COMPETIŢIA INTERMEDIARILOR PENTRU LISTAREA FONDULUI PROPRIETATEA Majoritatea brokerilor nu întruneşte condiţiile

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 3 august 2010

Majoritatea brokerilor nu întruneşte condiţiile

Maxim 20 de intermediari din cei aproape 70 activi pe piaţa de capital autohtonă ar putea să concureze pentru listarea Fondului Proprietatea, având în vedere criteriile de eligibilitate impuse de conducerea Fondului, consideră Rareş Nilaş, directorul general al casei de brokeraj BT Securities, unul dintre primii cinci jucători de la Bursa de Valori Bucureşti.

Brokerilor interesaţi să se ocupe de listarea Fondului li se cere, printre altele, să fi realizat în ultimii cinci ani servicii de intermediere de minim 300 de milioane de euro şi să fi avut o cifră de afaceri medie anuală de cel puţin 100.000 de euro în 2008 şi 2009.

"Sunt nişte criterii absolut normale având în vedere business-ul pentru care sunt selectaţi", a mai spus Rareş Nilaş, adăugând: "Procesul de cotare al Fondului nu este deloc simplu, mai ales că se doreşte şi o listare pe o bursă din afară. Casa de brokeraj trebuie să fie secondată ce o casă de avocatură şi de o societate de audit. Fără aceste două componente, nici nu te poţi gândi la o listare internaţională".

Conducerea Fondului Proprietatea a avut, cu luni în urmă, discuţii preliminare cu primii cinci brokeri de la BVB, după valoarea tranzacţiilor intermediate, în vederea constiturii unui consorţiu care să se ocupe de listarea FP. Ei au acceptat atunci să intermedieze cotarea FP fără să primească vreun comision.

Rareş Nilaş se aşteaptă ca ideea consorţiului să reapară acum că Fondul Proprietatea a anunţat oficial că îşi caută broker, deşi vechii participanţi la consorţiu nu au avut nicio discuţie recentă ca să stabilească dacă ce au decis atunci rămâne în picioare. Asocierea între mai mulţi brokeri pentru listarea Fondului ar putea să mai subţieze concurenţa acerbă ce s-ar putea naşte între aceştia pentru ca unul dintre ei să fie declarat câştigătorul licitaţiei.

"Probabil că planurile pentru constituirea unui consorţiu o să reapară. Noi ne-am gândit atunci la o formă de asociere, astfel încât să evităm o competiţie foarte strânsă şi să scurtăm timpul necesar pentru alegerea unui broker întrucât o licitaţie ar fi putut să dureze destul de mult".

"S-ar fi scurtat, astfel, şi timpul necesar pentru începerea demersurilor în vederea listării FP", a explicat directorul BT Securities. Acesta a exclus din start posibilitatea ca un intermediar din afară să se ocupe de listarea Fondului pe piaţa de capital autohtonă, deşi această posibilitate ar exista, în opinia lui Rarel Nilaş, în eventualitatea listării FP, la o bursă externă.

La licitaţia anunţată de conducerea FP, au dreptul să participe numai intermediari ai pieţei de capital, individual sau în asociere, se arată în anunţul publicat de Fond.

Intermediarii interesaţi trebuie să depună o declaraţie pe proprie răspundere că nu au fost sancţionaţi de Banca Naţională, Bursa de Valori şi Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, precum şi că nu este supus unei investigaţii în curs de către aceste instituţii.

"Maxim cinci case de brokeraj de la noi ar avea capabilităţile necesare să se ocupe de listarea Fondului", este de părere Nicolae Gherguş, şeful casei de brokeraj "Confident Invest", argumentând: "Fondul s-ar putea lista printr-o Ofertă Publică Iniţială, ceea ce presupune atragerea de capital. FP trebuie promovat serios în afara ţării pentru că altfel nu se justifică listarea lui, iar intermediarul trebuie să fie bine conectat cu investitorii din afară pe care trebuie să îi convingă că merită să investească în Fond. Nu văd mai mult de cinci intermediari de la noi care să aibă conexiuni importante cu investitori străini".

Brokerii interesaţi pot depune ofertele pentru intermedierea Fondului Proprietatea până pe 13 august, ora 14:00, dechiderea lor fiind programată o oră mai târziu.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. articol scris de o manelista...... "nu indeplineste"

    nu m-as fi asteptat ... in titlu mare ""nu intruneste conditiile "!!!!?

    unde este acordul subiectului cu predicatul, eu credeam ca in perioada de criza devenim mai profesionisti pentru ca trebuie sa supravetuim, se pare ca m-am inselat.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb