• Criza economică va determina companiile să îşi externalizeze serviciile de IT pentru diminuarea costurilor
Filiala din România a reţelei multinaţionale "Computer Trobleshooters" anunţă că piaţa de servicii IT va fi una dintre puţinele segmente ale pieţei de IT ce nu îşi va reduce creşterea în 2009. Comform specialiştilor companiei, piaţa serviciilor IT din România era estimată în 2007 undeva la aproximativ 220 milioane de euro cu o rată de creştere între aproximativ 20-23%. În 2006 valoarea acesteia fusese estimată la 180 milioane de euro. În mare, între 2006 şi 2007, structura pieţei a fost una stabilă, şi anume creşteri relativ egale pe toate subsegmentele de servicii IT.
În ceea ce priveşte anul 2008, investiţiile în servicii IT erau estimate de specialişti că vor creşte cu aproximativ 20%, iar serviciile de suport şi integrare de sistem vor continua să domine piaţa serviciilor IT, contractele tip proiect devenind din ce în ce mai răspândite în decursul anului 2008.
Narcis Costache, Director de Dezvoltare, Computer Troubleshooters România, declară: "Se pare însă, că această criză financiară va influenţa în mod pozitiv piaţa de servicii IT întrucât multe companii vor fi nevoite să îşi externalizeze aceste servicii pentru reducerea costurilor. Companiile care vor resimţi în mod acut această nevoie vor fi IMM-urile."
Cele mai căutate servicii în cazul "Computer Troubleshooters" sunt:serviciile de reparaţii şi mentenanţă calculatoare, recuperări date, configurare reţele, upgradări şi instalări, probleme software. Costurile serviciilor pentru firme în cazul în care şi le realizează pe cont propriu (cu angajat specializat IT) variază între 3 şi 10 euro pe oră în funcţie de nivelul de salarizare.
Un abonament de întreţinere a unui computer într-o stare de funcţionare optimă costă între 10 şi 20 de euro pe lună. Conform oficiallilor companiei externalizarea serviciilor IT ar putea reduce costurile unei companii medii cu până la 50%.
În ţări precum Germania, Italia, SUA sau Canada, serviciile de întreţinere ale computerelor sunt tarifate cu sume ce pot ajunge până la 80-100 de euro pe operaţiune, in funcţie de complexitate.
"Computer Troubleshooters" are o cotă de piaţă de peste 10%, funcţionează în 12 oraşe mari şi a raportat în 2007 o cifră de afaceri, cumulată, de aproape o jumătate de milion de euro. În 2008 compania previzionează o creştere de 30%, cifra de afaceri ajungând la 550.000 de euro, iar pentru 2009 se targetează 750.000 euro. Până la acest moment compania are, cumulat, 45 angajaţi care vor creşte până la 70 în 2009.
"Targetul nostru pe 2009 este să ajungem la 20 francizaţi până la sfârşitul anului, targetând în mod special oraşele cu peste 50.000 de locuitori cum ar fi Braşov, Satu Mare, Baia Mare, Arad, Iaşi, Constanţa etc", concluzionează Narcis Costache.
Computer Troubleshooters este unica franciză pe servcii IT din România cu filiale în 12 oraşe: Bucureşti, Bacău, Buzau, Cluj- Napoca, Deva, Reşiţa, Oradea, Râmnicu-Vâlcea, Sibiu, Târgu- Mureş, Timişoara şi Ploieşti.
Compania acoperă o gamă largă de servicii de la depanarea calculatoarelor, instalarea şi configurarea de hardware, asistenţă, configurarea Internetului şi e-mailului, protecţia contra viruşilor şi securitatea IT până la configurarea reţelelor de calculatoare wireless şi cablare.
Computer Troubleshooters este prezentă în România din noiembrie 2005.