicative şi practice ale conceptului ESG. Evenimentele dedicate au reunit peste 700 de antreprenori, executivi de top şi manageri, specialişti în sustenabilitate, ESG şi circular economy, experţi din zona de banking, accounting şi insurance, dar şi din diverse alte domenii impactate de raportarea CSRD. In plus, au fost organizate workshop-uri prin care cerinţele ESG pot fi transpuse în politicile şi procesele companiilor. Unul dintre ele a fost susţinut de către Craig Matthews, Senior Innovation Consultant la Science Park Graz, incubator high-tech din Austria, care a explicat modul practic prin care principiile ESG pot fi implementate în produse, servicii şi soluţii sustenabile. Abordările din cadrul workshop-urilor au fost variate şi au abordat o gamă largă de subiecte de actualitate, de la "creditele verzi" şi antreprenoriatul sustenabil, la provocările implementării de soluţii durabile în industria alimentară.

Nu în ultimul rând, evenimentul de lansare a SustaIMMability - Calea către dezvoltare durabilă, a abordat teme critice pentru companiile mici şi mijlocii locale, de la prezentarea conceptului de sustenabilitate şi integrarea principiilor ESG în business, până la modul în care acestea vor afecta modul de acordare a creditelor, managementul riscului, contabilitatea şi raportările companiilor, subiecte explicate pe larg de Codruţ Nicolau, fondator Sustain Future şi expertul proiectului SustaIMMability.

Pentru anul viitor, SustaIMMability îşi propune să desfăşoare o serie de activităţi şi iniţiative care să ajute IMM-urile în tranziţia către sustenabilitatea în afaceri (webinarii şi workshop-uri, parteneriate, sondaje şi chestionare pentru mediul de afaceri).

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb