Complexul Energetic Hunedoara a intrat în insolvenţă

A.S.
Ziarul BURSA #Companii #Insolvenţa / 7 ianuarie 2016

Complexul Energetic Hunedoara a intrat în insolvenţă

Remus Borza: "Complexul Energetic Hunedoara are nevoie de o decăpuşare politică şi economică"

Statul a propus Euro Insol ca administrator judiciar

Au apărut, însă, şi alţi creditori care ar putea să propună un alt administrator judiciar

--------

Actualizare 20:24 Sindicatul Muntele acuză fosta conducere CEH "de sabotaj"

Preşedintele Sindicatului Muntele, Petre Nica, reprezentativ la nivelul Complexului Energetic Hunedoara (CEH), a declarat, joi, că declanşarea stării de insolvenţă a CEH este un moment la care nu s-ar fi ajuns dacă programul de restructurare al companiei ar fi început în anul 2012, informează Agerpres.

În opinia liderului sindical, statul român trebuie să se îndrepte împotriva celor care au adus CEH în situaţia economică de acum, Nica acuzându-i de "sabotaj la independenţa energetică a României", transmite sursa citată.

"Este un moment la care, cred eu, nu trebuia să ajungem dacă cei care au condus destinele mineritului şi energiei ar fi avut un interes faţă de societate şi faţă de oameni. Eu spun că cei care au condus, cel puţin din 2012 încoace, pot să fie liniştit acuzaţi de sabotaj la independenţa energetică a României şi cred că statul român trebuie să se sesizeze şi să întreprindă toate măsurile legale împotriva celor care au dus CEH în situaţia de astăzi", a declarat preşedintele Sindicatului Muntele, citat de Agerpres.

Acesta a menţionat că intrarea în insolvenţă nu poate reprezenta o "veste bună" pentru minerii şi energeticienii care lucrează în termocentrale şi la exploatările de huilă.

Nica a apreciat că firma care va elabora planul de redresare economică a CEH va trebui să gândească un program de restructurare accelerat, în condiţiile în care datoriile şi pierderile complexului au ajuns la "o sumă exagerată", informează Agerpres.

(I.D.)

------

Actualizare 15:54 Tribunalul Hunedoara a desemnat un administrator judiciar provizoriu

Instanţa de la Tribunalul Hunedoara a desemnat un administrator judiciar provizoriu, şi anume Casa de Insolvenţă GMC SPRL din Dolj, potrivit gazetadedimineata.ro.

Ministerul Energiei propusese ca administrator judiciar să fie desemnată casa de insolvenţă Euro Insol SPRL, administrată de avocatul Remus Borza.

-------------

Actualizare 14:20

Tribunalul Hunedoara a admis astăzi cererea de intrare în insolvenţă a Complexului Energetic Hunedoara (CEH), la cererea acestuia, urmând ca de punerea în practică a acesteia să se ocupe o firmă specializată din Craiova, transmite Agerpres.

Instanţa a luat act de faptul că într-un alt dosar 18 firme au solicitat deschiderea procedurii de insolvenţă împotriva CEH şi a hotărât conexarea celor două cauze. Cererile formulate de aceşti creditori devin declaraţii de creanţă în prezenta cauză.

De asemenea, instanţa a luat act de renunţarea la judecată a cererilor de deschidere a procedurii insolvenţei depuse de alte opt firme din ţară pentru datoriile pe care CEH le înregistrează faţă de acestea.

Decizia instanţei poate fi atacată cu apel în termen de 7 zile.

(S.A.)

----------

Actualizare 12:10 Instanţa a rămas în pronunţare în dosarul insolvenţei Complexului Energetic Hunedoara

Instanţa de la Tribunalul Hunedoara a rămas în pronunţare în dosarul în care sunt analizate cererile de intrare în insolvenţă ale Complexului Energetic Hunedoara, transmite gazetadedimineata.ro.

(S.A.)

---------

Tribunalul Hunedoara a amânat, ieri, pentru astăzi judecarea cererii de intrare în insolvenţă a Complexului Energetic Hunedoara (CEH). Tot ieri a fost schimbat şi judecătorul care ar fi trebuit să decidă insolvenţa şi desemnarea administratorului judiciar al CEH.

Euro Insol, controlată de avocatul Remus Borza, a fost propusă de către acţionarul majoritar al CEH, respectiv statul român, să fie administrator judiciar, însă zilele acestea au apărut alţi creditori care ar putea să vină cu o nouă propunere.

Remus Borza: "Putorile, hoţii, corupţii, politrucii şi băieţii deştepţi trebuie să dispară de la CEH"

Complexul Energetic Hunedoara are nevoie, în primul rând, de o decăpuşare politică şi economică, consideră avocatul Remus Borza, adăugând că, în curtea fiecarei companii din sectorul energetic, se află o gaşcă de "băieţi deştepţi".

Avocatul ne-a spus: "Dacă Euro Insol va fi ales administor judiciar la CEH, acei «băieţi deştepţi» vor dispărea în primele luni. Inclusiv cei care au depus recent cereri de insolvenţă, ca să numească un administrator judiciar local care să le reprezinte interesele - cred că fac parte din aceeaşi gaşcă. Sunt băieţii din zona de prestări servicii, de reparaţii motoare electrice. Ferească-i Dumnezeu să fiu numit de instanţă, că o să iau la verificat câte motoare au reparat, în ultimii zece ani. S-ar putea să avem surpriza că au reparat în fiecare lună acelaşi motor şi că CEH a plătit de cinci ori reparaţia.

La fel ca la alte companii aflate în insolvenţă, «băieţii deştepţi» vor să păstreze controlul, să nu vină unul ca să verifice toate contractele de la calendele greceşti.

Până ieri, era doar cererea acţionarului majoritar, respectiv statul român care a propus Euro Insol administrator judiciar, pentru insolvenţa CEH, după care au apărut nişte firme locale din Valea Jiului cu cereri de creanţe. Legea insolvenţei spune că, dacă există o cerere de desemnare a unui administrator judiciar din partea debitoarei şi o altă cerere de desemnare a unui administrator judiciar din partea creditorului, judecătorul este obligat să numească administratorul judiciar solicitat de debitoare. Se pare că «băieţii deştepţi» au venit şi ei cu creditori. Este clar că vom analiza, în zilele următoare, sub aspectul legalităţii, acele creanţe".

Alţii susţin că Borza s-ar afla în conflict de interese, pentru că Hidroelecrtrica are deschise acţiuni în instanţă contra CEH pentru sume ce depăşesc 30 milioane de lei. Borza a declarat: "Nu e nici un conflict, din punctul meu de vedere. Pe asta se şi marşează de către unii, pe acel ipotetic conflict de interese".

În opinia domnului Borza, CEH are nevoie de restructurare, mai precis de o restructurare a costurilor de producţie: "Toată lumea ştie că CEH este cel mai scump producător de energie din România, la un cost de peste 300 lei megawatt-ul, câtă vreme în piaţă avem o medie de 150 lei. Dar aş vrea să aflăm mai întâi care va fi decizia instanţei de mâine (n.r. astăzi)".

Domnia sa speră că judecătorul va ţine cont de solicitarea unicului acţionar al CEH, adică statul român (Ministerul Energiei), şi va numi Euro Insol administrator judiciar.

"Din punctul meu de vedere, judecătorul trebuie să ţină cont pentru că magistratul este tot un funcţionar al statului român, plătit de statul român şi pus în slujba lui să-i apere interesele. Sigur că sunt presiuni la nivel local să fie desemnat altcineva. Dar este o chestiune pe care trebuie să şi-o asume inclusiv judecătorul pentru că, în ceea ce priveşte CEH, nu există prea multe opţiuni".

Avocatul nu vede pentru CEH decât două căi, una fiind falimentul, cealaltă fiind reorganizarea prin insolvenţă.

Remus Borza ne-a spus: "Toţi indicatorii Complexului Energetic Hunedoara (CEH) sunt de faliment. Nu de ieri de azi, ci de vreo doi ani.

Vorbim de o companie cu 1,2 miliarde de lei datorii, în condiţiile în care cifra de afaceri este de vreo 600 milioane de lei. Vorbim de o companie care, doar anul trecut, a înregistrat aproape 100 milioane euro pierderi, o companie care are în jur de 350 de lei costul megawatt-ului produs, companie care are conturile blocate, are instituite popriri pe disponibilităţile bancare, are acţiuni de executare, de urmărire a bunurilor şi activelor societăţii. Practic, CEH este aproape în imposibilitate fizică, materială, să-şi desfăşoare activitatea".

Avocatul Remus Borza propune reorganizarea în insolvenţă pe modelul Hidroelectrica: "Dacă am întreba astăzi în piaţă pe oricine, nimeni nu ar da vreo şansă CEH. Dar mă încăpăţânez să cred că mai este o şansă şi că merită să luptăm.

Mulţi «prieteni» de-ai mei - pentru că eu sunt cel mai «iubit» dintre pământeni - întreabă ce caută Borza la Hunedoara, de ce nu-i ajunge Hidroelectrica. Mi-ar face o bucurie să vină oricare dintre toţi aceşti pseudo-justiţiari sau pseudo-demagogi, în realitate nişte ipocriţi cu toţii - să pună umărul la salvarea CEH.

Pentru că vorbim de o muncă titanică, de 16 ore pe zi.

O insolvenţă nu se conduce de la Bucureşti, nu se administrează venind o dată pe lună cu alaiul de presă după tine sau limitându-te să primeşti rapoarte lunare sau semestriale de la manager. Dacă vrei într-adevăr ca lucrurile să se schimbe în bine, trebuie foarte multă implicare, viziune, pragmatism şi asumare.

Sunt puţine firme în insolvenţă în România, de fapt aş spune că există doar una singură - Euro Insol - care este capabilă de un astfel de sacrificiu.

Când vine vorba de Euro Insol, trebuie să înţeleagă toată lumea că este al treilea an consecutiv de când această societate este numărul unu în piaţa insolvenţelor, la distanţă de multe milioane faţă de numărul doi.

Singura care are experienţă relevantă şi dovedită în ceea ce priveşte sectorul energetic este Euro Insol.

Am preluat Hidroelectrica în 2012 cu datorii de 1,2 miliarde de euro şi pierderi de 170 milioane euro. Acum, Hidroelectrica a ajuns cea mai valoroasă companie a statului român. Am generat la Hidroelectrica, în trei ani, 800 de milioane de euro profit şi am plătit toate datoriile acelea la valoarea nominală.

Acum sunt mulţi cârcotaşi care susţin că, dacă vine administrator la CEH, va da mulţi oameni afară. Pot să spun că Borza, în toată nebunia lui, respectă şi chiar îi idolatrizează pe oamenii care lucrează bine, care muncesc onest în ţara asta.

Borza este totuşi unul din cei mai mari angajatorii din România. Am 25.000 de salariaţi în toate firmele administrate de Euro Insol.

Aceşti angajaţi lucrează la nişte companii viabile.

Toate companiile din portofoliul Euro Insol sunt în reorganizare, nu în faliment. Asta ne diferenţiază pe noi de ceilalţi jucători din piaţă.

Este foarte uşor să preiei o companie, iar după 2-3 luni s-o bagi în faliment, s-o dai la fier vechi peste şapte luni, să încasezi 5-10% din ce vinzi, să dai o mulţime de oameni afară şi apoi să zici că eşti mare practician în insolvenţă.

Reorganizare înseamnă, în primul rând timp, 3-4 ani, înseamnă un război de uzură, de nervi şi multă trudă fizică şi intelectuală.

Mai înseamnă enorm de multă asumare, inclusiv a riscurilor, dar şi ţinta unor campanii de denigrare.

Evident că nu o să dau pe nimeni afară la CEH. Garantez siguranţa locului de muncă pentru toţi acei salariaţi oneşti care-şi văd de treabă.

Dar evident că, în momentul în care voi descăleca la Hunedoara, putorile, hoţii, corupţii, politrucii trebuie să dispară. Şi «băieţii deştepţi», pentru că aceştia nu sunt o invenţie specifică doar «Hidroelectrica».

Spuneam, în 2012, când s-a deschis insolvenţa Hidroelectrica, că toate companiile statului ar trebui să treacă prin purgatoriul insolvenţei şi făceam apel atunci la Complexul Energetic Oltenia, Hunedoara şi Nuclearelectrica să fie cu ochii pe modelul Hidroelectrica.

Ceea ce am făcut la Hidroelectrica o să fac şi la Hunedoara".

Consiliul de Administraţie al Complexului Energetic Hunedoara (CEH) a decis, la finalul anului trecut, după vizita de lucru a ministrului Energiei, Victor Grigorescu, să ceară intrarea voluntară a companiei în insolvenţă, aceasta având datorii de 1,2 miliarde lei şi conturile poprite. Reprezentanţii Consiliului de Administraţie CEH au precizat atunci că măsura de intrare voluntară în insolvenţă este o formă de protecţie de care compania are nevoie împotriva creditorilor, care cer executarea silită.

Tot astăzi, la Tribunalul Hunedoara este programat termenul de judecată într-un alt dosar în care 18 creditori solicită declanşarea procedurii de insolvenţă la CEH, potrivit Agerpres.

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a cerut în decembrie conducerii companiei să îşi asume situaţia dezastruoasă în care se regăseşte aceasta şi să ia măsuri pentru a împiedica intrarea în faliment.

"Am cerut conducerii Complexului Energetic Hunedoara să îşi asume situaţia în care se găseşte compania, să înţeleagă că e nevoie să ia măsuri curajoase şi să împiedice alunecarea înspre o situaţie fără remediu. Starea dezastruoasă este rodul unor comportamente economice defectuoase care au pus în pericol însăşi existenţa companiei. Cine nu înţelege că e nevoie să îndreptăm rapid greşelile din trecutul îndepărtat sau mai apropiat nu va face echipa cu noi", a afirmat ministrul pe reţeaua de socializare.

Iuliu Winkler: "Insolvenţa CEH poate deschide o şansă pentru sectorul energetic hunedorean"

Intrarea în insolvenţă a Complexului Energetic Hunedoara (CEH) poate reprezenta o şansă reală pentru deschiderea de noi oportunităţi în domeniul energetic din judeţ, consideră deputatul european Iuliu Winkler, liderul Organizaţiei Judeţene Hunedoara a UDMR.

Domnia sa a declarat, ieri, că decizia de cerere a insolvenţei CEH este una radicală, care trebuia luată mai devreme: "Dacă se va declanşa procedura de insolvenţă, iar aceasta nu va înregistra derapaje atunci se poate deschide o şansă pentru sectorul energetic din Hunedoara fie că este vorba despre Paroşeni, Mintia sau chiar despre relansarea mineritului în Valea Jiului. (...) Oricum este vorba despre o performanţă să ai o datorie de peste 1,2 miliarde de lei. Aici vorbim despre incompetenţă şi hoţie şi din câte am înţeles DNA va stabili o răspundere".

Deputatul european a arătat că îl cunoaşte pe ministrul Energiei, Victor Grigorescu, şi are încredere în decizia pe care a luat-o în privinţa CEH. "Insolvenţa poate duce la tăierea a tot ceea ce este bolnav şi poate salva ceea ce funcţionează. (...) În condiţii de eficienţă putem vorbi chiar de relansarea mineritului", a mai spus Winkler, care a mai subliniat că viitorul CEH depinde inclusiv de finalizarea strategiei energetice a României.

Complexul Energetic Hunedoara este cel mai mare agent economic din Valea Jiului şi din judeţul Hunedoara şi, de asemenea, este singura societate care furnizează agent termic în municipiul Deva şi în oraşele din Valea Jiului. În structura Complexului Energetic Hunedoara sunt incluse minele de huilă Lupeni, Lonea, Livezeni şi Vulcan, alături de termocentralele Mintia şi Paroşeni. Complexul, cu sediul la Petroşani, judeţul Hunedoara, deţine o cotă de piaţă de aproximativ 5% din producţia de energie electrică din România şi are aproximativ 6.500 de angajaţi. Ministerul Energiei estimează pentru 2015 pierderi de 404 milioane de lei.

Revocare din funcţie a directorului general CEH

Consiliul de Administraţie (CA) al Complexului Energetic Hunedoara (CEH) l-a revocat din funcţie, la finalul anului trecut, pe directorul general al companiei, Emil Floruţ, activitatea de conducere a societăţii fiind preluată de actualul director al Direcţiei Miniere din cadrul CEH, Viorel Stancu.

Preşedintele CA al CEH, Aurelian Ghimpău, a declarat că între fostul director general şi membrii Consiliului au existat mai multe neînţelegeri, între care şi faptul că acesta nu a întocmit la timp un plan propriu de management al societăţii, în intervalul stabilit de 90 de zile.

Emil Floruţ a fost desemnat în funcţia de director general al CEH în luna septembrie 2015, în conformitate cu prevederile OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Inainte de a mai spune asa ceva sa-si aduca ca a fost candva un partener foarte bun al sau Judecatorul Moldovan, I-si mai adduce aminte??

    Sa ne uitam la rezultate,omu are sange totusi.

    Borza se da un om corect. Insa noi stim ca numele lui este echivalent cu coruptia. Oameni buni a fost condamnat. Oamenii acestia nu fac decat sa isi angajeze propriile firme (ex avocatura) si sa sifoneze banii de la debitoare.

    L-au gasit pe cel mai corupt......., dar cu tupeu de borfas.

    Pentru ca angajatii de la CEH nu stiu probabil la ce sa se astepte din partea domnului doctor Borza pot sa va spun cateva lucruri despre el:

    1. Imaginea si reclama care s-a straduit sa si-o faca nu corespunde cu realitatea. Realizare personale de la Hidroelectrica sunt: 50 de mii de euro lunar plus 3 milioane si ceva pe care i-a luat dar a uitat sa ii mai aduca inapoi asa cum a promis cand Hidroelectrica a reintrat in insolventa. In timp ce s-a bagat pana la coate in banii publici se da mare econom al acestora concediind femei in concediu de maternitate si vanzand tot ce poate. 

    2. Primul pas daca ajunge la CEH va fi sa isi asigure cooperarea sindicatului. 

    3. Al doilea pas va fi sa se asigure ca nu va intampina rezistenta din partea angajatilor. In acest scop va face sedinte cu angajatii in care le va arata acestora respestul profund prin apelative din categoria: viermi, trantori, fabrici de copii, capuse, putori, etc.  

    E un om cu profunde sechele ale unei copilarii nefericite, fara sentimente, de o infatuare cum rar se vede. Daca angajatii CEH stau cu capul plecat in fata lui pot sa fie siguri ca Borza il va taia. 

    Sper ca angajatii CEH sa aiba mai mult sange decat cei de la Hidroelectrica.

    1. Este corect acest comentariu, cu exceptia legaturii dintre comportamentul actual si copilaria dlui Borza: nu toti oamenii cu copilarie nefericita devin hoti si hahalere la maturitate. Are si o omisiune: prima mutare a lui Borza este sa concedieze un numar de oameni, pe criterii inexistente sau discretionare, pentru a "baga spaima" in ceilalti. Chiar si in cazurile care necesita cu adevarat concedieri colective, Borza - lipsit de principii si motivat numai de castigul personal in bani - le face in mod gresit dupa cum ii vine lui mai bine ca sa nu indrazneasca nimeni sa il intrebe cum un infractor condamnat, papitoi needucat si expirat, mediocru profesional si intelectual, adica el, se afla in orice alt loc decat puscaria, sau, in cel mai bun caz, o suburbie de oras secundar unde sa-si exercite talentul de [...]. Borza este doar un [...] si cineva ii da companii sa le scoata "la produs" si sa le tina captive. De ce mai este Hidroelectrica in insolventa daca si-a platit datoriile de un an ?

      Lasati comentarile desppre Borza in urma.

      Surprinzator,GMC este administratorul judiciar in acesta insolventa. 

      Borza este plaga multor companii in insolventa. Numirea GMC este provizorie si poate fi mentinut sau inlocuit la prima adunare a creditorilor, nu ?

    Poate nu stiati dar tupeistul Remus Borza a intrat la Hidroelectrica cu concursul oamenilor lui Ponta din CA (Remus Vulpescu & Co) si complicitatea Judecatorului Moldovan. A inlocuit baietii destepti ai PDL cu baietii destepti PSD. A cumparat si santajat liderii Hidrosind. A furat cat a putut duce! A muls de la Hidroelectrica cel putin 8 milioane de Euro. Pentru fapte de furaciune, individul este condamnat penal la 1 an de inchisoare cu executare conditionata. Un fel de Dinu Paturica al industriei romanesti !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb