Companiile se tem că reformele fiscale globale vor conduce la dublă impozitare

A.F.
Miscellanea / 16 ianuarie

Adrian Rus, EY România Transfer Pricing Leader

Adrian Rus, EY România Transfer Pricing Leader

Reformele fiscale de la nivel global, utilizarea ineficientă a tehnologiei şi incertitudinea economică pun o presiune semnificativă asupra capacităţii companiilor de a asuma preţuri de transfer, potrivit ediţiei 2024 a studiului EY International Tax and Transfer Pricing Survey, conform unui comunicat remis redacţiei.

Conform comunicatului, preţurile de transfer reprezintă o funcţie fiscală esenţială pentru organizaţiile din întreaga lume, prin care se gestionează tranzacţiile interne ale companiilor, printre care plăţile transfrontaliere între filiale, închirierea de imobile şi licenţele de proprietate intelectuală (PI).

Companiile respondente preconizează că ne aflăm la debutul unei perioade de instabilitate a cotelor de impozitare efective, favorizată de anumiţi factori, printre care se numără modificarea lanţurilor de aprovizionare, reformele fiscale globale şi inflaţia.

Studiul, realizat la nivel mondial, în 47 de jurisdicţii, în rândul a 1.000 de profesionişti în preţuri de transfer şi al altor actori interesaţi, a constatat că 84% dintre respondenţi spun că se confruntă cu un risc moderat sau semnificativ de dublă impozitare ca urmare a reformelor fiscale globale, iar 72% dintre aceştia au declarat că impozitele minime globale vor avea un impact moderat sau semnificativ asupra politicilor lor privind preţurile de transfer. Se dublează nevoia de a avea un grad avansat de certitudine în preţuri de transfer.

Adrian Rus, EY România Transfer Pricing Leader: "Cele mai recente modificări introduse în reglementările fiscale româneşti ca parte a reformei fiscale globale vor schimba probabil modul în care companiile gândesc cu privire la certitudinea preţurilor de transfer şi la cerinţele lor operaţionale de TP. Având în vedere numărul deja crescut de cazuri de controverse privind preţurile de transfer în România, este probabil ca numărul companiilor care iau în considerare obţinerea certitudinii prin intermediul APA-urilor încheiate cu autorităţile fiscale române să crească şi mai mult în perioada următoare. De asemenea, eficacitatea programelor de soluţionare a litigiilor - cum ar fi procedurile de acord reciproc - va fi pusă la încercare, deoarece numărul companiilor care se confruntă cu riscuri de dublă impunere ca urmare a iniţiativelor din cadrul primului şi celui de-al doilea pilon BEPS va creşte."

Factori externi cu impact asupra strategiilor privind preţurile de transfer

Cascada presiunilor externe cu impact asupra deciziilor de business în general complică responsabilităţile liderilor funcţiei de preţuri de transfer. Dintre cei intervievaţi, 77% au declarat că inflaţia va avea un impact moderat sau semnificativ asupra politicilor lor privind preţurile de transfer în următorii trei ani, în timp ce 51% au declarat că majorarea ratelor dobânzii a afectat preţul datoriei intragrup pe termen mediu şi lung.

Modificările aduse lanţurilor de aprovizionare şi angajamentele faţă de obiectivele de mediu, sociale şi de guvernanţă (ESG) ridică probleme suplimentare. 28% dintre respondenţi şi-au modificat politica privind preţurile de transfer pentru a reflecta politicile ESG, iar 42% au declarat că organizaţiile lor şi-au mutat producţia în altă jurisdicţie în ultimii trei ani din cauza problemelor geopolitice. Mai bine de şase din zece respondenţi (62%) anticipează că modificarea lanţurilor de aprovizionare va avea un impact moderat sau semnificativ asupra politicii privind preţurile de transfer şi în următorii trei ani.

Adoptarea tehnologiilor emergente pentru a stimula valoarea strategică

75% dintre respondenţi au declarat că utilizarea ineficientă a tehnologiei reprezintă prima sau a doua cea mai mare problemă cu care se confruntă, în timp ce 67% au considerat "calitatea slabă a datelor" drept prima sau a doua cea mai mare problemă cu care se confruntă. Interesant este faptul că 73% au declarat că investiţiile în tehnologii operaţionale mai sofisticate în domeniul preţurilor de transfer ar duce la o îmbunătăţire moderată sau semnificativă a gestionării riscurilor, iar 88% au spus că se aşteaptă ca tehnologiile în domeniul preţurilor de transfer să aducă economii pentru organizaţia lor în următorii trei ani.

Creşterea riscurilor impune nevoia de certitudine în materie de preţuri de transfer

Studiul a relevat o creştere spectaculoasă a numărului de companii care apelează la acorduri prealabile referitoare la preţuri (APP), care permit întreprinderilor să negocieze condiţiile tranzacţiilor intragrup cu autorităţile de administrare fiscală pentru perioade multianuale înainte de depunerea declaraţiilor fiscale, pentru a crea un mai mare grad de certitudine în ceea ce priveşte poziţiile lor de preţuri de transfer şi mai multă valoare în contextul iniţiativelor privind erodarea bazei de impozitare şi transferul profiturilor (BEPS 2.0): 61% şi 59% dintre respondenţi au declarat că APP-urile bilaterale şi, respectiv, multilaterale vor fi "foarte utile", în creştere de la 34% şi, respectiv, 30%, în 2021. În plus, 59% dintre respondenţi au spus că APP-urile unilaterale vor fi "foarte utile" pentru gestionarea controverselor legate de preţurile de transfer în următorii trei ani, mai mult decât dublu faţă de 29% în 2021.

În ultimă instanţă, politicile privind preţurile de transfer sunt susţinute de fapte şi date comerciale. Actualul peisaj al schimbărilor legislative şi fiscale îi va determina pe profesioniştii din domeniul fiscal şi al preţurilor de transfer să adopte un rol mai proactiv în colaborarea cu managementul companiei pentru a obţine mai multă certitudine în ceea ce priveşte aspectele legate de preţurile de transfer şi pentru a reacţiona din timp la perturbările economice şi geopolitice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb