Concedieri masive în Buzău; rata şomajului - în scădere

Ana Felea
Miscellanea / 11 martie 2021

Concedieri masive în Buzău; rata şomajului - în scădere

După prima lună a anului 2021, judeţul Buzău era în fruntea clasamentului naţional cu cea mai mare rată a şomajului, însă finalul lunii fenbruarie aduce o scădere a numărului şomerilor. Cu toate acestea, judeţul continuă să aibă o problemă majoră cu numărul asistaţilor sociali, beneficiarilor venitului minim garantat, persoane care deţin ponderea atunci când vine vorba despre şomerii neindemnizaţi care plasează de altfel Buzăul pe locul doi la nivel naţional.

"Cele mai ridicate niveluri ale ratei şomajului au fost atinse în judeţele: Buzău (7,63%), Dolj (7,08%), Vaslui (7,02%), Teleorman (6,60%), Galaţi (6,24%), Mehedinţi (6,16%), Olt (5,92%), Bacău (5,64%), Sălaj (5,15%) şi Neamţ (5,08%). Judeţele cu cea mai mare pondere a şomerilor neindemnizaţi în numărul total al şomerilor sunt: Dolj (83,15%), Buzău (80,71%), Teleorman (79,62%), Galaţi (79,49%), Vaslui (79,10%), Satu-Mare (79,02%),Satu Mare (79,02%), Vrancea (78,38%) şi Brăila (78,25%)", se arată în buletinul publicat pe site-ul ANOFM pentru 31 ianuarie 2020.

Însă, datele publicate de Agenţia Judeţeană a Forţei de Muncă Buzău vin cu o surpriză în ceea ce priveşte numărul şomerilor faţă de statistica lunii ianuarie 2021. Concret, vorbim de o diminuare cu peste o mie de şomeri ceea ce a dus la o scădere de aproape jumătate de procent a ratei şomajului.

"La sfârşitul lunii februarie 2021, numărul total de şomeri înregistraţi în evidenţele AJOFM Buzău a fost de 12.033 persoane, înregistrându-se o scădere cu 1069 persoane faţă de luna ianuarie, când în evidenţa instituţiei erau 13.102 persoane. Rata şomajului la sfârşitul lunii februarie, calculată cu o populaţie activă de 171.700, este de 7,01%, în scădere faţă de luna ianuarie, când a fost 7,63%", se arată în raportul AJOFM Buzău.

De asemenea, în acelaşi raport lunar publicat de AJOFM Buzău se arată că în luna februarie 2021 au fost înregistrate în evidenţele instituţiei un număr de 936 persoane. Este vorba despre 166 persoane, ca urmare a disponibilizărilor curente, şi 770 persoane înscrise ca şomeri neindemnizaţi;

Pe de altă parte, în luna februarie au ieşit din plată şi evidenţa instituţiei un număr de 2005 persoane. Cei mai mulţi şi-au găsit un loc de muncă.

"Am avut 826 persoane care au ieşit din plată ca urmare a încadrării în muncă, dintre care 199 şomeri indemnizaţi şi 627 şomeri neindemnizaţi, şi cu contract pe durată nedeterminată şi 112 cu contract pe durată determinată. De asemenea, am ieşit din plată şi 237 şomeri indemnizaţi cărora le-a expirat perioada de indemnizare; 201 ca urmare a refuzului unui loc de muncă; 4 şomeri decedaţi şi 11 pensionaţi; şi 726 şomeri neindemnizaţi care nu şi-au mai reînnoit cererea de loc de muncă", a explicat Ionel Tociu, directorul AJOFM Buzău.

Val de concedieri în februarie

Luna februarie a adus la Buzău şi un val de concedieri, cei mai mulţi dintre buzoienii care şi-au pierdut locul de muncă fiind angajaţi ai Regiei Autonome Municipale şi ai societăţii Urbis Serv, societăţi aflate în subordinea Primăriei Buzău.

Primele înştiinţări au venit la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă de la Regia Autonomă Municipală , vechea societate care asigura căldura şi apa caldă în municipiul Buzău. În total, de aici vor fi disponibilizaţi 30 de angajaţi. Este vorba despre foşti salariaţi care, de la intrarea în insolvenţă a societăţii, au fost, cel mai probabil, în concedii de odihnă sau au ocupat posturi care nu au impus prezenţa lor până acum.

De asemenea, şi conducerea Urbis Serv a înaintat către AJOFM o înştiinţare prin care anunţa disponibilizarea colectivă pentru 15 salariaţi. Este vorba atât despre personal TESA cât şi muncitori.

"Anul acesta, bugetul alocat societăţii Urbis SERV este foarte mic şi am încercat să dimensionăm şi echipele de lucru în funcţie de bugetul care ne este alocat. În urma analizelor a rezultat că aceste persoane trebuie disponibilizate. Am încercat să disponibilizăm oamenii care nu sunt cei mai buni sau care au avut posibilitatea să plece în altă parte. Este vorba şi despre personal TESA şi muncitori din teren", a explicat pentru sansanews.ro Dumitru Toader, director tehnic şi de producţie al societăţii Urbis Serv.

Totuşi, numărul persoanelor din Buzău care şi-au pierdut locul de muncă în ultimele două luni este de aproape 400, iar diferenţa vine de la alte concedieri de la filialele marilor societăţi care au renunţat la unul-doi angajaţi din teritoriu.

"Nu vorbim de concedieri colective, vorbim de concedieri în teritoriu ale unor societăţi mari din domeniul curieratului, bancar sau de pază şi protecţie", a explicat Ionel Tociu. Concret este vorba despre 166 de persoane disponibilizate în februarie şi 223 în luna ianuarie 2021.

Asistaţii social, marea problemă a Buzăului

Cea mai mare problemă a Buzăului rămâne numărul mare al şomerilor neindemnizaţi pentru ca marea majoritatea sunt de fapt beneficiarii venitului minim garantat, şi , spune Ionel Tociu, sunt cei care "se semnează cu degetul" şi nu vor să muncească.

De exemplu, doar în luna februarie peste 200 de buzoieni au ieşit din evidenţa AJOFM după ce au refuzat categoric locurile de muncă pe care reprezentanţii AJOFM le-au găsit pentru ei.

"În februarie am emis circa 1700 de scrisori de recomandare către tot atâţia beneficiari, combinând structura lor de pregătire cu nevoile angajatorilor, şi o parte, adică 201 persoane, au refuzat locurile de muncă. Motiv pentru care i-am scos din plată şi din evidenţă. Alţii au ignorat semnalele noastre prin care îi trimiteam la locurile de muncă respective, nu s-au mai întors cu răspunsul angajatorilor, aşa că au fost scoşi din evidenţa AJOFM, a spus Ionel Tociu.

Buzoienii au refuzat locuri de muncă în comerţ, construcţii sau chiar pe platforma industrială a oraşului. Răspunsurile pe care le-au dat buzoienii beneficiari ai venitului minim garantat în momentul în care au aflat că au posibilitatea să se angajeze i-au uimit pe responsabilii AJOFM.

" În februarie am luat la pas foarte multe localităţi ale judeţului. Când le erau prezentate locurile de muncă, refuzau. Dar de ce? Spuneau direct: "refuz pentru că nu vreau să mă duc. Dar din ce trăieşti? Treaba mea." Sau spunea: "fugi de aici, cât îmi dă? salariul minim pe economie? eu oricum în primăvară lucrez şi iau mai mult iar ăştia sunt un fel de bani de buzunar, pe Legea 416"."

Pe lângă cei care au refuzat locurile de muncă dar şi cursurile de calificare, o altă parte a beneficiarilor de venit minim garantat au fost scoşi din evidenţele AJOFM după ce au încercat să arate faptul că nu pot munci, întrucât suferă de anumite boli. Numai că, în loc de documente emise de medici specialişti, care să arate negru pe alb diagnosticul, au prezentat adeverinţe de la medici de familie.

"Mai este un fenomen. O parte dintre beneficiarii de venit minim garantat s-au îmbolnăvit subit. Cam 250-300 au venit cu documente medicale de la aceiaşi medici de familie care certifică anumite boli, crezând că aceste documente le asigură în continuare venitul minim garantat. Se înşeală foarte mult. Legea şomajului spune clar: în evidenţa AJOFM sunt persoane sănătoase, apte de muncă, şi în orice moment disponibile dacă apare un loc de muncă. Bineînţeles, pe de altă parte sunt persoanele cu probleme de sănătate, diagnosticate de medici specialişti, care au nevoie de ajutorul nostru şi sunt în evidenţele noastre."

La polul opus, în ultima lună, 237 de buzoieni care trăiau doar din ajutorul social au reuşit să se angajeze cu acte în regulă, după ce au acceptat ofertele angajatorilor din judeţ.

În prezent, judeţul Buzău are aproape 12.000 de şomeri.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb