Comunitatea bancară salută progresul legislativ din sfera digitalizării

S.B.
Miscellanea / 26 noiembrie 2021

Comunitatea bancară salută progresul legislativ din sfera digitalizării

Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) salută decizia Autorităţii pentru Digitalizarea României de aprobare a normelor privind reglemen-tarea, recunoaşterea, aprobarea sau acceptarea procedurii de identificare a persoanei la distanţă utilizând mijloace video. Decizia Preşedintelui Autorităţii pentru Digitalizarea României prin care sunt aprobate normele privind reglementarea, recunoaşterea, aprobarea sau acceptarea procedurii de identificare a persoanei la distanţă utilizând mijloace video a fost publicată săptămâna aceasta în Monitorul Oficial. Decizia reglementează cadrul juridic pentru identificarea persoanelor la distanţă utilizând mijloace video, în interacţiunea cetăţenilor la distanţă cu instituţiile publice sau cu com-paniile private.

Această decizie reprezintă un progres notabil în procesul de debirocratizare la nivel naţional, clienţii băncilor fiind beneficiarii direcţi ai acestor modificări.

O astfel de normă era necesară şi aşteptată de către actorii din piaţă de mult timp, iar în numele membrilor noştri, membri ai Asociatiei Române a Băncilor şi ai Consiliului Patronatelor Bancare din România deopotrivă, salutăm deschiderea de care au dat dovadă reprezentanţii Auto-rităţii pentru Digitalizarea României şi dialogul consistent care a dus la elaborarea acestui act nor-mativ.

Discuţiile purtate au arătat că Autoritatea a înţeles importanţa identificării de soluţii care să ajute România să se dezvolte şi să permită folosirea de tehnologii inovatoare pe măsură ce acestea sunt disponibile. Dialogul duce la reglementari mai bune, iar îndemnul nostru este de a acorda importanţă deosebită acestor procese democratice de deliberare. Cu toţii ne dorim legi mai bune, reglementări care îşi ating scopul, bazate pe principii clare şi transparente.

Astfel, considerăm că forma în care a fost adoptată această normă reprezintă un mare pas înainte atât pentru prestatorii de servicii vizaţi de această normă cât şi pentru cetăţeni, chiar dacă mai sunt necesare o serie de ajustări care să permită prestarea serviciilor la distanţă în cele mai bune condiţii, fără însă a cauza presiuni financiare şi operaţionale semnificative pentru prestatorii de astfel de servicii şi fără a limita/îngreuna accesul pe piaţa românească a prestatorilor de servicii de identificare din alte state membre UE.

Procesul de digitalizare s-a accelerat în sistemul bancar pe fondul pandemiei, ceea ce a condus la intensificarea tendinţei de trecere la cashless şi contactless. Aproximativ 76,8% dintre românii care deţin un produs sau un serviciu bancar au declarat că au încredere foarte multă şi multă în noile tehnologii (aplicaţii şi servicii digitale moderne), potrivit studiului privind "Digitalizarea sistemului bancar în percepţia românilor", realizat de IRES în anul 2020.

Studiul "Digitalizarea sistemului bancar în percepţia românilor" relevă trei portrete de români care utilizează servicii sau produse bancare în contextul pandemic. Aproximativ 47% dintre români preferă interacţiunea online cu banca şi este foarte important ca serviciile bancare să poată fi accesate cu uşurinţă de pe Internet/ Mobil. O pondere de 19% dintre respondenţi interacţionează atât online, cât şi offline cu banca, folosind ocazional aplicaţia de Mobile Banking. 34% dintre clienţi preferă interacţiunea offline cu banca, de cele mai multe ori merg fizic la unităţile bancare atunci când au nevoie şi nu este prea important că serviciile bancare pot fi accesate cu uşurinţă de pe Internet / Mobil.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb