Curtea Constituţională a respins, joi, ca inadmisibilă, sesizarea PDL privind componenţa Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară, aprobată de Parlament în 18 iunie.
Parlamentarii PDL şi PPDD, care sesizaseră Curtea, au reclamat că, deşi ASF este subordonată Parlamentului, pentru conducerea acestei instituţii au fost propuse 10 persoane de către USL şi una de către UDMR, în timp ce PDL nu are niciun reprezentant.
Parlamentul a aprobat, în 18 iunie, numirea membrilor ASF, după ce Guvernul a decis restrângerea Consiliului de la 17 la 11 membri şi a stabilit că aceştia trebuie să aibă minim zece ani experienţă în piaţa financiară.
Parlamentari din opoziţie au reclamat şi faptul că cei numiţi la ASF nu ar îndeplini criteriul experienţei minime.
La o solicitare a ziarului BURSA, Direcţia pentru Relaţii Publice şi Protocol din Camera Deputaţilor ne-a transmis că membrii ASF au depus declaraţii pe proprie răspundere că se încadrează în prevederile legale, fără să ne precizeze, detaliat, pentru fiecare candidat, cum a fost făcută evaluarea: "Vă informăm că, în conformitate cu prevederile art. 8 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea si funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 113/2013, cu modificările şi completările ulterioare, Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital şi Comisia economică, industrii şi servicii din Senat împreună cu Comisia pentru buget, finanţe şi bănci şi Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare din Camera Deputaţilor, au audiat, în şedinţă comună, în data de 17 iunie 2013, candidaţii la funcţia de membru în cadrul Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară.
În cadrul şedinţei comune, candidaţii la funcţia de membru în cadrul Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară şi-au prezentat activitatea şi competenţele profesionale şi au răspuns întrebărilor membrilor celor patru Comisii.
În urma audierilor din cadrul şedinţei comune, membrii celor patru Comisii au supus votului fiecare candidatură în parte, efectuând astfel selecţia candidaţilor, în ordinea voturilor exprimate, exclusiv pe baza experienţei profesionale în domeniul financiar, al instituţiilor de credit şi/sau al instituţiilor financiare nebancare de minim 10 ani, aşa cum a rezultat din CV-urile prezentat de fiecare dintre candidaţi precum şi din declaraţia pe propria răspundere, conform cărora îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 8 şi art.9 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea si funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 113/2013, cu modificările şi completările ulterioare".
În urma modificărilor legislative, Parlamentul a păstrat componenţa executivă a Autorităţii.
Astfel, Dan Radu Ruşanu a fost votat în calitate de preşedinte al ASF, Daniel Dăianu, prim-vicepreşedinte, iar Tudor Daniel George, Mircea Ursache şi Ion Giurescu au primit votul pentru funcţiile de vicepreşedinţi.
Membri neexecutivi au fost votaţi Marian Sârbu, Biro Albin, Marian Mârzac, Corneliu Moldoveanu, Gheorghe Marcu şi Dorina Teodora Mihăilescu.
Membrii ASF sunt numiţi pentru un mandat de cinci ani.