Concentrare - consolidare - globalizare în producţia şi distribuţia de oţel (III)

Ing. Paul Tudor, Presedinte BESTA GROUP
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 aprilie 2008

Concentrare - consolidare - globalizare în producţia şi distribuţia de oţel (III)

ArcelorMittal, gigantul cu strategie agresivă

Fuziunea dintre grupul siderurgic vest-european ARCELOR şi grupul MITTAL Steel constituie una din cele mai spectaculoase concentrări cu caracter global. După fuziunea din 2006, producţia realizată a fost de 117,2 milioane tone (în 2005 Mittal Steel produsese 63 milioane tone şi Arcelor 46,7 milioane tone).

Cu o strategie dinamică, chiar agresivă, ArcelorMittal are în vedere următoarele obiective:

l creşterea producţiei de oţel la 200 -250 milioane tone până în anul 2015;

l continuarea acţiunilor de achiziţionări de noi capacităţi de producere şi prelucrare a oţelului, în paralel cu un program de restructurări şi modernizări la unităţile existente, cu accent pe produsele cu valoare adăugată avansată;

l în politica de achiziţionări se va orienta şi spre acele pieţe şi ţări mai dificil de abordat date fiind politicile protecţioniste, cum ar fi China, Ucraina, India, Rusia, Iran;

l asigurarea într-o proporţie cât mai ridicată a necesarului de materii prime şi energie; dacă în 2007 îşi asigura din resurse proprii 45% din necesarul de minereu de fier, în 2010 această pondere va creşte la 65% prin achiziţionări şi fuziuni de companii miniere, indiferent unde se află acestea;

l consolidarea unei reţele proprii de distribuţie în Europa; în acest proces, se va valorifica reţeaua de distribuţie a Arcelor. În anul 2007, ArcelorMittal avea o reţea de 300 de companii de distribuţie în 32 de ţări, cu 200 000 clienţi. Dintre acestea, în ţările Europei Centrale şi de Est sunt 5 în Cehia, 3 în Polonia, 3 în Ungaria, 4 în Slovacia şi alte 5 în Serbia, Slovenia, Bulgaria şi România.

Pe ansamblul întregului grup ArcelorMittal, profitul realizat în anul 2006 s-a situat în limitele 12-12,5 miliarde de euro, iar cel pe 2007 este estimat la mai mult. Conform publicaţiei "The Financial Express", dividendele care vor fi plătite de grup pentru 2007 se vor cifra la 2 miliarde de dolari.

În ceea ce priveşte holdingul ArcelorMittal, rezultatele remarcabile financiare nu sunt singurul aspect pozitiv favorabil acţionarilor; este vorba şi de faptul că o concentrare - consolidare la acest nivel, asociată cu un management corespunzător a permis în ultimii ani o extindere continuă a acestui proces. Fenomenul concentrării prin achiziţii, integrale sau parţiale, precum şi majorarea unor capacităţi ale unităţilor deja existente în portofoliul holdingului a evoluat susţinut şi după fuziunea cu Arcelor. Au fost achiziţionate noi unităţi siderurgice şi capacităţi miniere; achiziţiile în domeniul distribuţiei au avut un caracter sporadic, cunoscută fiind strategia ArcelorMittal de a-şi construi o reţea proprie, în care să fie folosită reţeaua existentă a Arcelor.

Exemple de noi capacităţi achiziţionate sau majorări de capacităţi la unităţile existente din ultimii doi ani sunt:

în producţia şi distribuţia de oţel:

l Galvex (Estonia) tabla galvanizată;

l Eisenhéttenstahl (Germania) - tablă galvanizată;

l Temirtau (Kazahstan) - tablă galvanizată şi ţevi acoperite;

l Unican (Venezuela) - ţea­vă sudată;

l AlJubail (Arabia Saudită) - ţeavă fără sudură (500 mii t/an);

l Sicartsa (Mexic) - laminate lungi;

l Oriental (China) - produse plate şi lungi;

l Tver (Rusia) - o miniuzină de oţel beton şi alte produse lungi de un milion tone/an (în proiect);

l Krivoi Rog (Ucraina) - produse lungi;

l ArcelorMittal Poland - majorări de capacităţi în valoare de 600 milioane de dolari;

l ArcelorMittal - Borusan (Turcia) o nouă capacitate de bandă la cald de 4,8 milioane tone/an;

l Carminati Distribuzione (Italia) - distribuţia de laminate din oţel;

l Cracovia (Polonia) - service centre de 450 mii tone/an;

l ROZAK As (Turcia) service centre pentru produse plate şi profile.

În industria minieră:

l Caetite (statul Bahia - Brazilia), un zăcământ de 3 mld. t., minereu de fier;

l Mauritania - un zăcământ de 1 mld. t. minereu de fier;

l Krivoi Rog - minereu de fier şi pelete (în proiect);

l Orissa şi Jharkhand (India) - minereu de fier, cărbune cocsificabil şi energetic (în proiect).

TATA STEEL - CORUS are programe ambiţioase pentru viitor

O fuziune surpriză, care s-a derulat relativ repede, încheiată în aprilie 2007, a fost cea între producătorul Indian TATA Steel şi grupul anglo-olandez CORUS.

TATA Steel era o companie siderurgică mijlocie, cu o producţie de 6,4 milioane tone în 2006, ocupând locul 47 în ierarhia mondială. Această producţie era realizată în unităţile din India, precum şi în două uzine deţinute în Singapore şi Thailanda. Capacitatea totală a grupului este de circa 7 milioane tone/an, dar datorită poziţiei favorabile pe care o are ca deţinătoare a importante resurse de minereu de fier, are programe ambiţioase pentru viitor pentru trei noi unităţi siderurgice în India (pentru 21 de milioane tone/an) şi una în Iran (de 3 milioane tone/an).

CORUS este, în schimb, un producător de 18,3 milioane tone (2006), ocupând locul 9 în ierarhia mondială. Trebuie subliniat că, spre deosebire de TATA Steel, CORUS este un grup siderurgic care posedă tehnologie şi produse la cel mai înalt nivel calitativ şi ca valoare adaugată. Acesta moşteneşte capacităţile lui British Steel Corp., care a fuzionat cu cel mai mare producător olandez de oţel Hoogovens din Ijmuiden (una din primele concentrări - consolidări internaţionale la scară mare). A apărut astfel un nou grup siderurgic gigant cu o producţie de circa 25 milioane tone/an, cu resurse de materii prime şi financiare, precum şi forţă de muncă ieftină (aduse de TATA Steel) şi tehnologii şi produse de calitate superioară (aportul CORUS), dar cu dificultăţi financiare şi de aprovizionare cu materii prime. Sub aspectul capacităţii, la nivelul anului 2006, aceasta era de 27 milioane tone/an.

Preluarea CORUS de către TATA Steel s-a făcut pentru 6,67 miliarde de euro. Tranzacţia a fost extrem de profitabilă pentru TATA Steel. După preluare, în trimestrul doi din 2007, profitul net a crescut de 6 ori, la 1,55 miliarde de dolari. În acelaşi trimestru, venitul consolidat a crescut la 7,66 miliarde de dolari; dacă nu s-ar lua în calcul rezultatele financiare ale CORUS, profitul net al TATA Steel ar fi fost de 0,3 miliarde de dolari, cu 28% superior celui din trimestrul al doilea din 2006.

(va urma)

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Chiar ne plictisesti!

    1. Daca articolul este atat de plictisitor, atunci de ce faci eforturi sa il citesti? Este un domeniu greu, diferit pt. dvs. si poate ar fi mai bine sa va vedeti de ciorba!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb