COMPLEX SPORTIV CU DOI STĂPÂNI Nereguli în gestionarea activelor Regionalei CF Iaşi

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 21 februarie 2019

CFR SA este singura companie de stat din domeniul feroviar care a înregis-trat profit în ultimii ani, deşi, conform unor surse din interior, acest rezultat financiar este mincinos, menit să ascundă hibele din interiorul companiei şi faptul că în cadrul unor regionale, directorii au propria metodă de a folosi activele fixe pe care le au în gestiune.

Un astfel de caz este Radu Pipa, directorul Regionalei CF Iaşi, despre care surse din cadrul companiei susţin că a fost "ucenicul" lui Mihai Necolaiciuc, fost director general al CFR SA (cunos-cut pentru afacerile dubioase pe care le-a făcut cu bunurile companiei, fapte pentru care a fost condamnat definitiv la 8 ani de închisoare cu executare).

Conform unor surse din cadrul Regionalei CF Iaşi, directorul Radu Pipa ar fi derulat afaceri păguboase pentru companie, exercitând un management defectuos. Din datele primite pe adresa redacţiei, ar reieşi că directorul Regionalei CF Iaşi foloseşte, în interesul personal al unor agenţi economici privaţi, o parte dintre activele fixe ale companiei.

Afacerile lui Radu Pipa cu bunurile imobile aparţinând Regionalei CF Iaşi au demarat undeva la mijlocul primului deceniu al anilor 2000 şi au continuat cu încheierea contractului nr. 296/12.03.2008. Prin acest act, Regionala CF Iaşi închiriază mai multe imobile şi terenuri către Clubul Sportiv CFR Iaşi 2002, club condus de preşedintele... Radu Pipa.

Potrivit actelor adiţionale încheiate în anul 2009, clubul sportiv primea folosinţa a 1491,05 mp, suprafaţă alcătuită din teren zgură, clădire arenă popice şi sală de culturism. Pentru toate aceste obiective, CS CFR Iaşi 2002 plătea către Regionala CF Iaşi o chirie lunară de 223,79 lei, adică doar... 6,66 lei/mp/lună.

În anul 2014, Regionala CF Iaşi a semnat noi acte adiţionale la contractul din anul 2008, prin care clubul rămâ-ne doar cu sala de culturism, în suprafaţă de 461,60 mp, pentru care urmează să achite o chirie lunară de 60,92 lei pe lună, adică de...7,57 lei/mp/lună.

Sursele noastre susţin că predarea unor imobile ar fi fost doar de formă, pentru a nu se mai plăti chirie şi utilităţi pentru respectivele construcţii.

Cuantumul chiriei percepută pentru sala de culturism pare dubios, atât timp cât, cu un an înainte, directorul Radu Pipa încheia contractul 602/2013, prin care concesiona spaţiul necesar amplasării unui automat de cafea în Gara Vaslui, cu preţul de 100 lei/mp/lună, conform punctului V, art.9 din documentul respectiv.

Angajaţii Regionalei CF Iaşi susţin că întreaga bază sportivă a servit unor interese private, începând de la cantina care între timp s-a transformat într-un restaurant de lux până la terenurile de tenis folosite de clubul sportiv Vergilius aparţinând unui angajat al regionalei, Vergil Aghion.

CS Vergilius, club privat cu terenurile Regionalei CF Iaşi

Este dubios faptul că asociaţia sportivă Vergilius, a lui Vergil Aghion, a organizat mai multe turnee naţionale şi internaţionale de tenis pentru juniori pe terenurile Regionalei CF Iaşi concesionate către CS CFR Iaşi 2002. Cu prilejul turneelor respective, factura la utilităţi pentru balonul care acoperă cele trei terenuri de tenis a explodat, atât la consumul de electricitate, cât şi la consumul de apă şi canalizare. Conform citirii contoarelor efectuată la 8 ianuarie 2019, pe toate imobilele prevăzute în contractul iniţial din 2008, precum şi pe terenurile de tenis, consumul total de energie electrică pentru luna decembrie 2018 era de 3732 de kilowaţi, factura urmând să fie achitată de CS CFR Iaşi 2002. Cel mai mare consum era la vestiarul II - 933 de kilowaţi, la nocturna aferentă terenurilor de tenis - 917 kilowaţi şi la vestiarul I - 714 kilowaţi.

Conform răspunsului primit de Ziarul BURSA de la CFR SA, "contravaloarea utilităţilor a fost achitată de Clubul Sportiv CFR Iaşi 2002. Valoarea consumului de energie electrică aferent lunii decembrie 2018, facturat în cursul lunii ianuarie 2019, a fost achitată în teremenul legal de plată şi conform clauzelor contractuale".

În condiţiile în care în conformitate cu art. 100 alin.2 din Contractul Colectiv de Muncă încheiat cu sindicatele din Regionala CF Iaşi, complexul sportiv nu poate fi subînchiriat, este dubios faptul că CS CFR Iaşi 2002 achită utilităţile pentru activitatea desfăşurată de CS Vergilius, clubul lui Vergil Aghion.

Acelaşi Vergil Aghion despre care CFR SA susţine, în răspunsul trimis către redacţie, că este salariatul Regionalei CF Iaşi, în cadrul Secţiei L1 şi că îşi desfăşoară activitatea în cadrul unităţii şi că activitatea de antrenorat o des-făşoară în afara programului de lucru. În realitate, conform surselor noastre, Vergil Aghion îşi desfăşoară activitatea la terenurile de tenis din cadrul bazei sportive a CFR Iaşi.

Un alt aspect controversat reiese din informaţiile care se află postate pe site-ul Federaţiei Române de Tenis. Deşi Clubul Sportiv Vergilius, are sediul într-un apartament de bloc din Iaşi, acesta apare pe site-ul federaţiei de specialitate că deţine patru terenuri, dintre care două sunt acoperite. Angajaţii Regionalei CF Iaşi susţin că res-pectivele terenuri sunt cele din cadrul bazei sportive a companiei de cale ferată. În aceste condiţii, în ce calitate deţine CS Vergilius terenurile respective, atât timp cât sindicatul nu are voie să le închirieze conform CCM care expiră abia în iunie 2019?

Mai mult, pe terenurile de tenis ale CFR, în 12 ianuarie 2019, a fost organizată Cupa de iarnă Vergilius, competiţie care a generat alte cheltuieli cu utilităţile - apă, energie electrică - şi pentru care nu se ştie cine va plăti facturile. Mai ales că, aşa cum reiese din răspunsul oferit redacţiei de către CFR SA, CS CFR Iaşi 2002 nu mai are contract pe baza sportivă începând din 1 ianuarie 2019.

Sursele noastre susţin că şi cheltuielile mari cu utilităţile achitate pentru luna decembrie 2018 de CS CFR Iaşi 2002 au fost cauzate tot de CS Vergilius, ai cărui sportivi s-au pregătit pe terenurile de tenis pentru competiţia de la începutului lui 2019.

Şi, conform calendarului postat pe site-ul Federaţiei Române de Tenis, urmează turneul de tenis pe echipe, din luna martie, organizat de acelaşi club privat din Iaşi.

Surse din cadrul Regionalei CF Iaşi ne-au mai vorbit despre închirierea terenurilor de tenis către persoane fizice, despre închirierea unor containere aparţinând companiei, pe sume de 100 -150 lei lunar, pentru care persoanele fizice au primit chitanţe în care este scris că banii respectivi constituie sponsorizare pentru CS CFR Iaşi 2002. Lucru care, dacă ar fi real, ar constitui evaziune fiscală.

Iar această practică s-ar fi întins, conform unor angajaţi ai Regionalei CF Iaşi, pe cel puţin pe 10 ani, timp în care, conform aceloraşi surse, în contai-nerele respective au fost depozitate o varietate largă de produse, pornind de la vopseluri şi ajungând la carburanţi.

Precizăm că, faţă de toate aspectele de mai sus, am solicitat, pe lângă punc-tul de vedere al CFR SA, şi pe cel al lui Radu Pipa, directorul Regionalei CF Iaşi, dar, până la închiderea ediţiei, nu am primit niciun răspuns de la cel din urmă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Un articol in procent de 90% fals. Catelusii urmaresc indepartarea lui Pipa,dar scopul principal este acapararea terenului pe care functioneaza baza sportiva de catre clica PNL, pentru a putea achizitiona la un pret derizoriu acest teten. Mult sub pretul pietei .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb